"umiješao se u unustrašnja pitanja Crne Gore"

MVP: Dačić koristio retoriku Miloševićevog portparola, on je doprinosio bratoubilačkom sukobu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je ranije danas zabrinutost zbog dešavanja u Crnoj Gori i ocijenio da su tenzije skoro dovele do početka bratoubilačkog rata između Srba i Crnogoraca, prenio je Tanjug
9592 pregleda 29 komentar(a)
Ministarstvo vanjskih poslova, Foto: Tviter
Ministarstvo vanjskih poslova, Foto: Tviter
Ažurirano: 16.05.2020. 21:07h

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore najoštrije je osudilo izjavu šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića u kojoj se navodi "da dolazimo u situaciju da, maltene, počinje bratoubilački rat između Srba i Crnogoraca".

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je ranije danas zabrinutost zbog dešavanja u Crnoj Gori i ocijenio da su tenzije skoro dovele do početka bratoubilačkog rata između Srba i Crnogoraca, prenio je Tanjug.

Dačić je kazao da do sada nije zabilježeno da se u nekoj zemlji hapsi vladika Srpske pravoslavne crkve.

"Prvi put dolazimo u situaciju da maltene počinje bratubilački rat između Srba i Crnogoraca ma kako se ko zvao. Zamislite da mi sada hapsimo muftije ili biskupe''', rekao je Dačić za TV Prva komentarišući dešavanja u Crnoj Gori poslije hapšenja vladike SPC Joanikija i još osam sveštenika koji su sinoć pušteni iz pritvora.

Iz MVP Crne Gore su poručili da Dačić koristi retoriku portparola bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije, Slobodana Miloševića.

"Dačić se, koristeći retoriku Miloševićevog portparola iz devedesetih, na ovaj način još jednom, neodgovorno, grubo i opasno umiješao u unutrašnja pitanja Crne Gore, pri čemu, očigledno, zaboravlja koju funkciju obavlja i šta ta funkcija podrazumijeva. Ne potcjenjujući njegovo ratno iskustvo i doprinos upravo bratoubilačkom sukobu i konfrontaciji Srbije sa svim svojim susjedima u godinama raspada Jugoslavije, ali i kapacitet da i u godinama nakon toga, često istupa na ekskluzivno nacionalističkoj platformi, ovog puta je nadmašio samog sebe", navodi se u saopštenju MVP-a.

Oni su dodali da nadležni organi u skladu sa mjerama Nacionalno koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti, Ustavom i zakonima preduzeli aktivnosti kako bi sačuvali zdravlje i živote građana.

"I teško stečene rezultate u borbi protiv pandemije, procesirajući sve one koji su se u ovoj situaciji ponašali neodgovorno i protivzakonito, ministar vanjskih poslova Srbije je proglasio opasnost od bratoubilačkog rata i to u drugoj zemlji, u čije unutrašnje stvari ne bi smio da se miješa. U Crnoj Gori svi njeni građani, bez obzira koje su nacionalnosti i vjeroispovijesti imaju svoja prava i obaveze, kao što i država Crna Gora štiti i brine o svim svojim građanima bez obzira na njihovo nacionalno osjećanje", navodi se u saopštenju MVP-a.

Oni su dodali da je da je zdravlje građana prioritet države Crne Gore, uprkos kontinuiranim verbalnim napadima na Crnu Goru iz Srbije, koji su, kako tvrde iz MVP-a, jedan od aduta za predstojeću izbornu utakmicu.

"Postupanje vjerskih velikodostojnika koji su na ovaj način doveli u pitanje sve što je sada urađeno, pokazalo je, međutim, da su njihovi prioriteti u ovoj situaciji drugačiji. Istovremeno, poznati akteri iz susjedne države koriste svaku priliku da se najoštrije obračunavaju sa Crnom Gorom, ne poštujući njeno pravo, da kao suverena država uređuje unutrašnja pitanja. Ministru Dačiću savjetujemo da se prisjeti značenja pojma diplomatija i da djeluje u skladu sa tim. Takođe, drugi organi Republike Srbije treba jednom za svagda da imaju na umu da je Crna Gora, nakon skoro čitavog jednog vijeka, puno odricanja i teških političkih borbi, uspjela da povrati svoju nezavisnost i da danas, kao uvažena članica NATO i predvodnik procesa integracije u EU na Zapadnom Balkanu, nikad nikome više neće dopustiti neku novu Podgoričku skupštinu", zaključuje se u saopštenju MVP-a.