"pećinski nacionalizam ukorijenjen na mržnji prema drugom"

Kolić: DPS je prepreka bratskim i dobrosusjedskim odnosima

"Odluka o daljem zatvaranju granica za građane Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, dio je iste agende u kojoj je upisan i plan o skrnavljenu simbola i uništavanju spomenika kulture", ocjenjuje poslanik Demokrata
3452 pregleda 10 komentar(a)
Kolić, Foto: Demokratska Crna Gora, Demokratska Crna Gora, Demokratska Crna Gora
Kolić, Foto: Demokratska Crna Gora, Demokratska Crna Gora, Demokratska Crna Gora

Demokratska partija socijalista (DPS) je prepreka bratskim odnosima, dobrosusjedskim odnosima, miru, slozi i zajedništvu, ocijenio je poslanik Demokrata, Dženan Kolić.

"DPS autokratski režim prošlosti opet pokušava da gradi bedeme među narodima, među prijateljima i među braćom. Opet se zdravstvena struka stavlja pod tepih i podređuje političkim interesima. Odluka o daljem zatvaranju granica za građane Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, dio je iste agende u kojoj je upisan i plan o skrnavljenu simbola i uništavanju spomenika kulture. Dakle, podizanje tenzija i podsticanje međunacionalnih svađa je misija DPS-a u skladu sa kojom se kroje različite tehnike i donose različite odluke, kao, između ostalih, i poslednja, o neotvaranju granica sa najbližim susjednim državama: Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Sjevernom Makedonijom", navodi Kolić.

Ovakva odluka je, kako je rekao, direktna posljedica "pećinskog nacionalizma koji je ukorijenjen na mržnji prema drugom i drugačijem", a usmjeren na opstanak "autokratske garniture, pljačkanje naroda i enormno bogaćenje". 

"Međunarodno poznate i dokazane autokrate, spremne su da po cijenu dodatnog ugrožavanja turističke sezone i sakaćenja budžeta naše zemlje, igraju ideološko-identitetske predstave, sračunate na prikupljanje političkih poena uoči predstojećih izbora. Odnosi Crne Gore sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Sjevernom Makedonijom, kao i sa svim drugim državama, moraju biti bratski i prijateljski, i nikada ne smiju biti ugroženi bilo čijim političkim interesima i zakulisnim igrankama. Braćo Srbi, Muslimani, Makedonci, dobrodošli ste u Crnu Goru, državu časnih, poštenih i mirnih ljudi svih vjera i nacija. Crnu Goru, koja želi da njeguje bratske odnose sa svima, ali i da očuva multikulturalnost i multikonfesionalnost koji njeguje vijekovima", rekao je Kolić.

Podjele u regionu, kako dodaje, moraju postati prošlost, a bratski odnosi budućnost naših država. 

"Zato se radujem dolasku svih vas u našu kuću Crnu Goru. Svih, osim pojedinaca među kojima je Svetozar Marović koji je svojim poslednjim boravkom oteo građanima desetine miliona eura. Nažalost, DPS je prepreka bratskim odnosima, prepreka dobrosusjedskim odnosima, prepreka miru, slozi i zajedništvu. Zbog toga moramo zajedno i još u temelju rušiti bedeme koje oni političkim igrankama pokušavaju da grade među građanima. Tako se grade mostovi prijateljstva, ljubavi, bratske sloge, solidarnosti i saradnje", zaključio je Kolić.