Kolić: Veljović želi da demonstrira silu prema crkvi

Postavlja se pitanje u kojem članu ili stavu važećeg propisa policija temelji svoje postupke, ističe poslanik Demokrata
4976 pregleda 8 komentar(a)
Kolić, Foto: Demokratska Crna Gora, Demokratska Crna Gora, Demokratska Crna Gora
Kolić, Foto: Demokratska Crna Gora, Demokratska Crna Gora, Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 18.04.2020. 21:48h

Poslanik Demokrata, Dženan Kolić, tvrdi da je policija danas obilazila hramove u Podgorici, Nikšiću, Pljevljima, Herceg Novom... i od sveštenika, bez ikakvog naloga, tražila da ih zatvore.

To je, tvrdi Kolić, urađeno "po direktnom nalogu" premijera Duška Markovića i direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

"Ovo je nastavak politike progona Crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori. Da je pozadina svega danas viđenog političke prirode potvrđuje i to da je sve sprovedeno bez ikakvog naloga o čemu ćute i Uprava policije i NKT", navodi Kolić.

Postavlja se, kako je rekao, pitanje u kojem članu ili stavu važećeg propisa policija temelji svoje postupke.

"Cjelokupna javnost je svjedok da su se MCP i druge pravoslavne eparhije u Crnoj Gori, držale svih propisanih mjera, i pokazale najviši nivo posvećenosti onome što su preporuke zdravstvene struke. Sasvim jasno postaje da policija, po nalogu Duška Markovića, dopisuje mjere, mimo onih važećih i pozitivnih propisa, kako bi poslužila režimskom cilju da se kreira lažna slika i nalijepi lažna etiketa Crkvi kao nekom ko ne poštuje važeće mjere i time joj se pokuša potkopati legitimitet u narodu. Ova instrumentalizacija policije, nastavak je služenja njenog vrha dnevnoj politici, umjesto interesima društva i naroda u cjelini", kazao je Kolić.

On smatra da Veljović želi da "demonstrira silu prema Pravoslavnoj crkvi".

"Kao što je funkcioner DPS-a i gradonačelnik Ulcinja gospodin Nrekić atakovao na Rimokatoličku Crkvu, označivši za uzrok povećanja zaraze posjete povodom katoličkog Uskrsa, tako i šef policije Veselin Veljović želi da demonstrira silu prema Pravoslavnoj Crkvi koja poštuje sve mjere i vrši obrede bez vjernika, ali i da izvede pokaznu vježbu primjene skandaloznog zakona i uspostavi kontrolu nad ključevima pravoslavnih hramova. Ovim protivpravnim postupanjem policije, režim želi, pored ostalog, i da skrene pažnju sa upropaštenih budžetskih i privrednih kapaciteta, za koje je odgovorna ova vlast i njeni favoriti, a zbog kojih je umanjena sposobnost društva da efikasno očuva radna mjesta i prebrodi krizu", zaključio je Kolić.

Bonus video: