Junker: Ulazak u EU 2025. moguć za sve zemlje Zapadnog Balkana

"Suprotno učestalim natpisima, ni Komisija ni ja lično nikada nismo rekli da će Srbija i Crna Gora sigurno ući u članstvo do toga roka", rekao je Junker novinarima u Tirani
3 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2018. 07:41h

Čelnik Evropske komisije Žan Klod Junker zemljama zapadnog Balkana je poručio da je 2025. godina u kojoj bilo koja od njih može da uđe u Evropsku uniju, ali pod uslovom da ispuni sve kriterijume članstva.

Zaustavivši se u Albaniji nakon posjete Makedoniji u sklopu obilaska zemalja koje su izrazile želju za priključenje Uniji, Junker je izjavio da bi se 2025. godina mogla smatrati mogućim rokom ulaska svih njih u EU, a ne samo onih koje se smatraju predvodnicama.

"Suprotno učestalim natpisima, ni Komisija ni ja lično nikada nismo rekli da će Srbija i Crna Gora sigurno ući u članstvo do toga roka", rekao je Junker novinarima u Tirani.

Napomenuo je da je 2025. rok otvoren za sve zemlje kandidatkinje, prenosi agencija Hina.

"Ukoliko zemlja kandidat do tog roka, ili kasnije ili ranije, ispuni sve kriterijume članstva, EU će te napore prepoznati", istakao je Junker na konferenciji za novinare.

Predvodnicima među zemljama kandidatima za ulazak u EU smatraju se Crna Gora i Srbija, koje su u procesu pregovora oko nekoliko od niza poglavlja kojima se moraju pozabaviti prije priključenja, s time da su ih do sada zatvorile tek manji broj.

Bonus video: