Nova metodologija pristupanja u EU ohrabruje, ali neophodni rezultati iz vladavine prava

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović rekao je da je razlog zašto podržava novu metodologiju jer državi omogućava u poglavljima gdje je zadovoljila određene standarde da moze da pristupi nekim fondovima
1187 pregleda 1 komentar(a)
Sa panel diskusije, Foto: Vlada Crne Gore
Sa panel diskusije, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 28.02.2020. 16:49h

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) Aleksandar Drljević istakao je da će u okviru Vlade i država članica razmotriti prednosti i mane nove metodologije u pristupanju EU i da će se u narednom periodu odrediti da li ce je Crna Gora prihvatiti.

On je na panelu "Nova metodologija u procesu pristupanja EU: prednosti i nedostaci" istakao da dokument ohrabruje sve koji su u tom procesu, da je politika proširenja opet na listi EP I EK.

Istakao je da nova metodologija ne donosi nista epohalno u odnosu na ono sto vec nismo imali, navodeci da "ojačava određene pristupe".

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović rekao je da je razlog zašto podržava novu metodologiju jer državi omogućava u poglavljima gdje je zadovoljila određene standarde da moze da pristupi nekim fondovima.

"To građanima omogućava da osjete benefit" .

Istakao je da je državi svejedno koja je metodologija bolja, jer je srž problema u Crnoj Gori.

On je kazao da proces koči to što se poglavlja 23 i 24 ne tretiraju na pravi način.

"Imamo ambijent sličan Siciliji početkom 20.vijeka...Suviše je jaka veza između mafije i države".

Istakao je da je "problem u jednom čovjeku i da dok taj čovjek ne ode, Crna Gora neće ući u EU".

Predsjednica Crnogorske panevropske unije Gordana Đurovic ocijenila je da je naša pregovaračka pozicija jasna i da na tim temeljima možemo očekivati finalizaciju procesa pristupanja EU.

Direktorica CGO Daliborka Uljarević je kazala da nova metodologija "vidi i problem i njegovo rješenje na političkom nivou" .

Ona je istakla da se ne može napredovati ako se ne ostvare rezultati u oblasti vladavine prava.

"Tehnički dio nije nama problem...Problem je to što apostrofira EU-Javni servis je partijski, neustavno izabrana predsjednica Vrhovnog suda...".

Bonus video: