„Budite odgovorni prema sebi i svojim bližnjima"

Pribilović: Koristite elektronske usluge i ostanite doma

"Ministarstvo javne uprave preporučuje svim organima na centralnom i lokalnom nivou da se rad sa strankama organizuje putem telefona, primjenom propisa o elektronskom poslovanju, o čemu su organi dužni da javno istaknu pravila postupanja za ostvarivanje prava i obaveza iz svojih nadležnosti",navodi se u saopštenju
1933 pregleda 2 komentar(a)
Info linija, Foto: Ministarstvo javne uprave
Info linija, Foto: Ministarstvo javne uprave

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, pozvala je danas građanke i građane da sve potrebe koje imaju prema javnoj upravi, a nijesu urgentne prirode odlože, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

"Ona je pozvala da se umjesto dolaska na šalter i u arhive koriste elektronske usluge dostupne na portalu eUprave www.euprava.me i portalima drugih državnih organa", kaže se u saopštenju.

„Budite odgovorni prema sebi i svojim bližnjima. Koristite elektronsku upravu i ostanite doma“, poručila je Pribilović.

,,Prijetnja pojave korona virusa nametnula nam je nove obrasce ponašanja i promjene navika, pa i kada je u pitanju ostvarivanje vaših prava i potreba pred javnom upravom. Iz tog razloga, pozivam vas da, odgovorno i solidarno, promijenimo i navike u komunikaciji sa državnim organima i opštinama'', kazala je Pribilović, kaže se u saopštenju.

Ona je pozvala građanke i građane da, umjesto odlaska na šalter ili u arhivu, svoje zahtjeve dostavljaju elektronskim putem.

„Svaki vaš zahtjev poslat elektronski, putem maila, jednako se tretira kao da je upućen poštom ili predat na arhivu. A za one starije ili one koji nemaju mogućnost da to urade sami, to može uraditi mlađi član porodice, rođak ili dobar komšija'', saopštila je Pribilović.

Pribilović je poručila da su na portalu eUprave, "www.euprava.me dostupni brojni elektronski servisi državnih organa i korisne informacije o uslugama koje građani mogu ostvariti od kuće, bez direktnog kontakta i odlaska na šalter, te da je portal eUprave prilagođen i za korišćenje putem mobilnih telefona".

Ona je pozvala građanke i građane da koristite elektronske usluge drugih institucija, prije svega Ministarstva zdravlja (www.ezdravlje.me), Ministarstva unutrašnjih poslova (www.dokumenta.me), Poreske uprave (www.eprijava.tax.gov.me/TaxisPortal), Uprave carina (http://info.carina.co.me ), Uprave za nekretnine (www.nekretnine.co.me/me/Katastarski_podaci.asp) i drugih.

Pribilović je dodala da je Ministarstvo javne uprave, "da bi olakšalo korišćenje elektronskih usluga, otvorilo Info liniju 020/ 237 218 koja je će građanima od danas biti dostupna u periodu od 7.00-15.00 časova. Građani se, takođe o elektronskim uslugama mogu informisati putem maila euprava@mju.gov.me".

"Ministarstvo javne uprave preporučuje svim organima na centralnom i lokalnom nivou da se rad sa strankama organizuje putem telefona, primjenom propisa o elektronskom poslovanju, o čemu su organi dužni da javno istaknu pravila postupanja za ostvarivanje prava i obaveza iz svojih nadležnosti", zaključuje se u saopštenju.