Marković - Kemp: Crna Gora želi jače strateško partnerstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom

Predsjednik Vlade je rekao da Crna Gora pozdravlja i poštuje dogovor EU i UK vezano za sve međunarodne ugovore koje naša država ima sa Unijom, uključujući bilateralne i multilateralne sporazume, a u kojima će UK biti tretirana kao članica EU sve do 31. decembra 2020.
1907 pregleda 2 komentar(a)
Marković i Kemp, Foto: Saša Matić
Marković i Kemp, Foto: Saša Matić

Iako danas napušta Evropsku uniju, Ujedinjeno Kraljevstvo ne napušta Evropu niti Zapadni Balkan, a Crna Gora želi da jača svoje strateško partnerstvo i dinamizira bilateralne odnose sa UK, saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i britanske ambasadorke Alison Kemp.

„Odnosi Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva su bili dobri i sadržajni u svim oblastima važnim za Crnu Goru. Posebno smo osnažili savezništvo kroz članstvo u NATO. Sada želimo nove i sadržajnije odnose posebno oplemenjenje dinamičnijom ekonomskom saradnjom. Vjerujemo da ćemo u narednom periodu imati više novih britanskih investitora“, kazao je predsjednik Vlade.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, dodao da Crna Gora pozdravlja i poštuje dogovor EU i UK vezano za sve međunarodne ugovore koje naša država ima sa Unijom, uključujući bilateralne i multilateralne sporazume, a u kojima će UK biti tretirana kao članica Evropske unije sve do 31. decembra 2020.

Ambasadorka Kemp je, kako navode iz Vlade, kazala da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da podržava Crnu Goru u oblastima odbrane, sigurnosti, sajber bezbjednosti, borbe protiv teškog i organizovanog kriminala kao i obrazovanja, digitalne agende i inovacija. Istakla je da će u narednom periodu fokus biti stavljen na programe ekonomskih reformi, te da je važno potpisati sporazum o partnerstvu i trgovini.

„Ujedinjeno Kraljevstvo ima prijatelja u Crnoj Gori. Ovo je sada novi početak sa izvjesnom perspektivom. Želimo strateško partnerstvo i radujemo mu se“, kazao je Marković.

Bonus video: