Građanska lista "Narod pobjeđuje" iz Tivta: Teret krize mora pobijediti funkcionere

Grašanska lista iz Tivta ogorčena načinom na koji državna i opštinska vlast postupaju u krizi sa koronavirusom, predlažu niz mjera i traže sjednicu lokalnog parlamenta
1529 pregleda 5 komentar(a)
Logo građanske liste "Narod pobjeđuje", Foto: Građanska lista "Narod pobjeđuje"
Logo građanske liste "Narod pobjeđuje", Foto: Građanska lista "Narod pobjeđuje"
Ažurirano: 10.04.2020. 21:10h

Režim i u ovakvoj situaciji nastavlja sa praksom koju sprovodi već 30 godina i želi da iskoristi situaciju da nastavi sa najnižim političkim i finansijskim profiterstvom, represijom i segregacijom građana, saopštila je večeras građanska lista „Narod pobjeđuje“.

Iz ove liste koja nastupa na zbog koronavirusa privremeno odloženim lokalnim izborima u Tivtu, istakli su da su se do sada uzdržavali od komentarisanja postupaka i odluka državnih i opštinskih vlasti u Tivtu “jer smo htjeli da se jasno pročisti što je posljedica eventualnog nesnalaženja u ovoj neočekivanoj i složenoj situaciji, a što je plod naopakih političkih namjera“ režima u doba korone.

"Prodavanje doniranih medicinskih sredstva, paketi pomoći koji se distribuiraju po partijskom ključu, besmislene zabrane koje jedino zaobilaze graditelje stanova i apartmana, selektivno kažnjavanje građana - opravdano izazivaju nevjericu, gađenje i bijes svakog normalnog čovjeka. Za nas, najiritantnije od svega je što pripadnici režima misle da – u ovom vremenu kada desetinama hiljada odavno osiromašenih ljudi prijeti glad- i dalje primaju pune lićne dohotke! Da nude narodu naknade od 70% minimalne zarade, a oni da primaju po hiljadu, dvije hiljade i više eura. Budite sigurni da tako neće moći bez velikih posljedica“, saopštili su iz koalicije „Narod pobjeđuje“.

Podvlače da je ključna stvar za opstanak našeg društva u prestoječem vrlo teškom periodu to da „teret krize moraju da podnesu zaposleni u javnom sektoru – prije svega funkcioneri, a ne osiromašeni narod i privreda“. Najavili su da će lista „Narod pobjeđuje“ narednih dana predlagati mjere za prevazilaženje krize na državnom nivou, dok su sinoć objavili svoj predlog kriznih mjera za djelovanje na nivou Opštine Tivat.„Dok se u opštini Tivat privredna aktivnost ne vrati na nivo prije izbijanja pandemije smanjiti lična primanja svih zaposlenih u Opštini i opštinskim javnim ustanovama i preduzećima za 30%, osim za one čiji su lični dohodci manji od 350 eura neto, za koje bi umanjenje bilo 15%. Dok god traju mjere koje onemogućavaju normalnu privrednu djelatnost: dodatno smanjenje ličnih primanja za one koji i nakon umanjenja imaju platu veću od 500 eura neto na maksimalno 500 eura neto, ukidanje dotacija političkim partijama, smanjenje odborničkih naknada na 90 eura, presumjeravanje tog novca u Fond za pomoć svim nezaposlenim licima u Opštini Tivat kao i licima koja su zbog mjera NKT-a privremeno nezaposlena, odnosno ne mogu da vrše djelatnost od koje ostvaruju prihode, donijeti odluku o uslovima i načinu raspodjele pomoči i formirati Komisiju za dodjelu pomoći koja će imati jednak broj članova iz pozicije i opozicije.“- naveli su iz „Naroda pobjeđuje“ dodajući da su spremni da o svojom, i preldozima koje su na ovu temu do sada iznijeli ostali opozicioni subjekti političke scene Tivta, vode raspravu i usaglašavanje elektronskoj komunikaciji i tako pripreme odgovarajuće odluke koje bi se našle na sjednici SO Tivat što bi se održala prije kraja aprila mjeseca.

„Zahtijevamo od opštinske uprave inicijalni odgovor na našu i druge inicijative najkasnije u ponedjeljak. Takođe, zahtijevamo da se u ponedjeljak objave i podaci o trentnom iznosu novčanih sredstava na računima Opptine Tivat, kao i podaci o prihodima i rashodima Opptine Tivat za mart ove i mart 2019. godine, da bismo svi imali jasan uviod u finansijsko stanje Opštine“, zaključujee se u saopštenju liste „Narod pobjeđuje“.

Bonus video: