Crnogorska: Kusovac službenim autom na sastanak DPS, vozilo parkirano na stajalištu za taksi

"Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja zabranjeno je javnim funkcionerima korišćenje službenih automobila u periodu izborne kampanje, osim u slučaju službene potrebe"
10294 pregleda 5 komentar(a)
Zloupotreba javnih resursa u Gradiošnici, Foto: Crnogorska
Zloupotreba javnih resursa u Gradiošnici, Foto: Crnogorska

Tivatska vlast svojim postupcima ne umanjuje bahatost, neodgovornost i zloupotrebe, čak ni u toku izborne kampanje kad su zakonom strogo propisane mnoge zabrane, za što su propisane i kaznene mjere, saopšteno je danas iz Opštinskog odbora (OO) Crnogorske Tivat.

Službeno vozilo koje korisiti gradonačelnik Tivta aktivisti Crnogorske fotografisali su 3. marta u 20 časova parkirano na stajalištu za taksi vozila ispred Doma kulture u Gradiošnici gdje je tada održan partijski sastanak Demokratske partije socijalista (DPS).

"Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja zabranjeno je javnim funkcionerima korišćenje službenih automobila u periodu izborne kampanje, osim u slučaju službene potrebe. Takođe određena je i zabrana korišćenja prostorija čiji je vlasnik lokalna samouprava za pripremu i realizaciju aktivnosti kampanje, ukoliko se isti uslovi ne obezbijede svim učesnicima u izbornom procesu. Da li gradonačelnik odlazak u večernjim časovima na partijski sastanak smatra službenom potrebom? Da li postoji bilo kakav akt kojim je omogućeno korišćenje navedenih prostorija u izbornoj kampanji i ostalim političkim subjektima? Da li parkiranjem na nedozvoljenom mjestu, zloupotrebom prostorija Doma kulture i korišćenjem službenog vozila u svrhu izborne kampanje gradonačelnik šalje poruku građanima da za njega zakoni ne važe?", pitaju iz Crnogorske.

Predsjednik OO Crnogorske Goran Božović istakao je i da se "tivatska DPS-SD-HGI vlast ne zaustavlja kada je u pitanju partijsko zapošljavanje."

"Pored toga što će putem namještenih javnih oglasa koji su u toku zaposliti 17 lica, gradonačelnik Tivta je samo u januaru mjesecu potpisao 19 nezakonitih akata o zapošljavanju (ugovori o privremenim i povremenim poslovima i ugovor o djelu), a praksu arčenja opštinskog budžeta u svrhu kupovine glasova na predstojećim izborima nastavlja i nakon raspisivanja izbora", istakao je Božović.

"Frapantna je činjenica da se na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije nalaze objavljeni novi ugovori o privremenim i povremenim poslovima, sklopljeni u toku izborne kampanje, suprotno članu 44 stav 1 pomenutog zakona, jer ne postoji adekvatna odluka nadležnih organa, niti je sistematizacijom tih organa predviđena mogućnost angažovanja lica na takav način. Sigurno je da se tim zapošljavanjem ne obezbjeđuje neometano i redovno funkcionisanje organa jer su pomenutim ugovorom primljene 4 osobe u Službi zaštite i spašavanja, Komunalnoj policiji, Sekretarijatu za turizam i preduzetništvo i Sekretarijtu za imovinu, gdje ima i više nego dovoljno službenika i sigurno ne postoji potreba da se baš u izbornoj kampanji, naročito nezakonitim ugovorima vrše zapošljavanja", tvrdi lider tivatskog odbora Crnogorske.

Božović smatra da to potvrđuje da je "tivatska vlast potpuno izgubila kompas, prisvaja javna sredstva i stavlja ih u službu ostvarivanja ličnih i partijskih interesa."

"Nadamo se da će Agencija za sprečavanje korupcije i drugi nadležni organi reagovati adekvatno na evidentna kršenja zakona, sankcionisati zloupotrebu javnih resursa, a naročito nezakonita zapošljavanja kojima tivatska vlast kupuje glasove novcem građana Tivta. Jedino u tom slučaju institucije sistema će dokazati da je zakon jednak za sve i da svako mora poštovati zakon, kako bi se kreirao ambijent sa minimumom uslova za održavanje predstojećih izbora", zaključuju u Crnogorskoj.

Bonus video: