Opozicija u Glavnom gradu: Gradonačelnik predstavljen kao svježa krv, a manje hrabar od Stijepovića

Opozicija je, radnije danas, napustila sjednicu Skupštine Glavnog grada, nakon što su odbornici vlasti predložili da se odbije njihov predlog da se raspravlja o razrješenju gradonačelnika Ivana Vukovića
6883 pregleda 8 komentar(a)
Predstavnici opozicije, Foto: Borko Ždero
Predstavnici opozicije, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 24.02.2020. 19:34h

Opozicija u Glavnom gradu očekuje da Ministarstvo javne uprave reaguje povodom flagrantnog kršenja Zakona i prava odbornika.

To su poručili predstavnici opozicije na današnjoj vanrednoj pres konferenciji.

Opozicija je, ranije danas, napustila sjednicu Skupštine Glavnog grada, nakon što su odbornici vlasti predložili da se odbije njihov predlog da se raspravlja o razrješenju gradonačelnika Ivana Vukovića

.

"Pozivamo Ministarstvo javne uprave da hitno reaguje, jer su nam prekršena prava. Zamislite gradonačelnika glavnog grada, koji je predstavljen kao nova i svježa krv, koji je čak manje hrabar, politički gospodina Stijepovića, onakvih kapaciteta, dobro poznatih bježi, od rasprave o sopstvenoj odgovornosti, a ona je nesporna", kazao je odbornik Demokrata Vladimir Čađenović.

Kako je pojasnio to je javni poziv Ministarstvu, a narednih dana će u konsultaciji sa kolegama iz opozicije to tražiti i pismeno, a dopise će uputiti i na druge adrese, čak i međunarodne.

On je istakao da nema dileme da su se stekli uslovi za raspravu o Vukovićevom razrješenju i da je on pobjegao od rasprave.

"Desilo se jedno neviđeno pravno nasilje nad odbornicima opozicije Skupštine Glavnog grada. Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano je da u roku od 30 dana od podnošenja inicijative za razrješenje predsjednika Opštine u ovome slučaju gradonačelnika Glavnog grada, Skupština mora odlučiti. Dakle, danas zloupotrebom poslovnika Skupštine Glavnog grada, odbornik vladajuće većine je predložio izmjenu dnevnog reda tako da se predlog za zarješenje skine sa dnevnog reda", kazao je Čađenović.

On je pozvao Ministarstvo javne uprave da hitno reaguje, ukoliko nije partijski organ, jer su im povrijeđena prava, koja odbornicima daje Zakon, Statut i poslovnik Glavnog grada.

" Postupio je suprotno zakonu o regionalnom razvoju. Stekli su se uslovi iz Zakona o lokalnoj samoupravi za njegovo razrješenje, da živimo u demokratskom društvu, gdje odbornici Glavnog grada odlučuju, on bi danas bio razriješen. Jer dvije godine nije predložio novi strateški plan razvoja, a onda se brani time što nije bilo strateškog plana, kojega on upravo predlaže, nije mogao da ga sprovodi. Pobjegao je od rasprave o odgovornosti, zbog toga što je prekršio Zakon i nema dileme da su povrijeđena prava svih odbornika u Glavnom gradu, koji se potpisnici inicijative. Zakon o lokalnoj saomoupravi je jasan i propsiuje rok od 30 dana u kome Skupština mora se izjasniti o predlogu za razrješenje. Zakon ne poznaje nikakvu zloupotrebu poslovnika, da se može izbjeći rasprava o smjeni gradonačelnika ili bilo koga predsjednika Opštine", kazao je Čađenović.

Pojasnio je da nije ovdje u pitanju da li će neko da glasa za ili protiv, već to da su im uskraćena osnovna prava da se njihovim predlozima raspravlja pred Skupštinom.

Odbornik URA Luka Rakčević je kazao da su danas u Skupštini svjedočili zaista katastrofalnom presedanu, kakav se nikad ranije nije dešavao na sjednicama, a to je da većina kojom diriguje nelegitimni gradonačelnik Ivan Vuković, koji je izabran nakon afere “Koverta” i metodama, koje su prikazane u samoj aferi, jednostavno skida predloženu tačku sa dnevog reda i ne dozvoljava da se o tome raspravlja.

“Dakle, mi smo unazad pet godina i pod vođstvom gradonačelnika Miga Stijepovića, imali vrlo slične situacije, ali je uvijek dozvoljavao da se na predlog opozicije raspravlja o pojedinim tačkama, koje su naravno kasnije preglasavane. Gradonačelnik Vuković je otišao korak dalje, odlučio je da obesmisli funkciju Skupštine i samim tim napravi jedan jako opasan presedan, koji će u potpunosti obesmisliti rad Skupštine", kazao je Rakčević.

Bonus video: