NAJVIŠE DPS-U

Za partije planiraju da daju više od 220 hiljada eura

Najviše novca u ovoj godini pripašće DPS-u, koji ima najviše odbornika u pljevaljskom parlamentu
1480 pregleda 0 komentar(a)
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Za finansiranje političkih partija zastupljenih u lokalnom parlamentu, naknade odbornicima i zakup prostorija, Opština Pljevlja ove godine izdvojiće preko 220.000 eura.

Najviše novca poreskih obveznika, više od 132.000 eura, biće izdvojeno za rad političkih partija koje imaju odbornike u pljevaljskom parlamentu.

Prema odluci o finansiranju, sve političke partije koje imaju odbornike u pljevaljskom parlamentu dobijaju mjesečno fiksni dio u iznosu od 275 eura, plus varijabilni dio koji zavisi od broja odborničkih mjesta koje je partija osvojila na majskim izborima predhodne godine. Jedan odbornik partiji donosi mjesečno oko 251 euro.

Najviše novca u ovoj godini 57,6 hiljada eura pripašće DPS-u koja ima najviše odbornika u pljevaljskom parlamentu.

DPS je na izborima 2018. osvojila 18 mandata, što je većina od 35, koliko odbornika ima pljevajski parlament.

Posije DPS-a, najviše novca dobiće Demokratska koja ima sedam odbornika. Opština će za rad te partije mjesečno uplaćivati 1.762 eura odnosno 21.000 eura godišnje.

Nova srpska demokratija, Socijalistička narodna partija, Pokret za Pljevlja i Demokratska narodna partija mjesečno će dobijati po 503 eura ili godišnje oko šest hiljada eura. Ove partije u lokalnom parlamentu imaju po dva odbornika.

Najmanje novca iz Opštinskog budžeta dobiće Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka po 251 euro mjesečno. Ove dvije partije imaju po jednog odbornika u lokalnom parlamentu, a na posljednjim lokalnim izborima nastupili su u koaliciji sa DPS-om.

Osim pomenutih iznosa sve partije po osnovu fiksnog dijela dijela godišnje će iz opštinskog budžeta dobiti 3.300 eura.

Za nadoknade odbornicima, od koji pojedini rijetko kada imaju šta da kažu o temama koje su na dnevnom redu lokalnog parlamenta Opština će ove godine izdvojiti 67.500 eura, plus preko pet hiljada eura za rad članova Savjeta.

Opština odbornicima isplaćuje mjesečnu naknadu od 150 a predjdniku kluba odbornika 175 eura.

Naknadu u iznosu od 16,5 eura po sjednici dobijaju i članovi skupštinskih odbora i savjeta koji nisu zaposleni u državnim ili organima lokalne samouprave. Naknadu dobijaju i odbornici koji ispred lokalne uprave prisustvuju vjenčanjima, koji se obavljaju u opštinskoj matičnoj službi.

Po zakonu, Opština je dužna da obezbijedi prostor za rad klubova odbornika. Ukoliko ne može da obezbijedi prostorije u svom vlasništvu Opština plaća zakup prostora političkim partijama zastupljenim u lokalnom parlamentu.

Za zakup prostora Opština mjesečno iz Budžeta izdvaja oko dvije hiljade eura.

Preporučujemo za Vas