Sekulić: Nuhodžić obmanuo učesnike, DPS preko biračkog spiska opstaje na vlasti

Sekulić je kazao da je Nuhodžiću poznato da su se njemu obraćali poslanici DF-a Milutin Đukanović i Branka Bošnjak sa zahtjevom da dostavi odgovore povodom nelogičnosti i netačnosti u vođenju evidencija iz kojih proističe birački spisak, kao i registara državljanja Crne Gore
9577 pregleda 81 komentar(a)
Sekulić, Foto: DF
Sekulić, Foto: DF

Birački spisak je, pored zloupotrebe vlasti u izbornom procesu i zloupotrebe državnih resursa, glavno oruđe preko kojeg Demokratska partija socijalista (DPS), partija ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, opstaje na vlasti, saopštio je danas Aleksandar Sekulić, koordinatora ekspertskog tima Demokratskog fronta (DF).

"Juče je Mevludin Nuhodžić, ministar unutrašnjih poslova, održao sastanak sa rezidentnim ambasadorima u Crnoj Gori, šefom Delegacije Evropske unije i predstavnicima međunarodnih organizacija, na kojem je sve učesnike tog skupa obmanuo da je birački spisak kvalitetna, ažurna i tačna baza podataka, kao i da sve poslove vođenja i ažuriranja biračkog spiska MUP radi transparentno", istakao je Sekulić.

On je dodao da je opštepoznato da je birački spisak baza podataka u kojoj se nalazi veliki broj lica koji na to nemaju pravo, odnosno nemaju pravo glasanja na izborima, a po evidenciji DF, oni ili neko u njihovo ime, to pravo koriste.

"A povodom stava o transparentnosti, podsjećam javnost da je u noći kada je usvajan diskriminatorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti i kada su udruženo u sadejstvu Nuhodžić, Veljović i Ivan Brajović, protivustavno i protivzakonito naložili lišavanje slobode čitavog Kluba poslanika DF i njihovo sprovođenje u Centar bezbjednosti, parlamentarna većina je sama, bez učešća opozicije, usvojila Izmjene i dopune Zakona o biračkom spisku kojim se dodatno onemogućava pristup i kontrola vođenja baze biračkog spiska od strane političkih partija i drugih učesnika izbornog procesa", rekao je Sekulić.

Po njegovim riječima, interesantno je da se od svih učesnika jučerašnjeg sastanka, pored Nuhodžića, jedino oglasio ambasador Srbije, koji je pozitivno ocijenio sastanak i zahvalio se ministru Nuhodžiću, izražavajući pritom zabrinutost zbog činjenice da parlamentarni Odbor za izmjenu izbornog zakonodavstva nije završio svoj rad.

"Bez želje da se vrednosno osvrćem na ovu izjavu, nadam se da je ambasador, sa svojim pretpostavljenim u Beogradu, usaglasio njen sadržaj. Pri tome ukazujem da dogovor o izmjeni izbornog zakonodavstva i stvaranja uslova za fer i demokratske izbore nema zbog nespremnosti DPS-a da se odrekne svojih višedecenijskih monopola. Takođe, rad ovog Odbora prekinut je u decembru 2018. godine zbog toga što su Nebojša Medojević i Milan Knežević protivustavno i protivzakonito "stavljeni u zatvor", a krajem 2019. godine ovaj odbor je prestao da postoji i zbog činjenice što je Vlada Crne Gore predložila Skupštini diskriminatorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim je propisano nasilno oduzimanje imovine SPC u Crnoj Gori", kazao je Sekulić.

Po njegovim riječima, Nuhodžiću je poznato da su se njemu obraćali poslanici DF-a Milutin Đukanović i Branka Bošnjak sa zahtjevom da dostavi odgovore povodom nelogičnosti i netačnosti u vođenju evidencija iz kojih proističe birački spisak, kao i registara državljanja Crne Gore.

"Kako Ministarstvo unutrašnjih poslova, bez imalo zazora, objavljuje i nemoguće podatke, navodimo činjenicu da je, po ministru Nuhodžiću, broj crnogorskih državljana na dan 10.12.2019. godine 780034. Prema registru crnogorskih državljana, od strane tog istog MUP-a, na dan 08.08.2016. godine bilo je 860430 lica sa crnogorskim državljanstvom. Samo ova dva podatka, ako se uporede sa ukupnim brojem stanovnika Crne Gore sa popisaa od 2011 godine, na kome je evidentirano 620079, jasno je da je registar državljana pomoćno sredstvo za „naduvavanje“ biračkog spiska kao osnove za izborne zloupotrebe DPS-a. Ekspertski tim DF-a je, prateći podatke MONSTAT-a, utvrdio da je broj državljana u 2018. godini iznosio 569346. Kako je birački spisak za Predsjedničke izbore iznosio 532599, dolazimo do podatka da je učešće broja birača u odnosu na broj državljana nevjerovatnih 93.54%. Primjera radi, 1990. godine taj odnos je bio 68.42%. U odnosu na ova dva uporedna perioda (1990-2018) broj birača je povećan sa 402861 na 532599", kazao je Sekuč+lić.

On je poručio da ukazuje Nuhodžiću i svim onim koji njegove stavove smatraju konstruktivnim da prostom matematičkom operacijom, kada se od realnog broja državljana koje je DF izračunao, oduzme broj onih lica koja nemaju biračko pravo (djeca od 0 do 6 godina 52065, i broj učenika osnovnih i srednjih škola 101000) onda je evidentno da je najmanji višak u postojećem biračkom spisku 11.5166 lica.

"Javnost smo već ranije obavijestili, a podsjećamo na sledeće podatke:

• 24765 lica koja imaju crnogorski JMB (politička regija rođenja), a mjesto rođenja van Crne Gore, dok istovremeno 22685 lica imaju JMB van Crne Gore (politička regija rođenja), i mjesto rođenja van Crne Gore;

• 8216 lica imaju JMB van Crne Gore (politička regija rođenja), i mjesto rođenja u Crnoj Gori;

• 20176 lica u biračkom spisku je mlađe od 1976. godine a matični broj im je dodijeljen crnogorski i ako su rođeni van Crne Core;

• U biračkom spisku postoji 7724 lica koja su stariji od 1976. godine, rođeni su van Crne Gore i nemaju crnogorski matični broj. Od 7723 takvih lica - njih 3102 rođeno na Kosovu i Metohiji. Sva ova lica imaju datum prijave prebivališta u crnoj gori nakon 1976 i morali su dobiti crnogorski matični broj;

Očigledno je da je ministar unutrašnjih poslova, kao visoki funkcioner DPS-a, preuzeo zadatak za potrebe svoje partije, da zloupotrebom položaja obezbijedi dodatne nepostojeće glasove preko biračkog spiska i preko organizacija u inostranstvu, koje su spremne da rade za potrebe DPS-a", rekao je Sekulić.

On je naveo da je Nuhodžić nedavno boravio u Frankfurtu, gdje je održao sastanak sa predstavnicima Udruženja crnogorskih iseljenika i drugim članovima dijaspore, a što nije njegov posao, već rukovodioca Uprave za dijasporu ili moguće ministra vanjskih poslova.

"Naravno, Nuhodžič i njegov partijski šef svjesni su pada rejtinga DPS-a, nakon trajanja protesnih litija, jer u njima se nalazi značajan broj bivših birača DPS-a koji podržavaju SPC, te je stoga potrebno iskoristiti iseljenike, birački spisak i pogrešan registar državljana i prebivališta Crne gore, da se neregularno namakne nedostajući broj glasova za DPS. Nuhodžiću to nije nepoznat posao, jer je zajedno sa svojim partijskim kolegom Tarzanom Miloševićem, koji je danas Ambasador Crne Gore u Republici Srbiji, obezbijedio upis u birački spisak opština Bijelo Polje, Plav, Rožaje i Pljevlja, velikog broja članova dijaspore koji na to nijesu imali, niti danas imaju, pravo", zaključio je Sekulić.

Bonus video: