"HRVATSKA I SLOVENIJA LOŠE ISKUSTVO"

Junker: Zemlje Zapadnog Balkana da riješe granične sporove

"Perspektiva proširenja omogućuje nam da na Zapadni Balkan izvozimo stabilnost, umjesto da uvozimo nestabilnost u EU", kaže Junker
2 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2018. 15:36h

Zbog lošeg iskustva Hrvatske i Slovenije, zemlje Zapadnog Balkana moraće da riješe svoje granične sporove prije nego što uđu u EU, izjavio je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

EU je nedavno predstavila novu strategiju za Zapadni Balkan u kojoj govori o arbitražnom modelu rješavanja sporova koji se ne mogu riješiti bilateralnim pregovorima.

Junker kaže da mu je "teško" kada posmatra hrvatsko-slovenski sukob oko granice za koji vjeruje da se mogao riješiti prije nego što su dvije države postale članice Unije.

"Umjesto toga, to je prepušteno arbitražnom sudu, ali se strane ne mogu dogovoriti kako postupiti s njegovom odlukom", rekao je Junker na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu.

Šef evropske vlade stoga ponovo ističe da se sukobi na Balkanu moraju riješiti prije nego što se države regiona priključe EU, prenosi N1.

Ocijenivši da u ovom trenutku jos nisu spremne za članstvo, Junker ističe da perspektiva, ipak, i dalje postoji.

"To je zbog sukoba devedesetih vrlo osjetljivo područje. Perspektiva proširenja omogućuje nam da na Zapadni Balkan izvozimo stabilnost, umjesto da uvozimo nestabilnost u EU", kaže Junker.

"Preduslov za to je ovaj: zemlje Zapadnog Balkana moraju riješiti svoje granične sporove prije nego uđu u EU", naglasio je.

On će krajem februara i početkom marta posjetiti šest balkanskih država koje žele postati članice Unije, ali su frustrirane što Brisel nije odredio jasan vremenski okvir za ulazak u Uniju.