Mandati odbornicima bar još 90 dana

Lokalni izbori u Tivtu, koji je trebalo da budu održani 5. aprila, odgođeni su zbog pandemije tako što je predsjednik države Milo Đukanović promijenio svoju odluku o njihovom raspisivanju
1414 pregleda 0 komentar(a)
Potpisnica predloga: Jovanka Laličić, Foto: Boris Pejović
Potpisnica predloga: Jovanka Laličić, Foto: Boris Pejović

Poslanici vladajuće koalicije zatražili su dopunu važećeg Zakona o lokalnoj samoupravi, kojom predlažu da se lokalnim parlamentima kojima ističe mandat za vrijeme vanredne situacije on produži najduže 90 dana po prestanku okolnosti koje su je izazvale.

Crnu Goru do kraja oktobra očekuju redovni parlamentarni izbori, a predstoje lokalni izbori u Budvi, Kotoru, Andrijevici, Gusinju, Tivtu... Lokalni izbori u Tivtu, koji je trebalo da budu održani 5. aprila, odgođeni su zbog pandemije tako što je predsjednik države Milo Đukanović promijenio svoju odluku o njihovom raspisivanju.

Iako takva mogućnost nije propisana Ustavom a ni zakonima, njegova odluka nije pravno osporena.

Predlagači izmjena zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je u skupštinskoj proceduri, navode da će se time omogućiti lokalnoj samoupravi da nastavi obavljanje poslova iz svoje nadležnosti zarad ostvarenja pretpostavljenog javnog interesa, sve do datuma održavanja izbora, odnosno konstituisanja novog saziva skupštine, kada se za to budu stekli uslovi.

Dopunu zakona predložili su poslanici vladajuće strukture Marta Šćepanović i Jovanka Laličić (DPS), Genci Nimanbegu (Forca), Andrija Popović (LP), Adrijan Vuksanović (HGI), Ervin Ibrahimović (BS) i Boris Mugoša (SD).

U važećem zakonu piše da “ako mandat skupštine ističe za vrijeme vanrednog stanja, mandat joj se produžava, najduže 90 dana po prestanku okolnosti koje su izazvale to stanje”, a izmjenama koje predlažu predstavnici vladajuće stranke se predlaže da se taj stav dopuni riječima “vanredna situacija u skladu sa zakonom” i na taj način se, osim vanrednog stanja, obuhvata i vanredna situacija.

Predlagači traže da treba donijeti po skraćenom postupku, imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju jer bi njegovo nedonošenje moglo da prouzrokuje štetne posljedice.

Bonus video: