"ODLUKE SAOPŠTENE NA NEOZBILJAN NAČIN"

URA Vladi: Ne vodi se država preko Tvitera, građani treba da znaju istinu

"Pozdravljajući aktivizam Vlade na Tviteru mišljenja smo da je ovako važne mjere trebalo pojasniti na pres konferenciji gdje bi se otklonile sve nejasnoće ali i dala mogućnost da se odgovori na sva pitanja i dileme"
7089 pregleda 10 komentar(a)
Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA
Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA

Građanski pokret URA poručio je danas Vladi Crne Gore da se država ne vodi preko Twitera, te da građani treba da znaju istinu.

"Poštujući i cijeneći činjenicu da je zdravlje građana na prvom mjestu i da ovakva složena situacija iziskuje specifične mjere, odgovornost i disciplinu, smatramo da su najnovije odluke  Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) i Vlade Crne Gore saopštene na neozbiljan način zbog čega su građani ostali uskraćeni za neophodne odgovore", istakli su iz GP URA.

Iz te partije su dodali da podržavaju sve mjere koje će za cilj imati zaštitu zdravlja građana, pa i mjere ograničavanja slobode kretanja ukoliko se smatraju opravdanim, ali se one moraju obrazložiti na konferenciji za novinare. 

"Pozdravljajući aktivizam Vlade na Tviteru mišljenja smo da je ovako važne mjere trebalo pojasniti na pres konferenciji gdje bi se otklonile sve nejasnoće ali i dala mogućnost da se odgovori na sva pitanja i dileme. Na taj način građani ne bi imali potrebu za kreativnim tumačenjima. Ako Crna Gora još nije zrela za proglašenje vanrednog stanja, a uvodi mjere koje su sve samo ne redovne, onda javnost zaslužuje da zna da li se nešto krije iza toga i šta. Što se URE tiče, niko se ne može postaviti iznad Ustava Crne Gore. To mjesto ne pripada ni Vladi, ni Skupštini, a naročito ne NKT-u. Sve njihove odluke uvažavamo, naročito one koje saopštava struka, ali bi svakako morali zadovoljiti i pravne standarde. Jer, kada jednom napustimo princip, teško ga je više povratiti", kazali su iz GP URA.

Oni su naveli da ako je Crna Gora, zbog pandemije koronavirusa, u teškoj situaciji, valjda je to obaveza više da se državna politika ne vodi preko Tvitera, a od NKT ne pravi tijelo koje je suspendovalo sve ostale institucije u zemlji. 

"Naravno, razumijemo da nije momenat za pravne finese i dubuka pravno-filozofska tumačenja ali takođe ne možemo i ne smijemo ćutati pred “sumnjivim” faulovima koji su možda posljedica pritiska koji trpite posljednjih dana. Koronu ćemo pobijediti  a ako ima potrebe za vanrednim mjerama onda ih moramo i donijeti na način predviđen članom 133 Ustava Crne Gore", piše u saopštenju GP URA.

Pozivaju Vladu i premijera da se uozbilje i da drugačije komuniciraju sa građanima. 

"Ovako ostavljate utisak da nešto krijete i da zbog vaših internih političkih konflikata ne želite da dijelite ingerencije. Takav pristup nije svrsishodan u ovoj situaciji i zato, gospodo, vratite se na Ustav i zakone ove zemlje. U nadi da ćemo situaciju prevazići na najbolji mogući način i bez većih posljedica po zdravlje naših građana, apelujemo još jednom da se batalite “tviter politike” i budete na nivou koji ova situacija zahtijeva”, zaključuje se u saopštenju GP URA.  

Preporučujemo za Vas