Izbor predsjednika u fioci Ustavnog suda

Lopičić nije odgovorila da li će uvrstiti u dnevni red inicijativu
4344 pregleda 2 komentar(a)
Sudija tražio da se izabere predsjednik u skladu sa zakonom: Gogić, Foto: Savo Prelević
Sudija tražio da se izabere predsjednik u skladu sa zakonom: Gogić, Foto: Savo Prelević

Ustavni sud još nije prihvatio zahtjev sudije Milorada Gogića da se odmah zakaže sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda - izbor predsjednika Ustavnog suda.

Gogić je takav zahtjev podnio nakon izbora sutkinje Desanke Lopičić za predsjedavajućeg sudiju, jer ta mogućnost nije predviđena ustavom, zakonom o US i Poslovnikom. On je, prema informacijama “Vijesti” podsjetio kolege da u tri sprovedena kruga glasanja nijedan od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova i da treba ponoviti postupak.

Nakon ignorisanja njegovog zahtjeva sudija je slao urgenciju kolegama. On je prvi takav zahtjev podnio 27. januara, ponovio ga dan kasnije, te poslao urgenciju 5. februara.

Iz kabineta predsjedavajuće sutkinje “Vijestima” je odgovoreno da

“Ustavni sud, saglasno Zakonu o Ustavnom sudu i Poslovniku Ustavnog suda zakazuje i odlučuje o pitanjima iz svoje nadležnosti prema dnevnom redu koji se neposredno utvrđuje na svakoj konkretnoj sjednici Ustavnog suda”. “Vijesti” su pitale da li će inicijativa sudije Gogića biti uvrštena na dnevni red prve naredne sjednice.

Specijalno državno tužilaštvo otvorilo je izviđaj povodom sumnji u nezakonit izbor sutkinje Lopičić za predsjedavajućeg, potvrđeno je ranije “Vijestima” u SDT-u. Oni su time postupili po krivičnoj prijavi Instituta za vladavinu prava, u kojoj je navedeno da je “grupa NN sudija Ustavnog suda izabrala sutkinju na nepostojeću funkciju predsjedavajućeg sudije sa ovlašćenjima predsjednika Ustavnog suda”.

Bonus video: