Đukanović: Borba protiv antisemitizma trajna obaveza

"Antisemitizam je zajednički problem svih nas, prijetnja koja razara društva u cjelosti, podriva demokratske vrijednosti i ljudska prava i nema granica. Koordinisan i globalan odgovor je neophodan i Crna Gora mu se bespogovorno pridružuje”
1370 pregleda 4 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Antisemitizam je zajednički problem svih, prijetnja koja razara društva u cjelosti i podriva demokratske vrijednosti i ljudska prava, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović, navodeći da je koordinisan i globalan odgovor na tu pojavu neophodan.

Kako je saopšteno iz kabineta Đukanovića, učešćem na Međunarodnom liderskom forumu povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta i 75. godišnjice oslobođenja Aušvic – Birkenaua, Crna Gora pridružuje se globalnim naporima da borba protiv antisemitizma ostane trajna obaveza sadašnjih i budućih generacija.

Đukanović je kazao da antisemitizam nije problem i prijetnja isključivo za jevrejski narod.

“Antisemitizam je zajednički problem svih nas, prijetnja koja razara društva u cjelosti, podriva demokratske vrijednosti i ljudska prava i nema granica. Koordinisan i globalan odgovor je neophodan i Crna Gora mu se bespogovorno pridružuje”, naveo je Đukanović.

Crna Gora, kako je istakao, nepokolebljiva je da u uslovima rastuće nesigurnosti, nepredvidivosti i pojačanog antisemitizma proaktivnim pristupom sprječava sve znakova mržnje i netrpeljivosti.

Država će, kako je naglasio, unapređivati i braniti vrijednosti multietničke demokratije koje vijekovima baštini Crna Gora, kao najvažniji strateški cilj i potencijal za budućnost.

“Samo zajedničkim naporima na nacionalnom i međunarodnom nivou, jačanjem najviših standarda demokratije i obrazovanjem kao najmoćnijim oružjem savremenog doba, naša beskompromisna borba za jednakost i sjećanje na žrtve Holokausta može da bude snažan zalog za bolji i sigurniji svijet”, rekao je Đukanović.

On je poručio da Crna Gora, koja je utemeljena na istorijskim vrijednostima slobodarstva i antifašizma, ostaje trajno privržena očuvanju sjećanja na žrtve Holokausta i da je odlučna da i kroz sistem obrazovanja osigura da milioni žrtava jevrejskog i drugih naroda nikada ne budu zaboravljeni.

“U vremenima u kojima počinju da blijede sjećanja na važnost antifašističkih tekovina, kako zbog protoka vremena, tako i zbog rasta ekstremno desnih politika koje pokušavaju da prekrajaju istoriju i relativizuju odgovornost fašista, ovakvi događaji još više dobijaju na značaju”, dodao je Đukanović.

Kako je rekao, Crna Gora, koja je ponosna na prvi opštenarodni ustanak u Evropi protiv fašizma 13. jula 1941. godine, ponosna je i na činjenicu da je jedna od rijetkih država u kojoj je bilo više Jevreja nakon Drugog svjetskog rata nego prije njegovog početka.

Bonus video: