Demokrate: Glavni grad ostaje bez udjela u Novom Duvanskom kombinatu

"Više je nego jasno da je predloženom odlukom gradonačelnik Vuković prihvatio da nastavi realizaciju dogovora koji je njegov prethodnik na mjestu gradonačelnika, gospodin Slavoljub Stijepović, trasirao i dogovorio sa Vladom i inostranim partnerom da mu se u dogledno vrijeme obezbijedi 100% vlasnička struktura u Novom Duvanskom Kombinatu Podgorica", tvrdi Bojovićeva
1822 pregleda 3 komentar(a)
Ivana Bojović, Foto: Demokrate
Ivana Bojović, Foto: Demokrate

Odluku o davanju saglasnosti za prenos hartija od vrijednosti iz vlasništva Glavnog grada Podgorica u vlasništvo AD ,,Novi Duvanski Kombinat” treba sagledavati iz perspektive stvarnog, a ne prikrivenog motiva za njeno donošenje, saopštila je Ivana Bojović odbornica Demokrata u Glavnom gradu.

"U obrazloženju Predloga odluke navodi se da se Glavni grad opredjeljuje da obaveze prema Novom Duvanskom Kombinatu za izvedene radove na komunalnom opremanju urbanističkih parcela izmiri prenosom hartija od vrijednosti (akcija) iz vlasništva Glavnog grada u vlasništvo Novog Duvanskog Kombinata Podgorica, a ne novčanim sredstvima jer, navodno, u budžetu Glavnog grada nijesu bila planirana sredstva za izvođenje predmetnih radova", navodi se u saopštenju.

Kako dodaje u saopštenju, "ovakvo obrazloženje Predloga odluke od strane gradonačelnika Vukovića je i za podsmijeh i za brigu".

"Za podsmijeh jer je više nego očigledno da je unaprijed dogovoreno da se učini predloženo prenošenje hartija od vrijednosti sa Glavnog grada na Novi DKP, pa su navodi da Sekretarijat za finansije Glavnog grada nije izdao potvrdu da su obezbijeđena finansijska sredstva za plaćanje ove obaveze iz Budžeta Glavnog grada jer nijesu planirana, zaista jeste za podsmijeh", saopštila jer ona.

"Gradonačelnik je zaboravio da u Ugovoru zaključenom između Glavnog grada i Novog DKP od 23.08.2017. godine, član 3 Ugovora koji uređuje način plaćanja sadrži odredbu koja glasi (citiram): ,, Glavni grad Podgorica i AD ,,Novi Duvanski Kombinat” regulisaće plaćanje po ovom Ugovoru posebnom odlukom kojom će tretirati ulog Glavnog grada u kapitalu AD ,,Novi Duvanski Kombinat”.”", dodaje se u saopštenju.

"Više je nego jasno da je predloženom odlukom gradonačelnik Vuković prihvatio da nastavi realizaciju dogovora koji je njegov prethodnik na mjestu gradonačelnika, gospodin Slavoljub Stijepović, trasirao i dogovorio sa Vladom i inostranim partnerom da mu se u dogledno vrijeme obezbijedi 100% vlasnička struktura u Novom Duvanskom Kombinatu Podgorica", tvrdi Bojovićeva.

"Predmetna odluka je, bez ikakve dileme, usmjerena upravo u tom pravcu", navodi se u saopštenju.

"Ova odluka i njeno obrazloženje izazivaju i brigu zbog činjenice da predlagač odluke pokušava, istina nevješto i prozirno, da prikrije od odbornika Skupštine Glavnog grada i ukupne javnosti prave motive za donošenje predložene odluke. Nameće se logično pitanje - zašto prikrivanje motiva? Svjedoci smo da i u predloženoj odluci i njenom obrazloženju nema nijedne riječi o trenutnoj vlasničkoj strukturi AD Novi DKP, niti kako će ona izgledati nakon donošenja i realizacije ove predložene odluke", navodi se u saopštenju.

Kako tvrdi Bojovićeva , "odbornicima nije data nijedna informacija o tekućem poslovanju Novog DKP, da li je inostrani partner realizovao cjelokupni investicioni program ulaganja, koliki je broj zaposlenih, kako Novi DKP posluje i ima li Glavni grad svog predstavnika u organu upravljanja Novog DKP".

"Treba li podsjećati da je Novi DKP nastao na ruševinama najstarijeg privrednog kolektiva u Crnoj Gori - Duvanskog kombinata Podgorica kojeg je vlast potpuno ciljano uništila da bi nastao Novi DKP. Podsjećam, Novi DKP su 2011. godine osnovali Vlada i Glavni grad sa vlasničkom strukturom 70% prema 30%. U međuvremenu Vlada je svoj vlasnički ulog u Novi Duvanski Kombinat svela na svega 1% prodajom svog vlasničkog udjela inostranom partneru. Realizacijom predložene odluke i učešće Glavnog grada u vlasničkoj strukturi AD Novi DKP svodi se na simboličan iznos, tako da se već gotovo ostvaruje, očigledno davno dogovoreni scenario, da inostrani partner postane 100% vlasnik Novog Duvanskog Kombinata Podgorica", saopštava ona.

"Posebno naglašavamo da je Vlada Crne Gore u septembru 2017. godine donijela Odluku o osnivanju Slobodne zone ,,Novi Duvanski Kombinat Podgorica”, čime je obezbijeđen privilegovan status za poslovanje ove kompanije. Zakon o slobodnim zonama propisuje da se privredna djelatnost u slobodnoj (carinskoj) zoni obavlja po posebnim uslovima što, pored ostalog, znači da se za robu unesenu u slobodnu zonu ne plaćaju carina, carinske dažbine i porez na dodatu vrijednost, kao i da se na njeno iznošenje u inostranstvo ne primjenjuju dozvole ili druga ograničenja spoljno trgovinskog režima", navodi se u saopštenju.

"Nameće se logično pitanje: Kako to da Država i Glavni grad nemaju interes da posjeduju udio u vlasničkoj strukturi kompanije koja se bavi proizvodnjom cigareta kao izuzetno značajnog akciznog proizvoda, koji treba da puni budžetske prihode, kojoj je data izuzetna povoljnost poslovanja u slobodnoj carinskoj zoni, kao i zbog činjenice da je okolina Podgorice podneblje i područje gdje se može proizvoditi izuzetno kvalitetan duvan, kao sirovinska osnova za tu kompaniju? Ova odluka je jedna u nizu onih koje ova vlast i na lokalnom i na državnom nivou donosi podređujući javni interes interesu privilegovanih pojedinaca", tvrdi Bojovićeva.

"A ko su privilegovani pojedinci u konkretnom slučaju i da li formalni ugovorni partner iz inostranstva predstavlja samo pokrivalicu za domaće privilegovane tajkune, o čemu se intenzivno govori, ostaje da se vidi", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: