"parlament funkcioniše u skladu sa preporukama i mjerama"

SD: Nema prepreke za održavanje fer izbora, prioritet zdravlje građana

"Svjedoci konstantnih pokušaja minimiziranja uloge parlamenta koji su utemeljeni apsolutno na svemu, osim na činjenicama“, kazao je portparol Socijaldemokrata, Nikola Zirojević
1158 pregleda 3 komentar(a)
Zirojević, Foto: Socijaldemokrate, Socijaldemokrate, Socijaldemokrate
Zirojević, Foto: Socijaldemokrate, Socijaldemokrate, Socijaldemokrate

U Crnoj Gori ne postoji prepreka za održavanje fer izbora u planiranom terminu, ocijenio je portparol Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević, navodeći da će, ukoliko se desi da situacija na jesen bude kao u martu, zdravlje građana i njihova bezbjednost biti apsolutni prioritet.

„Ako govorimo generalno o uslovima na čijoj smo pripremi i usvajanju radili prošle godine, onda vjerujem da, u tom smislu, apsolutno ne postoji prepreka za održavanje fer i korektnih izbora. S druge strane, kada govorimo o trenutnoj situaciji u vezi sa koronavirusom, tu su prioriteti apsolutno jasni“, kazao je Zirojević agenciji MINA.

Kako je naveo, mjere će trajati do onog momenta do kad struka bude procjenjivala da treba da traju.

„Mi ćemo se svi, bez obzira koliko to uticalo na naše živote i posao kojim se bavimo, tome prilagođavati. U svakom slučaju, prioritet nam jeste i mora biti zdravlje građana i njihova bezbjednost, a sve ostalo, ukoliko je to upitno, moraće da sačeka“, rekao je Zirojević.

Na pitanje koliko na organizaciju izbora može uticati eventualni drugi talas epidemije koronavirusa, on je odgovorio da i dalje postoje brojne nepoznanice o virusu.

„Svakako, ukoliko se desi da na jesen opet imamo situaciju kao u martu i to vrijeme se poklopi sa vremenom održavanja izbora, ili vođenja predizborne kampanje, zdravlje i bezbjednost naših građana biće apsolutni prioritet“, poručio je Zirojević.

Kako je naveo, izbori će u svakom slučaju biti sprovedeni u razumnom roku i u skladu sa zakonom.

Govoreći o ulozi Skupštine u toku epidemije koronavirusa, Zirojević je naveo da je važno da se o tome razgovara na bazi činjenica.

„Nažalost smo svjedoci konstantnih pokušaja minimiziranja uloge parlamenta koji su utemeljeni apsolutno na svemu, osim na činjenicama“, kazao je Zirojević.

On je istakao da parlament funkcioniše u skladu sa svim preporukama i mjerama zdravstvenih organa, da se pored plenuma u kontinuitetu održavaju sjednice radnih tijela i da su prvi put stvoreni uslovi za održavanje sjednica tih tijela putem video konferencije.

Zirojević je naveo da je u posljednjih mjesec i po održano 12 sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine, gdje su dominantne teme bile u vezi sa dešavanjima uzrokovana aktuelnom epidemijom.

„Održana su četiri sastanka sa predstavnicima Vlade, finansijskih institucija, privrede, sindikata na kojima se u višesatnim diskusijama veoma konstruktivno razgovaralo o efektima preduzetih mjera i o setu novih koje treba na kvalitetan način koncipirati“, dodao je Zirojević.

Preporučujemo za Vas