Pejović: Nema sukoba, krvi i mržnje, na ulicama je nova i slobodna Crna Gora

"Sukobi i mržnje su za nama, a pred nama je ljubav. A to svjedoče lica učesnika litije koja nose neku čudesnu radost", kazao je urednik Radio Svetigore i paroh podgorički, Nikola Pejović
20309 pregleda 95 komentar(a)
Sa jedne od litija u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Sa jedne od litija u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Nema sukoba, krvi i mržnje - na ulicama je nova i slobodna Crna Gora, koja pripada svima nama, poručio je povodom raznih izjava o mogućim sukobima, a u susret sjutrašnjem prazniku, Nedjelji pravoslavlja, urednik Radio Svetigore i paroh podgorički, Nikola Pejović.

"Kao hrišćani pozvani smo na strpljenje i delanje kroz svjedočenje istine, pravde i ljubavi Božije. To nas uči i sjutrašnji praznik, nedjelja pravoslavlja, pobjeda koja se čekala čitav jedan vijek. Svi brinemo, i svima kroz glavu prolaze raznorazne misli, i to je, u neku ruku prirodno i opravdano. Međutim, u ime Crkve koja proteste vodi, i koja ih vodi na nacin molitve i litijskog hoda, poručujem: Nema sukoba, nema krvi, nema mržnje. Na ulicama je nova Crna Gora, slobodna Crna Gora, Crna Gora koja pripada svima nama. To je naša lijepa budućnost... Sukobi i mržnje su za nama, a pred nama je ljubav. A to svjedoče lica učesnika litije koja nose neku čudesnu radost. To je naša misija od početka, bratska sloga, mir i međusobno praštanje", kazao je Pejović.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izrazio je juče zabrinutost zbog, kako je rekao, mogućih fizičkih obračuna, "čak i prolivanja krvi" u Crnoj Gori, navodeći da postoje indicije da bi se tako nešto moglo dogoditi.

Premijer Duško Marković je, reagovajući na tvrdnje Irineja, između ostalog poručio da Crnu Goru niko ne može uvući u sukobe i nestabilnost.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kazao je da ne postoje indicije da bi moglo doći do sukoba i obračuna. Portparol NSD-a i funkcioner DF-a, Marko Kovačević, reagujući na izjavu ministra je rekao da su sukobi i krvoproliće mogući sve dok Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne bude ukinut ili izmijenjen u "svojim diskriminatorskim odredbama", a pogotovo ukoliko se sa njegovim sprovođenjem krene.

Bonus video: