Vlada: Albaniji 100.000 eura za saniranje posljedica zemljotresa

"Vlada i ovom prilikom nedvosmisleno izražava spremnost naše države da, zajedno sa međunarodnim partnerima, iskaže solidarnost sa susjednom zemljom pogođenoj serijom razornih potresa“, saopšteno je iz Vlade
2434 pregleda 10 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vlade, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Vlada će Albaniji uputi novčanu pomoć od 100 hiljada eura za saniranje posljedica zemljotresa, odlučeno je na današnjoj sjednici.

Kako je saopšteno nakon sjednice, u okviru donatorske konferencije koju organizuje Evropska komisija, Vlada je odlučila da Albaniji uputi novčanu pomoć u iznosu od 100 hiljada eura.

„U diskusiji je naglašeno da Vlada i ovom prilikom nedvosmisleno izražava spremnost naše države da, zajedno sa međunarodnim partnerima, iskaže solidarnost sa susjednom zemljom pogođenoj serijom razornih potresa“, kaže se u saopštenju.

Vlada je danas donijela Program rada za ovu godinu.

U procesu evropske integracije, Vlada Programom rada planira sprovođenje aktivnosti na realizaciji obaveza iz pregovaračkog procesa još intenzivnijom i kvalitetnijom dinamikom.

„Šaljući nedvosmislenu poruku svog ključnog strateškog prioriteta, kao jasan odgovor na vremenski horizont iz Strategije proširenja EU i znak spremnosti za učešće u dijalogu o budućnosti Evrope 2020-2022“, navodi se u saopštenju.

Program je, kako je saopšteno, prožet je aktivnostima koje proističu iz evropske agende, sa značajnim brojem stavki iz Tematskog dijela i čak 30 obaveza iz Normativnog dijela, koje su ujedno i obaveze utvrđene Programom pristupanja Crne Gore EU 2020-2022.

U Tematskom dijelu Programa planirane su 143 obaveze, od čega 58 iz oblasti političkog sistema, unutrašnje i vanjske politike i 85 obaveza iz oblasti ekonomske politike i finansijskog sistema.

U Normativnom dijelu planirane su ukupno 48 obaveze, od čega 11 iz oblasti političkog sistema, unutrašnje i vanjske politike i 37 obaveza iz oblasti ekonomske politike i finansijskog sistema.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade Crne Gore za prošlu godinu, u kojem se navodi da je realizovano ukupno 88,8 odsto obaveza, što je ocijenjeno izuzetno uspješnim rezultatom.

Vlada je donijela i Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2020 – 2022, strateški dokument koji obuhvata 33 pregovaračka poglavlja u tabelarnom prikazu.

Dokument je, kako je saopšteno, usklađen sa novom pravnom tekovinom EU, ali i dinamikom donošenja nacionalnih zakonodavnih i strategijskih dokumenata, odnosno planiranim zapošljavanjima.

„Programom pristupanja Crne Gore EU 2020–2022. planirano je donošenje 491 propisa, od čega 97 zakona, 278 podzakonskih akata i 116 strateških dokumenata. Za 2020. godinu planirano je donošenje 48 zakona i 178 podzakonskih akata, odnosno 56 strateških dokumenata“, kaže se u saopštenju.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2019-2020, za prošlu godinu, u kojem je navedeno da je, od ukupno 298 obaveza, ispunjeno 213, što čini 71 odsto realizacije.

Vlada je usvojila II prilog izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za period 1. novembar 2019. – 31. januar 2020. godine.

„Ovim dokumentom Crna Gora informiše Evropsku komisiju o stanju u oblasti političkih i ekonomskih kriterijuma, odnosno o napretku u dijelu preuzimanja obaveza iz članstva za 33 pregovaračka poglavlja“, pojasnili su iz Vlade.

Prilog, kako su kazali, predstavlja značajnu polaznu osnovu Evropske komisije prilikom izrade godišnjeg izvještaja za Crnu Goru u kojem se konstatuju ostvareni rezultati i daju preporuke za dalji rad.

Donijeta je i Uredba o grupama proizvoda nad kojima se vrši nadzor na tržištu, kojom su, u skladu sa izmjenama sistemskih zakona, utvrđene grupe proizvoda i nadležnih inspekcijskih organa koji vrše nadzor na tržištu nad pojedinim grupama proizvoda.

Usljed personalnih promjena u nadležnim organima, Vlada je izmijenila Odluku o obrazovanju dijela Mješovite komisije za sprovođenje Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade i Islamske zajednice u Crnoj Gori, kao i Vlade i Jevrejske zajednice u Crnoj Gori.

Donijet je Program upotrebe sredstava za upravljanje vodnim resursima kojim su obuhvaćene osnovne aktivnosti u oblasti upravljanja vodama, zaštite voda, zaštite od voda i efikasnijeg korišćenje voda, za koje je u ovoj godini Budžetom planirano 200 hiljada eura.

Vlada je donijela i Strategiju prevencije i suzbijanja radikalizacije i nasilnog ekstremizma za period 2020-2024. godine, s Akcionim planom za ovu godinu.

„Nova Strategija kao glavni strateški cilj postavlja povećanu otpornost društva, bolji odgovor institucija i snažniju međunarodna pozicija Crne Gore u borbi protiv radikalizma i nasilnog ekstremizma“, kaže se u saopštenju.

U dokumentu se ističe da je Region Zapadnog Balkana jedno od najosjetljivih područja, imajući u vidu negativno nasljeđe iz ratova sa kraja 20. vijeka, preplijetanje različitih interesa i uticaja, ali i rizike od polarizacije u društvu.

„Različiti oblici govora mržnje na internetu i van njega koji se mogu registrovati u Crnoj Gori, kao i konkretni izrazi etno-nacionalističke radikalizacije, razlog su za potrebu za sveobuhvatnim pristupom vezano za ove negativne fenomene“, navodi se u saopštenju.

Na predlog Ministarstva sporta, Vlada je dala saglasnost za finansiranje izgradnje, rekonstrukcije, adaptacije i opremanje sportskih objekata, u ukupnom iznosu od 89,7 hiljada eura, za adaptaciju fiskulturne sale osnovnim školama „Kekec“ u Sutomoru i „Ratko Žarić“ u Nikšiću, kao i sportskog terena u Podgorici.

Bonus video: