Vukčević: Nemam informaciju da se vodi postupak protiv Katnića

Knežević je od Vukčević tražio odgovor vezano za pokrenuti izviđaj u Srbiji protiv Katnića zbog nedozvoljene proizvodnje i nošenja vatrenog oružja, po prijavi Andrije Mandića, jednog od lidera DF
4933 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2020. 19:16h

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu se nije izjašnjavao povodom predloga Tužilačkog savjeta (TS) da se za vrhovnog državnog tužioca (VDT) imenuje pomoćnica Specijalnog državnog tužioca (SDT) Lidija Vukčević, već će, zajedno sa predlogom TS u dalju skupštinsku proceduru uputiti izvještaj sa jučerašnje sjednice.

Predsjednica Odbora Marta Šćepanović je pojasnila da je ovo predlog TS i da Odbor samo sprovodi konsultativno saslušanje i dostavlja Skupštini izvještaj tim povodom.

Tokom četvorosatnog konsultativnog saslušanja, poslanici su od Vukčevićeve tražili odgovore oko poznatih afera koje su potresale društvo.

Poslanik DF-a Milan Knežević je pitao Vukčevićevu da prokomentariše činjenicu da je protiv SDT-a Milivoja Katnića pokrenut izviđaj u Srbiji, po krivičnoj prijavi Andrije Mandića, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo "nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenja vatrenog oružja".

Vukčević je odgovorila da nema zvaničnu informaciju da li se protiv Katnića vodi postupak izviđaja u drugoj državi, te da će ukoliko dobije takvu informaciju, ostvariti komunikaciju na zahtjev nadležnih organa Srbije.

Na Kneževićevo pitanje da li bi Katnića ponovo birala za SDT ako bude izabrana na funkciju VDT, Vukčević je kazala da će birati onog kandidata koji ima najbolje reference.

Knežević je pitao i zašto nije podigla optužnicu protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića zbog pranja novca "kojeg je Slavoljub Stijepović u njegovo ime uzeo novac od Duška Kneževića za kupovinu glasova u Zeti", a protiv Nebojše Medojevića i još 12 osoba je podignuta optužnica zbog privatne pozajmice.

"U slučaju "Koverta" je podignuta optužnica, u martu će biti postupak za kontrolu optužnice. Optužnica je podnijeta protiv lica... za koje postoje dokazi da su izvršila krivično djelo", odgovorila je Vukčević.

Knežević je, između ostalog, tražio odgovor i zašto u aferama "Vardar" i "Klap" nije saslušala brata i sina Mila Đukanovića, Aca i Blaža, kao i biznismena Brana Mićunovića...

"Ne mogu se izjasniti zašto protiv nekoga jeste ili nije podignuta optužnica... Nisam obrađivač u tom predmetu", rekla je Vukčević.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović je pitao da li je Tužilaštvo trebalo da istraži slučaj Limenka i podigne optužnicu, s obzirom da je nemarom najviših funkcionera država oštećena za preko 10 miliona eura. Vukčević je odgovorila da slučaj "Limenka" nije bio u nadležnosti SDT, već Osnovnog suda.

Rudović je pitao i zbog čega je tražila odlaganje kazne za Miloša Marovića na tri mjeseca što je on iskoristio da ode u Srbiju.

U slučaju mlađeg Marovića, kazala je da postoji sudska presuda za odlaganje kazne i da je on prihvatio obaveze koje su regulisane sporazumom koji je zaključen.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić je kazao da Vukčević nema sposobnost za VDT.

"Narodski rečeno, da se manete pokušaja obavljanja ovoga posla, jer je to prevelik zalogaj za vas", poručio je Krivokapić.

Vukčević je kazala da bi ako dobije mandat, između ostalog, radila na jačanju integriteta tužilaca i poštovanju etičkih principa.

Ona je kazala da joj je stambeno pitanje riješeno u skladu sa zakonom i da je to zaslužila poslije 24 godine rada.

Odgovarajući na pitanje Branke Bošnjak (DF) da li Tužilaštvo zloupotrebljava institut pritvora, odgovorila je da pritvor ne određuje tužilac, već samo predlaže, a sud odlučuje.

Govoreći o slučaju ranjavanja novinarke “Vijesti” Olivere Lakić, Vukčevićeva je kazala da podržava da se što prije prikupe dokazi i taj slučaj riješi.

Bonus video: