SDP Tivat: Građani su dovedeni u tešku socio-ekonomsku poziciju, hitno nešto poduzeti

“Svi smo svjedoci činjenice da je velikom broju privrednih subjekata u našem gradu potpuno onemogućen ili značajno otežan rad zbog čega su ugrožena radna mjesta velikom broju zaposlenih naših građana. Ovo se posebno odnosi na sektor ugostiteljstva i turističku privredu koje su posebno pogođene, a imajući u vidu nastupajuću turističku sezonu"
796 pregleda 4 komentar(a)
Tivat (grad), Foto: TO Tivat, TO Tivat, TO Tivat
Tivat (grad), Foto: TO Tivat, TO Tivat, TO Tivat

OO SDP Tivta obratio se otvorenim pismom predsjedniku te Opštine dr Siniši Kusovcu (DPS) upozoravajući ga da su građani Tivta dovedeni u tešku socio-ekonomsku poziciju zbog mjera koje je preduzela država na zaštiti od epidemije korona virusa.

“Svi smo svjedoci činjenice da je velikom broju privrednih subjekata u našem gradu potpuno onemogućen ili značajno otežan rad zbog čega su ugrožena radna mjesta velikom broju zaposlenih naših građana. Ovo se posebno odnosi na sektor ugostiteljstva i turističku privredu koje su posebno pogođene, a imajući u vidu nastupajuću turističku sezonu. Siguran sam da ste svjesni činjenice da lokalni biznis sektor nije u stanju da preživi ovaj period krize bez ozbiljne podrške grada i države, te da je to jedini način da se sačuvaju poslovi, a najveći broj naših sugrađana ostane na svojim radnim mjestima. To u ovom trenutku mora biti naša neprikosnovena obaveza”, stoji u pismu koje su Kusovcu uputili predsjednik OO SDP Tivta Aleksandar Đurović i odbornici te partije u lokalnom parlamentu Bernarda Moškov i Ivo Marić. Oni smatraju da se u ovakvim okolnostima do najboljih odgovora na aktuelnu krizu može doći “jedino zajedničkim angažovanjem i nadpartijskim djelovanjem, gdje nećemo gledati ko je iz koje partije, već zajednički raditi za egzistenciju svakog našeg sugrađanima i opstanak lokalne privrede.”

"Zato Vas kao prvog čovjeka Opštine, u ime SDP Tivat, pozivamo da otvorite proces konsultacija sa političkim i drugim subjektima u gradu, u cilju definisanja konkretnih sistemskih mjera podrške gradskoj privredi i građanima Tivta. Vjerujemo da nam razgovor i dogovor, koji je u funkciji pomoći i podrške našim građanima i olakšavanja njihovog života i rada, mora biti apsolutni prioritet u ovom trenutku”, zatražili su funkcioneri tivatske SDP od gradonačelnika.

Đurović, Moškov i Marić ističu da na temelju takvog zajedničkog pristupa problemu, treba hitno formirati radnu grupu sastavljenu od predstavnika svih političkih partija, lokalne uprave, biznis sektora, sindikata i nevladinog sektora koja će imati zadatak da pripremi odgovarajuće mjere podrške građanima i privredi i predloži ih, po hitnom postupku, na usvajanje Skupštini opštine Tivat.

"SDP Tivat ima svoj predlog mjera i ta naša viđenja želimo podijeliti sa svima ostalima u okviru zajedničkog procesa dogovaranja, za koji ćete se, nadamo se, založiti. Vjerujem da Vam je potpuno jasno da vremena za gubljenje i za partikularne pristupe i interese nemamo i da nas improvizacija ili isključivost bilo koje vrste vodi u još veće izazove. Zato Vas pozivamo još jednom da kroz razgovore i dogovore, na institucionalan i do kraja inkluzivan način rješavamo zajedničke probleme. Ne čekajmo da nam probleme isključivo rješava centralna vlast. Naše specifične probleme ćemo bolje sagledati zajednički i timski mi u Tivtu, nego bilo ko iz Podgorice”, poručili su SDP-ovci predsjedniku Opštine Tivat Siniši Kusovcu u otvorenom pismu koje su dostavili gradonačelniku, ali i predsjendiku lokalnog parlamenta Ivanu Novoselu (DPS).

Slilne inicijative i brojni konkretni predlozi za prevazilaženje ili ublažavanje teških ekonomskih posljedica mjera koje se preduzimaju za spriječavanje širenja koronavirusa, proteklihh dana stizali su i od ostataka tivatske opozicije, ali su svi dosadašnji apeli SDP-a i građanskih listi “Narod pobjeđuje” i “Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat” ostali bez ikakvog odjeka u lokalnoj DPS-SD-HGI vlasti. Kusovac i njegova administracija ostali su gluvi na sve zahtjeve i predloge opozicije, ali istovremeno do sada tivatskoj javnosti nisu saopštili niti jedan zvaničan podatak kako se kriza sa koronavirisom odrazila na finansijsko stanje Opštine kojom upravljaju, niti su preduzeli bilo kakav konkretan korak za ublažavanje njenih posljedica po grad i njegovu ekonomiju.

Bonus video: