MVP: Cijenimo napore SAD i Trampa, obezbijediti trajni mir i stabilnost na Bliskom istoku

"Smatramo važnim da bi svi predlozi koji se iznose i o kojima se razgovara trebali biti u skladu sa međunarodnim pravom, uz poštovanje svih relevantnih UN rezolucija i međunarodno prihvaćenih principa koji se odnose na ovo pitanje"
896 pregleda 1 komentar(a)
Tramp predstavlja plan u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, Foto: BETA/AP
Tramp predstavlja plan u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, Foto: BETA/AP

Crna Gora prepoznaje i podržava potrebu da se obnovljenim međunarodnim naporima pokuša pronaći održivo i pravedno rješenje za izraelsko-palestinski konflikt, kojim bi se obezbijedio trajni mir i stabilnost na Bliskom istoku i zadovoljile legitimne aspiracije obije strane, saopšteno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

"U tom kontekstu razumijemo i cijenimo napore SAD i predsjednika Donalda Trampa da se kroz direktne razgovore dvije strane dođe do obostrano prihvatljivog rješenja, na osnovu koncepta o dvije države koje žive u miru kao susjedi. Smatramo važnim da bi svi predlozi koji se iznose i o kojima se razgovara trebali biti u skladu sa međunarodnim pravom, uz poštovanje svih relevantnih UN rezolucija i međunarodno prihvaćenih principa koji se odnose na ovo pitanje", navodi se u saopštenju MVP na čijem se čelu nalazi Srđan Darmanović.

Predsjednik SAD Donald Tramp predstavio je 28. januara dugo očekivani mirovni plan za Bliski istok, pozivajući na stvaranje države Palestine sa prijestonicom u djelovima Istočnog Jerusalima, rekavši da je to prilika u kojoj dobijaju i Izrael i Palestinci.

Povezani članci

28. Januar 2020.

Tramp predstavio plan za Bliski istok

Bonus video: