"VJERA U BOGA ZAJEDNIČKI JE IMENITELJ"

Radulović za "Vijesti": Građane na litijama spaja nepravda i karakter režima

"Pripadam Crnogorcima koji su građanski orijentisani, koji su uvijek bili protiv nepravde i tiranije, štitili ugrožene i slabije", kaže za “Vijesti” Branko Radulović
20925 pregleda 834 komentar(a)
Ko voli Crnu Goru, podržaće rezoluciju: Radulović, Foto: Savo Prelević
Ko voli Crnu Goru, podržaće rezoluciju: Radulović, Foto: Savo Prelević

Crna Gora, njena državnost i njena istorija se uvažavaju i vole na litijama na kojima se brane svetinja. Na ulicama je na stotine hiljada slobodnih građana koje spaja i nepravda u ovozemaljskom životu, socio-ekonomska besperspektivnost i karakter režima, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta (DF) Branko Radulović.

“Vjera u Boga zajednički je imenitelj stotina hiljada tih ljudi. DF je na nezadovoljstvu i nepravdi okupljao veliki broj građana. I to je bio značajan potencijal koji je nasilno ugušen. Otuda i ova odmazda i najsramnija hajka protiv nas. Takav potencijal su imali i protesti izazvani ‘Kovertom’. Samougasili su se zbog loše procjene ili nečije namjere. Znam jedno, da se ova probuđena energija ne smije uništiti“, rekao je Radulović u intervjuu za “Vijesti“ odgovarajući na pitanje kako je crkva uspjela da okupi toliki broj ljudi, dok su građani neaktivni kada su u pitanju socijalno-ekonomski problemi.

Na litije idem i zbog ovog novog ‘državnog udara’ nastalog usvajanjem ovakvog zakona. Đukanović je tim činom pokušao da oko sebe, kao navodnog jedinog branitelja Crne Gore, homogenizuje biračko tijelo. Prevario se. Na ulicama je na stotine hiljada slobodnih građana. Predvidio sam to kad su mnogi sumnjali. Koliko je još onih koji isto misle, ali iz straha ili objektivnih razloga nijesu sa nama”.

Poručuje da se svi zajedno moraju izboriti za slobodan ovozemaljski život, a i za nadu u besmrtnost.

“Odgovornost snose ne samo crkveni velikodostojnici, već i politička i intelektualna elita. Sabornost i javni interes treba da su ispred svega“.

Kakav je Vaš stav o litijama, kao nekadašnjeg liberala?

Bio sam i ostao liberal. Beskrajno volim Crnu Goru. Žrtvovao sam za nju mnogo. Ta ljubav mi je odredila budućnost. Mogao sam i lakše i lagodnije drugdje. Nijesam htio. Vratio sam se. Tuđina ubija. Ništa nijesam uzeo od Crne Gore, a dao sam mnogo. Jedan sam od rijetkih profesionalno ostvarenih i uspješnih redovnih profesora koji je odbio da uzme stan, bespovratni kredit ili bilo koju drugu privilegiju. Pripadam onim Crnogorcima koji su građanski orijentisani, koji su uvijek bili protiv nepravde i tiranije ovog i ovakvog režima, koji su štitili ugrožene i slabije, ali koji dobro znaju svoj slovenski etnos. Mi takvi smo najprogonjenija ‘sorta’ u ovakvoj Crnoj Gori.

Prezirem novokomponovane velikocrnogorce. Nisu bili sa nama kada je (Milo) Đukanović bio velikosrbin i ratnik. Bili su uz njega, ili su ćutali. Prezirem i one koji su prodali crnogorstvo zarad privilegija, a tek one koji prekrajaju istoriju, šiju demokratsko odijelo vođi, mrze Srbe i sve što je srpsko, šire fašističku propagandu, a sve to isključivo zbog ličnih benificija. Znam, kada padne Đukanović, a pašće, ‘od njihovog poštenja se neće moći živjeti’.

Na litije idem jer sam ja, a i svi moji, vjerujući oduvijek. Tamo sam zajedno i sa Srbima i sa Crnogorcima, i sa mnogim liberalima. Niko vas ne pita za nacionalnost. Tamo je srpstvo i crnogorstvo, ono tradicionalno, Njegoševo. Pjesme o Kosovu izražavaju saosjećanje, žal i tugu. Živi se pravoslavlje, ono jedinstveno u cijeloj vasioni. Crna Gora vaskrsava u sabornosti svih generacija, u slozi, snazi i ljepoti. Da nije tako, ne bih ni bio tamo.

Dostavili ste Skupštini Predlog rezolucije o krivičnoj odgovornosti za djela protiv državnih dobara od 1990. godine i najavili izmjene nekoliko zakona. Kakva su Vaša očekivanja s obzirom na dosadašnju praksa u parlamentu da predlozi opozicije ne prolaze?

Rezolucija je pitanje ‘biti ili ne biti’ Crne Gore, zatočene ili slobodne, Crne Gore jednog čovjeka ili one svih nas. Nemoralne ili zdrave, podaničke ili autonomne, opljačkane ili prosperitetne, marginalne ili uistinu evropske. Rezolucija je revizija i odgovornost za učinjeno. Nulta tačka. Čvrst temelj, na kome je jedino moguće izgraditi slobodno društvo. Ona nudi mehanizme i rješenja kako na tom čvrstom temelju, sagraditi zajedničku kuću za sve nas.

Svako ko iskreno voli Crnu Goru, kome su njeno dobro i prosperitet primarni, ko želi izgradnju pravne države i profesionalnih institucija, svako ko nije krao zajednička dobra i nije bio saučesnik u tome, ko nije ćutao i zatvarao oči na pljačku, onaj kome nijesu bitne lične privilegije, ko nije servilan, nije kukavica, ko časno obavlja svoj posao, taj će podržati rezoluciju.

Revizija je jedan od preduslova podrške nekoj budućoj tehničkoj, ekspertskoj, prelaznoj ili redovnoj Vladi.

Nakon rezolucije najavili ste set inicijativa, između ostalog i zakon o preispitivanju porijekla imovine. Koje su njegove osnovne odredbe i očekujete li podršku kolega iz opozicionih partija?

Svako zdravorazuman zna da su od 1990. godine državna dobra na ‘divljački i prljavi’ neoliberalni način, organizovanim kriminalnim udruživanjem, prisvojena, uništena ili obezvrijeđena. Zarad ličnih interesa i bogaćenja, činjena su brojna krivična djela, utaje, prevare, prikrivanja, zloupotrebe službenog položaja, dogovarani stečajevi, kreirani lažni bilansi, ‘prat novac’, sklapani ugovori na štetu države. Očigledno je da je nastala nova, civilizacijski retrogradna elita kao proizvod kleptokratije, partitokratije, nepotizma, podaništva, podrške lažnoj stvarnosti i brojnim devijatnim ekonomsko-socijalno-patološkim pojavama.

Zabrinjava činjenica da sve više mladih poprima manir da se kriminalom i nepoštenim radom dolazi do lagodnog života. Zato se nižu brutalna ubistava na našim ulicama, a Crnogorci, nažalost, postaju međunarodno prepoznati po kriminalnom djelovanju. Zakon o preispitivanju porijekla imovine, propisaće kako na sistemski način utvrditi nelegalno stečenu imovinu, oduzeti kriminalom stečeno, oporezivati po stopi od 70 odsto ono za šta ne postoji dokaz da je legalno stečeno, ali i naplatiti obeštećenje po tržišnim uslovima za sve one stanove i kredite koje su privilegovani dobili po povlašćenim uslovima.

Pravosudni organi i institucije za borbu protiv korupcije u potpunosti su kontrolisani. Na djelu je selektivna pravda u svrhu političkih obračuna ili sticanja vlasništva nad dobrima. Brojne krivične prijave protiv Đukanovića i njegove bratije, desetljećima se ignorišu ili su u fazi izviđaja. Uspostavljanje autonomnih i profesionalnih pravosudnih organa preduslov je implementacije ovog zakona. Prioritet će se dati preispitivanju imovine državnih funkcionera, bez obzira dolaze li iz vlasti ili opozicije, ali ne samo njihove, već i imovine nove crnogorske elite, bezbjedonosno interesantnih lica, ali i svih građana. Ko god je čist, podržaće ovakav zakon.

Koje propise DF još priprema?

Programi Pokreta za promjene, a kasnije DF-a, uvijek su bili sveobuhvatni i nudili optimalna rješenja. Bili smo ispred vremena. Vrijeme je potvrđivalo naša rješenja. Primjera je bezbroj. Od KAP-a, preko Telekoma, Željezare, EPCG, auto-puta, pa do ekonomskih rješenja, poreske politike, valorizacije resursa, sektorskih politika, izgradnje institucija i seta izbornih zakona. Inoviraćemo naše predloge i kreirati nove. Iniciraćemo i kontrolna saslušanja i interpelacije koristeći sve poslovničke mehanizme. Crna Gora je pred velikim iskušenjima, u vrtlogu dinamičnih i nepredvidljivih globalnih i regionalnih kretanja, a nikada nije bila ovako podijeljena. Nudimo rešenja za dobro svih.

Evropski parlamentarci su se tokom boravka u Crnoj Gori ove sedmice upoznali sa situacijom u državi i kazali da su spremni da pomognu u rješavanju problema u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti. Vjerujete li da će EU uticati na vlast da povuče sporne odredbe Zakona?

Složeno pitanje. Sve zavisi od kondicije i principijelnosti aktera, i unutrašnjih i spoljnih. Đukanović neće predati vlast ‘bez čuda’. Gubitkom vlasti i izgradnjom pravne države, on gubi sve. Slijedi mu krivična odgovornost i oduzimanje nelegalno stečenog bogatstva. Nadam se da će novi ljudi u EU institucijama prestati da podržavaju stabilokratiju i autokrate na Zapadnom Balkanu i objektivno sagledati stanje. Najavljuju to novom metodologijom i ocjenom dosadašnjih rezultata. Ukoliko je Crna Gora važna za region, kao što kažu, moraju biti objektivniji. Ne zbog nas i regiona, već zbog EU. Ipak, ključni igrač od koga sve zavisi, nijesu ni režim, ni EU, već alternativa, njena snaga i vizionarstvo. Ukoliko smo mi jaki, EU će biti aktivnija, pregovori sa režimom ravnopraniji i efikasniji, slobodna Crna Gora skorija i izvjesnija.

Pripremili krivične prijave zbog hapšenja u Skupštini

Da li DF namjerava da podnese krivične prijave zbog hapšenja u parlamentu uoči glasanja o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti?

DF i njegovi čelnici godinama prolaze torturu. Hapšenja, zatvori, montirani sudski procesi, nepravedne presude, nažalost, sastavni su dio naše svakodnevice. Sve se to dešava uz saglasje Skupštine Crne Gore. Zbog takvih odluka smo pokrenuli niz krivičnih prijava i žalbi Ustavnom sudu. Od svega ništa. Nemamo kome. Nadležni se igraju gluvih telefona. Ipak, i ovaj put zbog protivustavnog hapšenja cijelog poslaničkog kluba, bez skidanja imuniteta, naši advokati su pripremili krivične prijeve protiv Đukanovića, (Ivana) Brajovića, (Veselina) Veljovića i nekog ambicioznog apartčika Blagojevića. Sve to će doći jednog dana na naplatu.

Slobodni izbori, ili ih neće biti

Kakvi su planovi DF-a u vezi sa predstojećim parlamentarnim izborima? Da li ste razmatrali bojkot ili ćete učestvovati na izborima?

Nema dileme, slobodni izbori ili ih neće biti. Nije ovo Đukanovićeva privatna prćija, nego Crna Gora svih nas. Hipotetički, ako ne izađemo na izbore ili nas Đukanović opet pokrade, što će ostati od Crne Gore. Ništa. Zato treba da se okupe sve antirežimske snage i zajednički da radimo da izbori budu slobodni i da na njima pobijedimo. Zanemarljive su razlika među nama u odnosu na interes Crne Gore i cilj kome težimo. Nekoliko je varijanti kako to pretočiti u realnost. Jedini uslov je iskrena spremnost da se to učini. Svi koji potenciraju razlike i dijele alternativu, koji stavljaju partikularno ispred opšteg, svjesno ili nesvjesno, rade u korist režima. DF je nastao na platfomi zajedništva i pomirenja. To je dobitno rješenje. Poruka je, mičimo ovo zlo, zaboravimo grke riječi. Samo zajedno, mudro, jako i dosljedno. Pobjeda neće izostati.

Preporučujemo za Vas