Demokrate: Kontinuirani deficit Fonda PIO ugrožava penzionere

Kako tvrde skandalozno je što Perović "ustvrdio da se položaj penzionera može popraviti ali na način da se ne smije dovoditi u pitanje održivost PIO fonda, a svi znamo unaprijed da je on neodrživ"
1125 pregleda 0 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate

Fond PIO se nalazi u kontinuiranom deficitu. To je nedavno potvrdio i direktor ovog Fonda, Dušan Perović, saopštivši kako će „i ove godine“ Fondu PIO nedostajati preko 90 miliona eura, te da će to biti nadomješteno iz državnog budžeta, kaže se u saopštenju Demokrata.

Kako tvrde skandalozno je što Perović "ustvrdio da se položaj penzionera može popraviti ali na način da se ne smije dovoditi u pitanje održivost PIO fonda, a svi znamo unaprijed da je on neodrživ".

"A ko je kriv što je PIO fond godinama neodrživ, nije odgovorio? Da li to znači da će penzije stagnirati ili će se smanjiti ukoliko se zbog nagomilanih grešaka DPS vlasti i anomalija uspostavljenog sistema dovede u pitanje postojeća "održivost" PIO fonda? Zašto direktor Perović nije saopštio kako je moguće da je za sedam godina penzionerima u Crnoj Gori povećana penzija u prosjeku od 10 eura, što je sa povećanjem cijena, PDV-a i troškova života katastrofalan podatak?", pitaju se u Demokratama.

"Perović bez ikakvog ustezanja saopštava da „nije izvjesno“ kako će novac, inače opredijeljen iz državne kase stići do socijalno ugroženih penzionera zbog izborne godine", kaže se u saopštenju.

Demokrate tvrde da ionako lošoj slici penzionera Perović dodaje okvir neizvjesnosti.

"Treba li reći da se sve to saopštava u situaciji koja je, da udar na penzionere bude još veći, usložnjena i pandemijom koronavirusa?", kaže se u saopštenju Demokrata.

"Pošto je već penzionere označio kao pošast koja „dovodi u pitanje održivost penzionog fonda“ ništa logičnije nego da najugroženijoj populaciji, u znak odmazde, priprijeti još neizvjesnijim socijalnijim položajem, razumije se – ako taj položaj uopšte i može biti neizvjesniji", kaže se u saopštenju.

Iako održivost penzionog fonda pretpostavlja redovnost i sigurnost isplata, kako smatraju Demokrate, očigledno je da ni na tom planu ne postiže uspjeh jer se Fond godinama unazad nalazi u deficitu.

"Demokratska Crna Gora ovakav odnos prema penzionerima smatra nedopustivim, pogotovo u momentu kada je povećana potreba za preventivnom zaštitom usljed pandemije. Utoliko prije što 11500 penzionera u Crnoj Gori prima najnižu penziju od 128 eura. DPS vlast se očito sa stanovima za funkcionere već nekako može izboriti, ali sa minimalnim penzijama za najugroženiju populaciju, nikako".

"Ovakav odnos prema penzionerima u Crnoj Gori u potpunosti razobličava pogubnost politike DPS-a koji je državu doveo do ekonomskog kolapsa koji će, sudeći po najavama direktora Fonda PIO, rezultirati nastavkom stagnacije penzija", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: