Dačić: Ne slažemo se sa položajem Srba u CG i Zakonom o slobodi vjeroispovijesti

"Srbija da je i posmislila da donese nešto nalik takvom zakonu do sada bi dobila teške kritike od međunarodne zajednice. Međutim, izgleda da je mnogima nevažno što u Crnoj Gori živi 29 odsto Srba"
5396 pregleda 100 komentar(a)
Dačić, Foto: BETAPHOTO
Dačić, Foto: BETAPHOTO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, da sukoba na relaciji Beograd-Podgorica nema, ali da se Srbija brine za položaj Srba u Crnoj Gori.

"Srbija da je i posmislila da donese nešto nalik takvom zakonu do sada bi dobila teške kritike od međunarodne zajednice. Međutim, izgleda da je mnogima nevažno što u Crnoj Gori živi 29 odsto Srba. Mi se ne slažemo sa ovim zakonom ali i sa položajem Srba u Crnoj Gori. Crna Gora nema neprijatelja u Beogradu, mi poštujemo nezavisnost Crne Gore ali oni moraju da poštuju Srbe koji su rođeni i žive tamo", rekao je Dačić gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS).

Grenelov stav nije novost

Dačić je izjavio i da nije novost stav koji je iznio specijalni izaslanik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel i dodao da su sličan stav zauzele i zemlje "Kvinte".

Grenel je tokom posjete Beogradu u petak kazao da je sagovornicima na Kosovu "stavio do znanja" da moraju da ukinu taksu na robu iz Srbije, ali da "zahtjev donosi" i u Beograd: da Srbija obustavi kampanju među stranim državama za povlačenje priznanja Kosova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je poslije sastanka s Grenelom da ne prihvata "postavljanje jednakosti" između takse Kosova na robu iz Srbije i BiH i lobiranja Beograda kod nekih država da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

Dačić se tokom gostovanja na RTS saglasio sa stavom Vučića i naveo da takse moraju da se ukinu, dodajući da Srbija nije uvodila takse kada je Priština vodila kampanje za priznavanje nezavisnosti.

"Ako svi hoće, mi smo spremni da postignemo moratorijum, ali onda mora da stane i lobiranje velikih zemalja za Кosovo, kao i lobiranje za prijem Kosova u međunarodne organizacije. Promijenila se slika i odnos snaga i to njih boli. Od 193 zemalja članica UN 93 priznaje nezavisnost Кosova, 95 ne priznaje i pet zemalja je u nekom fluidnom stanju", istakao je Dačić.

Posjeta Grenela, prema mišljenju Dačića, ima pozitivan predznak jer naglasak stavlja na ekonomske teme i to su korisne inicijative a, kako je naveo, pokazuje i promijenjenu poziciju američke administracije u smislu da se zalaže za kompromisno rješenje.

Komentarišući navode Grenela da rok za postizanje sporazuma nije određen, ali da nema mnogo vremena, Dačić je ocijenio da je ta poruka prije svega upućena Prištini.

"Suštinski dijalog se trenutno ne vodi zbog taksi a sve manje se spominje i Briselski sporazum koji nije realizovan od strane Prištine prije svega kada je riječ o formiranju Zajednice srpskih opština", istakao je Dačić.

Razgovarao s Vučićem o zajedničkom nastupu na izborima

Komentarišući predstojeće izbore u Srbiji, Dačić koji je predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) je rekao da je o eventualnom zajedničkom nastupu SPS sa Srpskom naprednom strankom već razgovarao sa Aleksandrom Vučićem, ali konačna odluka još nije donijeta.

"To je ideja sa pozitivnom konotacijom ali o tome ćemo još razgovarati. Konačna odluka kako ćemo nastupiti na predstojećim izborima donijećemo sredinom februara. Želim da naglasim da smo mi ponosni na ono što smo postigli u posljednjih sedam, osam godina", kazao je Dačić.

Bonus video: