PREDSJEDNIK SA STALNIM IZVJESTIOCEM EVROPSKOG PARLAMENTA ZA CRNU GORU

Đukanović sa Piculom: Vrijeme da se ovaj region vrati svojoj evropskoj kući

"Predsjednik je potvrdio da Crna Gora ostaje otvorena za maksimalnu saradnju i dobar partner koji će dati puno dobrih agrumenata za odbranu ključnog cilja integracije"
3594 pregleda 9 komentar(a)
Đukanović i Picula, Foto: Predsjednik.me
Đukanović i Picula, Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je stalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonina Piculu, koji je boravio u posjeti Crnoj Gori, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Predsjednik je čestitao Piculi na ponovnom izboru za člana EP i dužnostima izvjestioca za Crnu Goru i izvjestioca za preporuke za Zapadni Balkan, "uz zadovoljstvo što je izvjestilac za Crnu Goru dobar poznavalac svog susjeda i regiona."

"On je potvrdio da EU ostaje osnovni prioritet državne politike u kontekstu evropeizacije društva, koja je neophodna zbog prevazilaženja posljedica zaostajanja ZB i povratka na kolosjek savremenih evropskih tokova. Predsjednik je poručio da je vrijeme da se ovaj region vrati svojoj evropskoj kući naglašavajući da nema bolje perspektive za Zapadni Balkan bez Evrope, niti bolje vizije Evrope bez njenog ujedinjenja. Kapitalno je važno da se i sa evropskih adresa čuju poruke ohrabrenja za evropsku perspektivu ZB, jer koliko god je taj proces dug i zahtjevan i koliko god bili kritični prema nedostacima, logičnijeg, potpunijeg i perspektivnijeg doma nemamo, kazao je Đukanović. Uz očekivanje da će nove strukture u EU obnoviti politiku koja proširenje pozicionira u fokus svog djelovanja, Predsjednik je potvrdio da Crna Gora ostaje otvorena za maksimalnu saradnju i dobar partner koji će dati puno dobrih agrumenata za odbranu ključnog cilja integracije", navodi se u saopštenju.

Izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula je naglasio da "dijelimo isti bazični cilj, a to je evropska Crna Gora, Crna Gora koja napreduje na svom evropskom putu i Crna Gora koja će postati članica EU."

"Podsjećajući na vrijednosti na kojima je stvorena EU iskazao je uvjerenje da će i savremeni predstavnici Unije biti na nivou očekivanja njenih građana jednako kao i njeni osnivači, uspješno savladati period preispitivanja i učiniti je poželjnim modelom za evropske zemlje. U tom smislu naglasio je da EU mora ostati otvoren projekat, jer bez onih koji žele da postanu njen dio, ne može ostvariti svoju istorijsku misiju. Iskazao je uvjerenje da će Evropski parlament nastaviti da podržava integraciju Crne Gore, kao i da će Evropski savjet obnoviti politički interes za proširenje i deblokirati pregovaračke procese sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Uz očekivanje da će nastavak procesa integracije EU biti sve zahtjevniji, naglasio je da Crna Gora može i mora nastaviti putem kojim je krenula. Ocijenio je da ono što vidi kao problem u regionu jesu često skupine kojima reforme nisu u interesu i koje mogu vršiti blokade procesa, a što je zemlja više napredovala u integracionom procesu tome je više izložena", zaključeno je u saopštenju.

Preporučujemo za Vas