Vlada zaključila ono što Strazbur nije pomenuo

Evropski sud odbio pritužbu beogradskih advokata jer nema direktnog kršenja ljudskih prava i zato što se Ustavni sud nije izjasnio o zakonu
39380 pregleda 73 komentar(a)
Amfilohije i Marković sastanak, Foto: Gov.me, Gov.me
Amfilohije i Marković sastanak, Foto: Gov.me, Gov.me

Evropski sud za ljudska prava nije odlučivao o suspendovanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti jer o tome treba najprije da vijeća Ustavni sud Crne Gore. Drugi razlog je što se tim zakonom direktno ne krše nečija ljudska prava, odnosno nema povrede prava na život, mučenja i slično.

To proizlazi iz izjava zastupnice države pred Sudom Valentine Pavličić i advokatske kancelarije Radić iz Beograda, čiji je zahtjev da se Crnoj Gori privremeno zabrani primena Zakona o vjerskim slobodama odbijen u Strazburu.

Vlada, a zatim i poslanica DPS-a Marta Šćepanović, juče su tvrdili da je Evropski sud odbacio tu inicijativu, potvrdivši time da iza osporavanja ovog zakona stoji politika, a ne pravo.

“Najnovija odluka Suda u Strazburu predstavlja još jedan dokaz da su primjedbe koje se iznose na račun Zakona o slobodi vjeroispovijesti isključivo političke i ideološke prirode i da nemaju utemeljanja ni u domaćem ni u međunarodnom pravu”, objavila je Vlada juče. Valentina Paviličić juče je potvrdila da su 31. januara dobili obavještenje da je odbačen zahtjev za suspenziju, cijeneći da nema dokaza da su podnosioci ovog zahtjeva pod neposrednjom prijetnjom od nastupanja ozbiljne i nesagledive štete po njih kao stranke. “Shodno Pravilima Suda objašnjeno je kada se privremena mjera može izdati. To je samo u onim slučajevima kada stranke učine vjerovatnim da će nastupiti nesagledive posljedice ili nesaglediva šteta za njih kao stranke”, pojasnila je, između ostalog, ona. Podsjetila je i da se prije obraćanja Evropskom sudu “stranke moraju prethodno da zadovolje ostvarivanje svojih prava pred nacionalnim državnim organima”.

Iz Advokatske kancelarije “Radić” navodi se o da je Strazbur naveo da “taj predlog ne spada u Pravilo 39. objašnjavajući da se taj član u ogromnom broju slučajeva primjenjivao na slučajeve protjerivanja i ekstradicije, kada bi pritužilac bio u stvarnom riziku povrede prava na život, podvrgnut mučenju ili nehumanom tretmanu, ukoliko bi bio poslat u odredišnu državu”.

Oni podsjećaju da se predstavka Evropskom sudu može podijeti nakon odluke US. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije juče je odgovorio na raniji poziv premijera Duška Markovića za dijalog o pripremi temeljnog ugovora o uređenju međusobnih odnosa i spornih članova zakona. U pismu objavljenom na sajtu Mitropolije, Amfilohije izražava spremnost na razgovor o “Zakonu kao uzroku problema i načinima za njihovo rješavanje, odnosno o uklanjanju spornog Zakona, odnosno njegovih protivustavnih diskriminatornih odredbi iz pravnog poretka Crne Gore”.

On predlaže premijeru da u ovm slučaju odmah odredi termine, navodeći da se poslije toga tek može razgovarati o pripremi temeljnog ugovora Vlade i SPC.

“Vi očigledno ne želite da vidite da postojeći Zakon, a ne nepostojeći ugovor, predstavlja uzrok aktuelnih društvenih problema, a o posljedicama da ne govorimo,” navodi između ostalog mitropolit.

Iz Vlade se juče nijesu oglašavali tim povodom, niti su odgovorili na pitanja “Vijesti” - da li su spremni na razgovor najprije o spornim odredbama zakona, a zatim o ugovoru. Pokušaji odbornika opozicije u Pljevljima i vladajuće koalicije u Budvi da skupštine opština donesu deklaracije kojima bi se tražila suspenzija zakona propale su, jer nije bilo kvoruma za održavanje sjednica. Dvojica odbornika DPS-a Predrag Cvijović i Srđan Pivljanin, koju su se pojavili na sjednici SO Pljevlja prošle sedmice i juče su bili u sali uprkos partijskom stavu da su litije političke i antidržavne i da onima koji to ne razumiju nije mjesto u toj partiji.

Bonus video: