Primitivizam vlasti: Otimaju imovinu, hapse i prebijaju građane, ukidaju plate poslanicima opozicije…

Na djelu su principi nagrađivanja i kažnjavanja, koji nisu novina u modeliranju poželjnih oblika građanskog ponašanja u totalitarnim sistemima
34567 pregleda 0 komentar(a)
Sa skupa u Nikšiću, Foto: Demokratska Crna Gora
Sa skupa u Nikšiću, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 27.01.2020. 09:37h

Svjedoci smo da se u Crnoj Gori postepeno uvodi delikt mišljenja drugačijeg od oficijelnog. Prijetnje novinarima, pritisci na njih i njihova hapšenja, zatim hapšenja i kažnjavanja građana zbog objava na društvenim mrežama, satanizacija neistomišljenika kreiranjem i puštanjem u javni diskurs fraza kao što je „hibridni rat“, svakosatno izmišljanje neprijatelja, ukazuju na to da je stanje u našem društvu, kada je riječ o ljudskim pravima i slobodama, krajnje zabrinjavajuće.

Na djelu su principi nagrađivanja i kažnjavanja, koji nisu novina u modeliranju poželjnih oblika građanskog ponašanja u totalitarnim sistemima. Dok se oni koji, na bilo koji način, podržavanjem vlasti ili napadima na neistomišljenike, demonstriraju privrženost vladajućoj ideologiji, nagrađuju ambasadorskim mjestima i drugim značajnim pozicijama, ne propušta se nijedna prilika da se oni koji misle na način koji se, u najmanju ruku, ne smatra poželjnim s tačke gledišta vlasti, kazne na svakom koraku.

Demokrate
Demokrate(Foto: Demokratska Crna Gora)

Aleksa Bečić i partija čiji je predsjednik osjetili su, na svojoj koži, mnogobrojne mehanizme kojima se služe, bez izuzetka, svi rigidni sistemi. Za aktuelni crnogorski režim može da se kaže da je ovaj sistem razradio, i, ako nije odveć cinično reći, poboljšao i usavršio. Jedna od inovacija aktuelnog crnogorskog režima u odnosu na njegove političke pretke sastoji se i u tome što, u njegovom slučaju, za prijetnje nisu zaduženi nikakvi aparatčici nižeg ranga, nego, treba li podsjećati, izriču ih istaknuti funkcioneri najveće vladajuće partije, ali i najbliži srodnici nosilaca najviših javnih funkcija, dodatno osnaženi bezbjednosno interesantnim licima, u nekim slučajevima – i licima sa međunarodnih potjernica.

Demokrate
Demokrate(Foto: Demokratska Crna Gora)

OD FIZIČKIH OBRAČUNA DO UKIDANJA PLATA

Nakon prijetnji sa adresa neformalnih centara moći, prešlo se i na institucionalizovanje mehanizama kojima se aktuelna vlast služi sa ciljem disciplinovanja političkih protivnika i neistomišljenika. Došle su na red i novčane kazne za neposlušnost. Prvo je Sud za prekršaje u Podgorici kaznio Demokratsku Crnu Goru i njenog predsjednika, Aleksu Bečića, zbog organizacije protestnog skupa u Zeti, 2019. godine. Lider Demokrata je, zajedno sa saradnicima i hiljadama članova, učestvovao na mirnim, nenasilnim, demokratskim i građanskim protestima širom Crne Gore koji su predstavljali odgovor na aferu „Koverat“ i kršenje Ustava i zakona. Demokrate su tokom trajanja protesta u Podgorici i drugim gradovima u 2019. godini, aktivno mobilisale članstvo i odigrale ključnu ulogu u obezbjeđivanju masovnosti protestnih skupova koji su brojali i po nekoliko desetina hiljada građana.

Demokrate
Predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić(Foto: Demokratska Crna Gora)

Samo posljednja u nizu kazni namijenjenih poslanicima Demokrata jeste protivzakonito retroaktivno umanjenje zarada ako se skupštinski Administrativni odbor na današnjoj sjednici na to odluči. Ovakvom primitivizmu DPS pribjegava onog trenutka kada osjeti strah od gubitka povjerenja, zbog usvajanja neustavnog Zakona koji dijeli i svađa ljude na vjere i nacije.

Strašljivosti i panici u redovima DPS-a umnogome doprinose najmasovnije, a ujedno i najmirnije, najcivilizovanije i najdostojantstvenije litije u istoriji Crne Gore, na koje DPS nema odgovor.

nkk
Sa skupa u Nikšiću(Foto: Promo)

ISKRENA I POMIRITELJSKA POLITIKA DEMOKRATA TRN U OKU DPS-U

Birači im ukidaju podršku, a oni ukidaju plate Demokratama. Jasno je da se radi o činu proisteklom iz mržnje, zavisti i frustracija DPS-a iskrenom i pomiriteljskom politikom koju, u kontinuitetu, vodi Demokratska Crna Gora. Ta politika ogleda se u tome da građanin ili predstavnik građana jedne vjeroispovijesti štiti svetinju svog komšije koji je druge vjere. Prvo je izjava poslanika Demokrata, Dženana Kolića, da će štititi svetinje svoje braće hrišćana osvojila Balkan. Ubrzo zatim, pojavila se i slična izjava Albina Ćemana, potpredsjednika Demokrata, pa izjava Zdenke Popović, potpredsjednice Demokrata, da će, kao pravoslavka, štititi vakufe Islamske zajednice od onih koji i crkvenu i vakufsku imovinu žele samo za sebe i svoje poslovne partnere.

Demokrate
Predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić(Foto: Demokratska Crna Gora)

Crnogorska javnost bila je u prilici da čuje i brojne pomiriteljske izjave vjerskih velikodostojnika koje su išle u smjeru učvršćivanja ljubavi i povjerenja među nacijama i konfesijama u Crnoj Gori. Dovoljno je sjetiti se govora efendije Huseina Hodžića koji se, u svom dirljivom govoru, sjetio Isa Mahmutovića koji je odbio da ruši Njegoševu zavjetnu crkvu na Lovćenu i nepoznatog kovača pravoslavne vjeroispovijesti iz Foče koji je obustavljao rad u svojoj kovačnici kad god bi mujezin sa minareta krenuo da poziva vjernike na molitvu ili riječi oca Gojka Perovića koje su odjeknule Crnom Gorom: „Nema nama molitve bez njih, niti ima njima Crne Gore bez nas“ i njegovog poziva sugrađanima drugačijih ubjeđenja da zajedno održe litiju.

Demokrate
Bečić na skupu Demokrata(Foto: Demokratska Crna Gora)

Posljednju u nizu takvih, pomiriteljskih izjava, dao je, ponovo, Dženan Kolić, poslanik Demokrata koji ne samo da je odlučio da podrži braću pravoslavce, nego je i za tu svoju odluku dobio i podršku svojih sunarodnika.

Upravo nakon izjave Kolića kojom je javnost upoznao sa činjenicom da njegovo postupanja podržavaju njegovi sunarodnici, uslijedila je reakcija DPS-a u formi najava o retroaktivnom umanjenju zarada. Slučajnost? Ne bi se reklo.

Demokrate
Demokrate od borbe protiv DPS-a neće odustati(Foto: Demokratska Crna Gora)

Po svemu što se dosad moglo vidjeti, može se zaključiti: DPS Demokratama može sve oduzeti, ali Demokrate od borbe protiv njih neće odustati. Uzalud prijetnje bombama, zastrašivanja repetiranjima pištolja u glave, verbalnim i fizičkim nasrtajima, pozivima na linč i kreč, prijetnje ubistvima, uvrede i agitovanja, prebijanja kandidata za odbornike, raskrvavljene glave, pesnice iz mraka i s leđa, sačekuše i uznemiravanja funkcionera i poslanika, konstruisanje afera... Uzalud i novčane kazne.

PROMO