Kolegijum predsjednika skupštine: Vladin set mjera predstavlja osnovu za podršku najugroženijim sektorima

"Ukazano je na neophodnost da se prijedlogom mjera mora voditi računa o periodu njihove obuhvatnosti, kategorizaciji ugroženosti i potrebi definisanja različitih nivoa i vidova podrške, na transparentan i sveobuhvatan način"
1209 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Igor Sljivancanin
Ivan Brajović, Foto: Igor Sljivancanin

Na današnjem kolegijumu predsjednika Skupštine Crne Gore kojim je predsjedavao Ivan Brajović, bio je posvećen ekonomskoj i socijalnoj održivosti u trenutnim uslovima epidemije i saniranju posljedica u narednom periodu.

Na proširenoj sjednici Kolegijuma, pored šefova poslaničkih klubova, učestvovali su ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, direktor Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta, kao i generalni sekretari Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica i Unije slobodnih sinikata Srđa Keković.

"Članovi Kolegijuma konstatovali su važnost aktivnog učešća svih segmenata društva, posebno socijalnih partnera, u donošenju blagovremenih i adekvatnih mjera kojima će biti sanirani očekivani ekonomski problemi i ublažene socijalne posljedice. Posebna pažnja bila je posvećena pitanjima održavanja postojećeg nivoa zaposlenosti, prilagođavanja i obnavljanja privrednih aktivnosti i postepenom jačanju pojedinih segmenata ekonomije", navodi se u saopštenju.

Iskazano je očekivanje da će Vladin set ekonomskih i drugih mjera predstavljati odgovarajuću osnovu za podršku najugroženijim sektorima, kompanijama i kategorijama stanovništva.

"Ukazano je na neophodnost da se prijedlogom mjera mora voditi računa o periodu njihove obuhvatnosti, kategorizaciji ugroženosti i potrebi definisanja različitih nivoa i vidova podrške, na transparentan i sveobuhvatan način. Učesnici Kolegijuma saglasili su se da je neophodno redovnopratiti i procjenjivati razmjere ekonomske krize, kako bi se vršila dalja unaprjeđenja mjera u cilju očuvanja privredne održivosti", navodi se u saopštenju.

Nova sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine planirana je za srijedu, 15. aprila, kada će poslanici sa predstavnicima Vlade diskutovati o predloženom setu mjera i potrebnim rješenjima za njihovu realizaciju.

Bonus video: