SDP: Istina pojedinaca iz poslaničkog kluba DPS jednaka istini Svetozara Marovića

Iz SDP su kazali da umjesto da ministar Kemal Purišić bude smijenjen, jer obmanjuje građane, Poslanički klub DPS ga brani
3776 pregleda 4 komentar(a)
SDP, Foto: SDP
SDP, Foto: SDP

Kada pojedinci iz poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) optuže nekoga da "laže" onda je nemoguće ne sjetiti se Svetozara Marovića koga su "zlonamjerni lažno optuživali da je pokrao građane Crne Gore za stotine miliona eura", saopšteno je danas iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Oni su reagovali na saopštenje Poslaničkog kluba DPS u kome se između ostalog navodi sa su lažne vijesti novina u praksi SDP.

Iz SDP su kazali da je istina pojedinaca iz poslaničkog kluba DPS jednaka istini Svetozara Marovića.

"Jedino što pojedinci sada lažu iz poslaničkih klupa, a Sveto se ruga pravdi iz Beograda", navodi se u saopštenju SDP.

Iz te partije su rekli i da radi građana iznose nekoliko nepobitnih činjenica i pitanja:

"1. Da li je ministar Purišić, koga DPS sada brani, najavljivao da će Zakon o PIO biti u primjeni od 1.1.2019. godine? Za ovo postoje video i pisane izjave ministra Purišića.

2. Da li je Socijalni savjet u junu 2019 godine dao pozitivno mišljenje na tekst Zakona o PIO koji su usaglasili socijalni partneri? I za ovo postoje, osim izjava ministra Purišića i izjave lidera dva sindikata.

3. Da li je Vlada u Programu rada za 2019 godinu predvidjela usvajanje ovog zakona? Jeste, ali građani se pitaju zašto zakon nema zakona.

4. Da li je istina da je ministar Purišić, po ko zna koji put, obećao da će zakon biti u primjeni od početka 2020. godine? Jeste istina je, ali je obmanuo građane Crne Gore, kao što ih obmanjuje već godinu i po dana oko ovog zakona.

5. Da li je tačno da su poslanici vladajuće koalicije dva puta odbili prijedlog SDP u decembru 2019 godine da se o zakonu raspravlja na plenarnoj sjednici Skupštine Crne Gore.

6. Da li je istina da je zahtjev SDP-a za saslušanje ministra Purišića predat u skupštinsku procedure početkom decembra 2019. godine i da je već skoro tri mjeseca “ležao” u fioci predsjednika odbora iz DPS-a, kao što Zakon o PIO leži u fioci ministra Purišića?

7. Da li je istina da je minimalna penzija u Crnoj Gori 128 eura i da je namanja u region? Da li je istina da je realna penzija u zadnje dvije godine pala 4%? Da li je tačno da od skoro 130 hiljada penzionera njih 10% prima minimalnu penziju?", navode iz SDP.

Poručili su da je ovo istina o radu ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića i dodali da umjesto da bude smijenjen, jer obmanjuje građane, Poslanički klub DPS ga brani.

"Mi vas pozivamo, da umjesto javne polemike, podržite naš predlog da Skupština usvoji ovaj zakon i tako obezbjedimo da se minimalna penzija poveća za 20%, da se izbriše jedna četvrtina najlošijih godina iz obračuna penzije, da se smanji granica za odlazak u penziju i da se usvoji povoljnija “rotirajuća” formula u obračunu penzije. Time bi svi poslanici crnogorskog Parlamenta pokazali svoju odgovornost prema sadašnjim i budućim penzionerima", piše u saopštenju SDP.

Iz SDP su rekli i da će građani i budući i sadašnji penzioneri brzo saznati da li će DPS u srijedu, 4. marta glasati da se ovaj zakon, koji su usaglasili socijalni partneri, usvoji.

"Na kraju, u laži su kratke noge kaže narodna poslovica. Vidimo se na Cetinju 4. marta pa ćemo da vidimo ko laže. Jer ko laže taj i krade, rekao bi svojevremeno vaš ideolog Marović", zaključuje se u saopštemju SDP.

Bonus video: