O POZIVU PREMIJERA MARKOVIĆA

Abazović: Naš cilj je evropska Crna Gora, dijalog da vodi EU

Lider Građanskog pokreta URA smatra da Vlada Duška Markovića nema legitimitet, a ni kredibilitet da vodi ozbiljan dijalog
12241 pregleda 54 komentar(a)
Abazović, Foto: URA
Abazović, Foto: URA

Apsolutni cilj politike Građanskog pokreta URA je evropska Crna Gora, kao uspješna građanska država, zasnovana na vladavini prava i održivom razvoju, saopštio je danas lider te partije Dritan Abazović, osvrćući se na poziv premijera Duška Markovića da se otvori široki dijalog u vezi evropskih integracija.

“Teme iz evropske agende su posebno važne za URA i drago nam je da je Vlada makar deklarativno došla na naše polje interesovanja. URA je partija koja nikada nije izbjegavala dijalog i spremni smo da o svakom pitanju otvoreno razgovaramo sa svim čimbenicima javnog života. Naši stavovi su jasni i nedvosmisleni, a lično nemam nikakav problem da premijeru Markoviću u lice kažem sve što mislim o njemu, politici njegove Vlade i DPS-a koja nas je dovela u ovu nezavidnu situaciju, ali i da predstavim pojedina rješenja”, istakao je Abazović.

Abazović napominje da se Crna Gora već duže vrijeme nalazi u izraženoj političkoj krizi, bez rezultata u integracijama, naročito u oblasti vladavine prava.

“Ova Vlada se uspostavila nakon pokradenih izbora i navodnog državnog udara. U međuvremenu nije pokazala nikakve rezultate u borbi protiv korupcije, a nije uspjela ni da pokrene izbornu reformu. Pogoršala je ambijent medijskih sloboda, devastirala je prostor kao nijedna prethodna, i na kraju gurnala nas u prošlost Zakonom o slobodi vjeroispovijesti natjeravši građane da masovno izađu na ulice. Najvažnije državne institucije su u VD stanju, ili su degradirane raznim aferama. A da ne zaboravimo, mandat je pored pucanja na novinarku Oliveru Lakić i devastaciju Tare, obilježila i najveća afera u istoriji nezavisne Crne Gore 'Koverta' koja nikada nije dobila sudski epilog”, navodi Abazović.

Kaže da su to samo neki od argumenata koji govore u prilog tome da Vlada Duška Markovića nema legitimitet, a ni kredibilitet da vodi ozbiljan dijalog, već kao što je URA predložila komesaru za proširenje Oliveru Verheljiju, kaže Abazović, to treba da bude EU.

“Kako god, nikakav nije problem da u direktnom razgovoru sa Markovićem i drugim akterima javnog života, bilo na TV-u, okruglom stolu ili nekom panelu, to i ponovimo. Premijer konkretno mora da odluči da li u ovom kritičnom momentu za državu, ima snage da se distancira od dosadašnje politike korupcije i podjela, ili će i dalje da uživa u ulozi zamjenika predsjednika organizovane kriminalne grupe. Ako je spreman da se makar i djelimično distancira od trule politike svoga predsjednika partije onda to mora pokazati odmah i konkretno. U suprotnom u ovom navodnom dijalogu, najviše će izgubiti on lično, a vjerujem da dobro zna da u premijerskoj fotelji broji posljednje dane, te da mu još po koja javna blamaža nije potrebna”, ukazuje Abazović.

Dodaje da Crnu Goru upješnom evropskom pričom mogu učiniti samo vrijedni, znaveni i časni ljudi, a ne nikako "kriminalci ili nacionalisti."

“Zato je moralna obaveza svakog pojedinca koji se prepoznaje u građanskoj strukturi i navija za uspjeh svoje države, da doprinese promociji i usvajanju evropskih vrijednosti i standarda”, zaključuje predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Preporučujemo za Vas