Darmanović: Dačić zna da Crna Gora ne vodi antisrpsku politiku

"Imamo situaciju sa donošenjem novog Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Jedan dio naših građana SPC odnosno Crnogorsko primorska mitropolija imaju svoje mišljenje o tom Zakonu, koriste svoje pravo na proteste, što se podrazumjeva u slobodnim zemljama, i to je trenutno ono što imamo na djelu", rekao je Darmanović
2384 pregleda 7 komentar(a)
Ministar može kazniti ambasadore: Darmanović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Ministar može kazniti ambasadore: Darmanović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 29.01.2020. 14:25h

Crna Gora ne vodi antisrpsku politiku, i to zna i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, rekao je crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović.

On je poručio da Crna Gora vodi onu politiku koja je u korist države, pa je tako i u slučaju u odnosima sa Srbijom.

"Što se tiče izjave antisrpskoj politici Ivica Dačić, zna da nije tačno, ali izjave političara ponekad služe drugim ciljevima a ne da kažu istinu", kazao je Darmanović novinarima u Vili Gorica.

On je naveo da je Crna Gora prepoznata po politici dobrosusjedstva i regionalne stabilnosti .

"Imamo situaciju sa donošenjem novog Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Jedan dio naših građana SPC odnosno Crnogorsko primorska mitropolija imaju svoje mišljenje o tom Zakonu, koriste svoje pravo na proteste, što se podrazumjeva u slobodnim zemljama, i to je trenutno ono što imamo na djelu", rekao je Darmanović.

On je istakao da da na razne načine postoji miješanje Srbije u te stvari, ali da će se kao i svaku situacija i za ovu naći rješenje.

"O primjeni ovog Zakona se mora razgovarati, što je neminovno, jer država sa vjerskim zajednicama ima potpisane ugovore i takav slični ugovor treba da potpisati i sa SPC koja je jedina sa kojim taj ugovor ne postoji", rekao je Darmanović.

On je ocijenio da se odnosi države i crkve moraju regulisati na osnovu zakona.

"Kada stvari uđu u malo malo mirnijie vode mnoge izjave će postati izmišljene", kazao je Darmanović.

On je rekao da je premijer Duško Marković uputio pismo Mitroplitu Amfilohiju u kojem se jasno naznačava da da treba da dođe do razgovora.

"Vjerujem da će stvari ići tim putem, koliko će to još uzeti vremenato ćemo da vidimo tako da mislim da svaka situacija mora imati svoje političko razrešenje", ocijenio je Darmanović i dodao da država ima pravo da donosi zakone.

"A naravno pri tome je tvar kako će se oni implementirati, mislim da ne treba imati osjećaj drame i to je najbolji put za rješavanje ove situacije", naveo je Darmanović.

Na pitanje da pojasni šta je tačno uradio ministar savjetnik u crnogorskoj ambasadi u Beogradu pa su zbog toga najavili da će prema njemu biti primijenjene određene dioplomatske mjere, Darmanović je kazao da Crna Gora nikada ne bi posezala za ovakvim odgovorom da se ne radi o ozbilnjim stvarima

"To nije naš način vođenja politike prema susjedima. Ambasada je obaviještena o svemu. To što se zemlje odlučuju na reciprocitet, to je drugo pitanje, ali mi smo uradili ono što smo mislili da je primjereno", objasnio je Darmanović.

Bonus video: