Dačić: Sa zabrinutošću pratimo stanje u CG, očekujemo da će vladika i sveštenstvo biti pušteni

On je kazao da to govori "bez ikakve želje" za miješanjem u unutrašnje stvari Crne Gore, "već isključivo u najboljem interesu i Crne Gore i Srbije, odnosno bratskog crnogorskog i srpskog naroda, kao i u interesu regionalne stabilnosti i saradnje", prenijelo je Ministarstvo spoljnih poslova
5914 pregleda 7 komentar(a)
Dačić, Foto: BETAPHOTO
Dačić, Foto: BETAPHOTO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je danas izjavio da Beograd s velikom zabrinutošću prati stanje u Crnoj Gori povodom privođenja nekolicine sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

"Apelujemo na mirno i pribrano postupanje i rješavanje svih problema dijalogom sa Srpskom pravoslavnom crkvom i srpskim narodom u Crnoj Gori. Očekujemo da će vladika (Joanikije) i sveštenstvo biti pušteni u najkraćem vremenskom periodu", rekao je Dačić na video-sastanku predstavnika država članica Centralno-evropske inicijative (CEI) .

On je kazao da to govori "bez ikakve želje" za miješanjem u unutrašnje stvari Crne Gore, "već isključivo u najboljem interesu i Crne Gore i Srbije, odnosno bratskog crnogorskog i srpskog naroda, kao i u interesu regionalne stabilnosti i saradnje", prenijelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Uz to, Dačić je na sastanku izrazio "bezrezervnu podršku" inicijativi Izvršnog sekretarijata i Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu kojom je započet rad Radne grupe CEI.

"Ujedinjeni, djelujući u duhu solidarnosti i regionalne saradnje, vjerujem da će naši napori donijeti konkretne rezultate", rekao je ministar.

Naveo je da je Srbija zahvalna CEI koja je još jednom "istupila kao višedecenijski stub saradnje regiona", objavivši vanredni poziv za pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima, i nevladinom sektoru.

Rekao je da je Srbija spremna za svaku dalju mjeru za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije, kao i za jačanje ekonomskih veza i tržišta regiona, uz popuštanje ranije uvedenih mera kako bi se normalizovao život, ali uz mjere opreza.

"Srbija već čini korake ka postepenom otvaranju granica, poštujući epidemiološke preporuke", kazao je Dačić i podsjetio da Beograd 1. juna otvara granice za državljane Albanije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, što je, kako je ocijenio, "u duhu jačanja povjerenja i saradnje u regionu".

Dačić je podsjetio da su Evropska komisija i članice EU dale Srbiji i regionu novčanu i pomoć u opremi, a da je Srbija pomogla repatrijaciju državljana EU i uputila pomoć u zaštitnoj opremi pojedinim članicama CEI.

Podsetio je i da je Srbija 4. maja učestvovala na donatorskoj video-konferenciji koju je organizovala predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Tada je Srbija najavila da će dati milion evura za istraživanje i pronalaženje vakcine i milion za Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Članice CEI su Albanija, BiH, Bjelorusija, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Madjarska, Moldavija, Poljska, Rumunija, Severna Makedonija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

Bonus video: