"Uplata donacija NKT je uplata DPS-u"

Martinović: Donacije uplaćivati ugroženim građanima, udruženjima i ustanovama, a ne NKT-u kojim upravlja Simović

"Gdje će završiti donirani novac, ne odlučuju zdravstveni radnici ili humanitarne organizacije, već Milutin Simović, koji je nezakonito postavljen za predsjednika tog tijela kako bi DPS preko njega kontrolisao sredstva i usmjeravao u skladu sa političkom agendom", tvrdi Martinović
4053 pregleda 10 komentar(a)
Vladimir Martinović, Foto: Demokrate
Vladimir Martinović, Foto: Demokrate

Imajući u vidu da DPS otvoreno vodi predizbornu kampanju zloupotrebljavajući sredstva prikupljena iz donacija pozivamo privrednike, organizacije, sportiste i sve građane da više ni jedan cent ne uplaćuju na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, saopštio je potpredsjednik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović.

2Umjesto na tu adresu, pozivamo da se sredstva uplaćuju konkrentno na račune onih kojima je ta pomoć u ovom momentu potrebna i onih koji će donirana sredstva usmjeriti namjenski, a ne selektivno, diskriminatorski, tajno i u cilju sprovođenja političko-profiterskih misija", navodi se u saopštenju. 

Kako kaže, danas je u Crnoj Gori mnogo adresa kojima je neophodna pomoć. 

"Počev od KBC-a Podgorica, opštih bolnica širom Crne Gore, Crvenog Krsta Crne Gore, staračkih domova, udruženja preduzetnika, taksista, zanatlija, socijalnih ustanova, humanitarnih organizacija, nezaposlenih i građana u stanju socijalne potrebe", navodi Martinović.

On dodaje da su  svi  upoznati sa donacijama, ali niko ne zna kako su ta sredstva utrošena

"Svi građani Crne Gore su upoznati sa milionskim donacijama NKT od strane brojnih privrednika, vjerskih zajednica, sportista i građana, kao i međunarodnih kriminalaca kao što je Taksin Šinavatra, ali nisu upoznati kako su ta sredstva utrošena. Dakle, zna se da je donirano više od pet miliona eura, ali se ne zna gdje je potrošen i jedan euro", navodi on u saopštenju.

Martinović tvrdi da je Milutin Simović nezakonito postavljen na čelo NKT-a, kako bi DPS preko njega kontrolisao sredstva.

"Gdje će završiti donirani novac, ne odlučuju zdravstveni radnici ili humanitarne organizacije, već Milutin Simović, koji je nezakonito postavljen za predsjednika tog tijela kako bi DPS preko njega kontrolisao sredstva i usmjeravao u skladu sa političkom agendom. To je i odgovor zašto je Simović na silu i suprotno zakonu postavljen na čelo ovog ad hoc političkog tijela. Nije Simovića na tu poziciju sigurno preporučila ni struka, imajući u vidu da uža specijalnost oko biološke vrijednosti sadnog krompira, nema mnogo veze sa upravljanjem zdravstvenom i socijalnom krizom", navodi se u saopštenju potpredsjednika Demokrata.

On dodaje da DPS donirana sredstva posmatra kao politički sef.

"DPS dakle donirana sredstva NKT i milionska sredstva koja tek planira da oslobodi iz budžetske rezerve izmjenema zakona, posmatra kao politički sef iz koga će crpiti novac za protivpravni uticaj na izbornu volju građana", navodi se u saopštenju Martinovća.

"Ovo je razlog zašto su rashodi NKT tajna, zašto naše bolnice oskudijevaju opremom a građani osnovnim životnim namirnicama i ljekovima, dok se na računu NKT nalaze milioni", navodi se u saopštenju.

"Zato još jednom apelujemo, da se sav novac koji se opredjeljuje za donacije, usmjerava prema onima kojima je to potrebno, a ne na račun političkog tijela DPS-a. Uplata donacija NKT je uplata DPS-u", zaključuje Martinović u saopštenju.