Božović: Nužna hitna reakcija Opštine u sferi socijalne zaštite

Iz ove grupe građana smatraju da je nužno pod hitno ukinuti sve nezakonite ugovore o privremenim i povremenim poslovima i ugovore o djelu u organima uprave „čime će se mjesečno uštedjeti oko 20.000 eura"
1391 pregleda 0 komentar(a)
Grupa birača Goran Božović, Foto: Privatna arhiva
Grupa birača Goran Božović, Foto: Privatna arhiva

Grupa birača „Goran Bošović – časno i odgovorno za bolji Tivat“, pozvala je danas Opštinu Tivat da hitno reaguje i donese odluke koje će relaksirati tešku socijalnu situaciju nastalu uslijed epidemije Covid-19.

„Opština mora hitno reagovati u pravcu oslobađanja plaćanja mjesečnih računa za vodu, kanalizaciju i odvoženje komunalnog otpada svakog domaćinstva koje je ostalo bez primanja, počevši od računa za mart pa sve dok traju mjere zabrana koje su na snazi. S obzirom da su nadležne javne službe u vlasništvu Opštine, da posluju uz profit, te da se ne radi o značajno velikim sumama, navedeno smatramo vrlo lako ostvarivim. Uz ova oslobađanja svakom domaćinstvu koje je bez primanja neophodno je obezbjediti mjesečnu novčanu pomoć minimum u visini minimalne zarade u Crnoj Gori, koja iznosi 222 eura, a za brojnija domaćinstva obavezno u većem iznosu, kako bi imali makar minimalna sredstva za puko preživljavanje u ovom teškom trenutku", apelovao je nosilac te izborne liste, Goran Božović.

Oni smatraju da bi Parking servis Tivat, umjesto najavljenog odlaganja naplate, trebalo da suspenduje naplatu svih usluga dok traje epidemija, s obzirom da je to javno preduzeće najprofitabilnije u Tivtu, čija likvidnost ne dolazi u pitanje ni u kojem slučaju. Iz te izborne liste uvjereni su da je sve što predlažu, „moguće ostvariti iz sopstvenih sredstava, bez dodatnih zaduživanja, pa čak i isplatu konkretno navedene novčane pomoći, te da sve to zavisi isključivo od volje lokalne DPS-SD-HGI vlasti."

„Sa stavke medijskih usluga i promotivnih aktivnosti za Službu predsjednika Opštine potrebno je preusmjeriti 150.000 eura, jer ste nerealno velika sredstva odredili za bespotrebnu i neukusnu samopromociju, čak i u ovoj situaciji, a sa stavke službenih putovanja, reprezentacije i proslave Dana Opštine minimum još 50.000 eura i da Vam ostane dovoljno. Mogli bi koji euro i iz svog džepa potrošiti za lične užitke. Ako poslušate premijera pa ne isplatite zimnicu svojim službenicima, tu se može naći još 50.000 eura, a ako ukinete ionako nezakonite isplate za putne troškove, tu će se naći još 23.000 eura.“- poručuje Božović gradonačelniku Tivta Siniši Kusovcu (DPS).

Iz ove grupe građana smatraju da je nužno pod hitno ukinuti sve nezakonite ugovore o privremenim i povremenim poslovima i ugovore o djelu u organima uprave „čime će se mjesečno uštedjeti oko 20.000 eura.“

„ Svakako je većina poslovnih procesa svedena na minimum, pa ogromna većina i onih zakonito zaposlenih službenika nema skoro pa nikakvog posla. Ipak je sada mnogo važnija gola egzistencija građana Tivta od partijskih zapošljavanja. Tu je i tekuća budžetska rezerva u iznosu od 80.000 eura. S obzirom da ubjeđujete građane Tivta da je budžet opštine likvidan i da se u svakom trenutku na računu nalazi 2 miliona eura, sve navedeno će, pretpostavljamo, biti lako ostvarivo. A zamislite samo kako bi nam sad dobro došlo onih 5,6 miliona eura koje ste poklonili Porto Montenegru, kao i ona izgubljena 2 miliona u Atlas banci.“ – porulio je tivatskom gradonačelniku Božović.

On upouorava da nam svima predstoji tešjko vrijeme jer slijedi recesija i teška ekonomska kriza, zbog čega očekuju „ozbiljnu racionalizaciju javne potrošnje, i maksimalno odgovoran odnos prema trošenju novca građana Tivta od strane aktuelne lokalne vlasti koja je do sad bila krajnje štetna.“

"Opština u ovom trenutku mora da podnese najveći teret za svoje građane, računajući i ostale mjere za spašavanje lokalne privrede koje su iznijeli drugi politički subjekti, uz očekivanje pomoći i sa državnog nivoa. To su svakako naše pare, i sigurni smo da bi svaki građanin Tivta, u duhu solidarnosti i humanosti, dao saglasnost na ove prijedloge", zaključio je Božović.

Bonus video: