ARD: Crna Gora - “Hibridni režim” u preventivnom paradoksu

Vladajuća Demokratska partija socijalista neće imati koristi od svog kriznog menadžmenta u koroni. Taj fenomen je poznat kao “preventivni paradoks”: pošto je Crna Gore glatko prošla kroz krizu, crnogorska javnost je nije registrovala kao “pravu” krizu. A time ni uspjehe preventivnih mjera
12274 pregleda 5 komentar(a)
Predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović prilikom posjete Nikšiću, Foto: Luka Zeković
Predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović prilikom posjete Nikšiću, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.05.2020. 21:46h

“Crna Gora je u mnogo čemu, među zemljama kandidatima za EU, bila uzorna zemlja. Ali po svemu sudeći ona to više nije!”, kaže Tanja Fajon poslanica EU-Parlamenta. I izražava time svoju zabrinutost za najnoviji razvoj situacije u Crnoj Gori.

Nema te krize - uključujući i ovu trenutnu, zdravstvenu - koja bi mogla da posluži kao izgovor za potkopavanje demokratskih standarda, dodaje ona. I misli na povrede privatnosti crnogorskih građana: prije koju nedjelju je vlada na svom službenom internet-portalu objavila puna imena i adrese ljudi koji su bili pozitivni na testu korone. A misli i na trajući konflikt sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, koji je obilježio mjesece prije korona-krize a koji će je izgleda pečatiti sve do parlamentarnih izbora, najkasnije u oktobru ove godine.

Usred korona-krize je američka organizacija Fridom haus (Freedom House) crnogorskoj vladi izdala loše svjedočanstvo o ponašanju. U njenom godišnjem izvještaju o stanju demokratije je ova organizacija Crnu Goru definisala kao “hibridni režim” koji se nalazi u “sivoj zoni između demokratije i otvorene autokratije”. A političku elitu Crne Gore ova organizacija optužuje za autoritarnu vladavinu, zloupotrebe vlasti, teške deficite u pravosuđu, borbi protiv korupcije i slobodama medija.

Vladajuća Demokratska partija socijalista ipak neće imati koristi od svog kriznog menadžmenta u koroni. Taj fenomen je poznat kao “preventivni paradoks”: pošto je Crna Gore glatko prošla kroz krizu, crnogorska javnost je nije registrovala kao “pravu” krizu. A time ni uspjehe preventivnih mjera.

Sa druge strane: to neće imati uticaja na ponašanje birača na izborima. Uprkos svim internacionalnim kritikama upućenim političkom rukovodstvu zemlje, posebno da Crna Gora odavno ne ostvaruje vidivi napredak u pristupnim pregovorima sa EU, posmatrači smatraju da će DPS, partija 30 godina vladajućeg dugovremenog regenta Mila Đukanovića, opet pobijediti na parlamentarnim izborima u oktobru.

Crna Gora je bila posljednja zemlja u Evropi u kojoj je dokazano izbila infekcija korone. A ima i šanse da bude prva u Evropi koja će proglasiti kraj korona-epidemije. Po propisima SZO za to je potrebno da u zemlji 28 dana zaredom ne bude nove pojave virusa. Kad smo ovo pisali, već je bilo 17 “bez-koronih dana”.

Kao prva “koronafree” destinacija u Evropi Crna Gora se nada da će još moći da spase turističku sezonu 2020. Prvi koraci u tom pravcu su već urađeni. Plaže i hoteli su otvoreni već od 18. maja. A od 1. juna će se najvjerovatnije moći putovati u susjedne zemlje.

Autor: Srđan Govedarica, uz saradnju Zorana Ikonića i Dejana Stefanovića Prevod: Mirko Vuletić

Bonus video: