Pavićević napustio Crnogorsku: Ne dijelimo isti sistem ideja, vjerovanja i vrijednosti

Pavićević je kazao da sa partijom više ne dijeli isti pogled na budućnost Crne Gore, ali i najavio nastavak političkog djelovanja
13305 pregleda 36 komentar(a)
Vladimir Pavićević, Foto: Crnogorska, Crnogorska
Vladimir Pavićević, Foto: Crnogorska, Crnogorska

Predsjednik Crnogorske, Vladimir Pavićević, saopštio je da napušta tu partiju.

U saopštenju koje je objavljeno na sajtu Crnogorske, Pavićević je kazao da sa partijom više ne dijeli isti pogled na budućnost Crne Gore, ali i najavio nastavak političkog djelovanja.

''Zahvaljujući djelovanju Demokratske partije socijalista, Crna Gora je danas nestabilnija, slabija i podijeljenija nego kada sam, prije dvije godine, izabran za predsjednika Crnogorske. U prethodne dvije godine formulisali smo i sprovodili ideju ustavnog patriotizma, donijeli nekoliko ključnih odluka i radili na njihovoj primjeni i promociji. Nije bilo prilike, razgovora ili političke debate u kojoj nisam branio ova načela'', kazao je Pavićević.

On je ocijenio da su posljednji događaji i mjeseci otkrili mehanizme vlasti koji pokazuju da je "najveći neprijatelj države Crne Gore i njene budućnosti upravo ovakav DPS."

''Podsjetiću na brojne nerasvijetljene afere, zarobljene institucije, negativne ocjene relevantnih evropskih i drugih međunarodnih institucija i organizacija, jednostavno donošenje spornog Zakona o slobodi vjeropisvoijesti i konačno blokadu dijaloga o izbornim uslovima. Žestoko sam kritikovao svaki pokušaj eskalacije konflikta ili provokacije sa koje god strane da je dolazio. Suprostavljao sam se svakom ekstremizmu i primitivizmu. Zbog toga sam bio žestoko napadan i osporavan. Nijesam zastao ni pred čim, nijesam se plašio šta će ko reći jer sam u svemu što sam radio postupao časno i pošteno. Optuživali su me u isto vrijeme sa svih strana - da sam poslat iz Beograda, da radim za strane službe, da me plaća Milo Đukanović. Znajući ko stoji iza ovih napada, bio sam još više uvjeren da stranku usmjeravam ka dobrom cilju. Vjerovao sam da možemo zajedno. Vjerujući jedni drugima, poštujući jedni druge i uvažavajući različitosti", kazao je Pavićević.

Pred Crnom Gorom je, kako ističe, najznačajnija godina, koja će odlučiti našu budućnost.

"U odlučujućim vremenima je najvažnije biti među onima sa kojima dijelimo iste vrijednosti i načela. Iz toga razloga ja svoje dalje političko djelovanje ne mogu nastaviti u okviru ove partije. Mi više ne dijelimo iste stavove. Ne vidimo isto kako treba da izgleda budućnost Crne Gore niti šta je interes građana, a ni kako se častan čovjek određuje prema ovakvoj vlasti u Crnoj Gori. Prema vlasti koja dijeli građane, potpiruje podjele, zastrašuje, otima i vrijeđa'', ističe Pavićević.

Poručio je da ovo jeste njegov kraj djelovanja u stranci, ali tek početak njegovog političkog djelovanja u Crnoj Gori.

''Jer Crna Gora je moja zemlja, Crnoj Gori pripadam i smatram da svoj patriotizam pojedinac najbolje iskazuje tako što svoje znanje, rad i vrijeme ulaže u opšte dobro građana svoje države. Cijenim i smatram jednako korisnim i sva osporavanja, kritike i zamjerke kojima sam bio izložen. Siguran sam da će mi to biti od velike koristi. Posebno sam zahvalan jer sam u Crnogorskoj i preko djelovanja upoznao iskusne političare posvećene profesionalce i časne ljude'', zaključio je Pavićević.

Bonus video: