Darmanović: Potvrđena evropska perspektiva Zapadnog Balkana

Govoreći o novoj metodologiji, koju je nedavno predstavila Evropska komisija, Darmanović je kazao da će Crna Gora detaljno razmotriti elemente i uporediti koja od dvije metodologije je optimalno rješenje za nastavak procesa pregovaranja
448 pregleda 0 komentar(a)
Darmanović na konferenciji, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Darmanović na konferenciji, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović izjavio je da bi početak pristupnih pregovora Evropke unije (EU) sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom bio pozitivan signal za politiku proširenja i dalje reformske aktivnosti na prostoru Zapadnog Balkana.

On je ovo rekao na konferenciji pod nazivom „Od Soluna 2003. do Zagreba 2020“, koja je održana u Grčkoj. Darmanović je ukazao na simboliku održavanja konferencije u Solunu, gradu u kom je evropski put Zapadnog Balkana započet prije sedamnaest godina.

"Vjerujemo da će obećanja data 2003. godine biti ispunjena i okupiti sve zemlje Regiona za istim stolom sa članicama EU. U tom smislu, ohrabrujuće su poruke nove Evropske komisije, u kojima se navodi da će jedan od njihovih prioriteta biti proces proširenja“

Govoreći o novoj metodologiji, koju je nedavno predstavila Evropska komisija, Darmanović je kazao da će Crna Gora detaljno razmotriti elemente i uporediti koja od dvije metodologije je optimalno rješenje za nastavak procesa pregovaranja.

"Ističući značaj regionalne saradnje, šef crnogorske diplomatije je rekao da je neophodno da sve države regiona zajednički rade na kreiranju bolje budućnosti, sa posebnim akcentom na ekonomski razvoj i infrastrukturne projekte. Na toj liniji, da Crna Gora aktivno učestvuje u više od 30 regionalnih inicijativa i u nekima od njih predsjedavaju", navosi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Ministar vanjskih poslova je izrazio očekivanje da će Hrvatska za vrijeme predsjedavanja Savjetom EU, kao susjed, blizak prijatelj i saveznik, dodatno unaprijediti proces pristupnih pregovora.

"Učesnici konferencije izrazili su očekivanje da bi 2020. godina mogla biti bolji period po pitanju procesa pregovaranja, u kojem države kandidati moraju nastaviti predano da rade, ali i da se EU posvećeno i sa novom energijom vrati procesu proširenja. U sklopu konferencije, ministar je prisustvovao i radnom ručku na temu „Zapadni Balkan u EU – put naprijed“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Bonus video: