Junker: Nezavisni mediji su stub demokratije, Komisija će pratiti primjenu zakonodavstva

U sali nije bilo poslanika opozicije
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2018. 18:43h

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker kazao je da žali zbog odsustva dijela poslanika u Skupštini Crne Gore.

"Interni politički dijalog je potrebniji nego ikada", kazao je on u sali Skupštine obraćajući se poslanicima.

U sali su, između ostalih bili vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, ministri Damir Šehovic, Mehmet Zenka i dr.

U sali nije bilo poslanika opozicije.

Junker se nalazi u jednodnevnoj posjeti Crnoj Gori, gdje se nalazi u okviru balkanske turneje na kojoj predstavlja Strategiju za prosirenje Evropske unije na zapadnom Balkanu.

Junker je kazao da razumije da je izazvala kritike njegova ranija izjava da tokom njegovog mandata na čelu Evrospke komsije neće biti proširenja.

"Nisam došao da dam prazna obećanja. Ili da dajem lekcije. Ja ne mogu da vam dam precizan datum. To zavisi od vas samih. Konačni rezultat zavisi od vas i vaših napora", kazao je on, navodeći da 2025. nije precizan datum očekivanog prijema.

Predsjednik EK je istakao da je, kao Luksemburžanin, ekspert za male zemlje kao što je Crna Gora.

"Pokazujete dinamiku koja je dostojna divljenja", kazao je Junker, navodeći da je Crna Gora od sticanja nezavisnosti uspjela da postane, između ostalog, članica UN i NATO i da je sad na putu prijema u EU.

Junker je rekao da su nezavisni mediji stub demokratije.

"Komisija će, više nego ikada, iz blizine pratiti kako se zakonodavstvo primjenjuje", kazao je on.

Predsjednik EK je naglasio i da su građani prvi koji traže da se sprovedu reforme.

Šef EK je istakao da Evropska unija ulaže milione eura u transportnu integraciju zemalja regiona.

"Vaša sudbina je definitivno u EU", poručio je on.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je kazao da je planirao da Junkeru postave po pitanje predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) i Demokratskog fronta (DF).

DF je ranije saopštio da ih je Brajović obavijestio da će moći da postavljaju pitanja, ali da oni "ipak neće doći jer niko ne može da se igra sa DF-om“.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević pitao je Junkera da li je optimista po pitanju predstojećeg izvještaja o napretku vezanom za Crnu Goru.

"Ubijeđen sam da kada dođe trenutak za donošenje odluke, siguran sam da će Crna Gora biti među prvim zemljama koje će se pridružiti EU", kazao je Junker odgovarajući na pitanje.

Junker je oko 17 časova stigao u Skupštinu.

JWPlayer video mesto

Iz EU je povodom posjete Junkera regionu, prve u njegovom mandatu predsjednika EK, poručeno da će cilj njegovih razgovora sa liderima svih šest "zapadnobalkanskih partnera" biti predstavljanje nove Strategije proširenja i obnovljene dinamike i interesa EU za region.

Galerija

Bonus video: