Marković: Brnabić je mogla da pozove mene, Vučić Đukanovića, ne polažemo nikome račune

Komentarišući odluku srbijanskih vlasti da se ne dozvoli slijetanje aviona Montenegro erlajnsa, Marković je kazao da je i to odluka srbijanskih vlasti te da se traži alternativa kao i u slučaju pšenice

36914 pregleda 87 komentar(a)
Marković na premijerskom satu, Foto: Luka Zeković
Marković na premijerskom satu, Foto: Luka Zeković

Premijer Duško Marković rekao je nakon premijerskog sata da su vlasti iz Srbije mogle da nazovu i pitaju za odluke Crne Gore.

Prema njegovim riječima, zanimljivo je da jedna konferencija za novinare na kojoj su najavljene odluke, može da izazove toliko bure i optužbi na račun Crne Gore.

"Mi se tako ne ponašamo. Srbija je među prvima zatvorila granicu i Srbija je država koja je odmah zabranila izvoz medicinske opreme za Crnu Goru. Srbija je zabranila izvoz pšenice ali nismo reagovali na to jer smo cijenili da su to odluke vlasti Srbije", naveo je Marković odgovarajući na pitanja novinara.

On je istakao da telefoni rade i vlasti iz Srbije su mogle da nazovu i pitaju ako ih zanimaju odluke Vlade Crne Gore.

"Brnabić je mogla da pozove mene, Vučić Đukanovića. Da mi idemo tamo i da pitamo šta da radimo, ne nikako Ne polažemo nikome račune. Ozbiljno smo društvo i evropski se ponašamo. Nijesmo dobili primjedbu ni od jedne zemlje u odnosu na odluku o granicama. Dobili smo samo čestitke”, rekao je Marković

On je dodao da ne zna što je povod za izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i poručio da se odluka Crne Gore da zasad ne otvori granice sa Srbijom zasniva na epidemiološkim standardima.

Komentarišući odluku srbijanskih vlasti da se ne dozvoli slijetanje aviona Montenegro erlajnsa, Marković je kazao da je i to odluka srbijanskih vlasti te da se traži alternativa kao i u slučaju pšenice.

"Ona nije logična, nećemo tražiti objašnjenje za to", rekao je Marković.On je kazao da je Njemačka odobrila putovanje u 31 zemlju, ali ne i u Crnu Goru.

"Njemačka može da kaže da je Crna Gora čista ko suza, ali da oni ne otvaraju granicu prema nama", mišljenje je Markovića.

Građani Republike Srpske mogu da dođu u Crnu Goru, nije izgubljena nada da se slučaj ubistva Jovanovića rasvijetli do kraja

Komentarišući reakcije predsjednika Republike Sroske, Milorada Dodika, Marković je kazao da građani Republike Srpske mogu da dođu u Crnu Goru.

Na pitanje da li zbog ubistva Duška Jovanovića osjeća odgovornost i sramotu, Marković je odgovorio da vjeruje da nije izgubljena svaka nada da se taj slučaj rasvijetli do kraja.

"Odgovornost, sistemska odgovornost, ne lična. Uradićemo sve da se slučaj rasvijetli”, kazao je Marković.

On je najavio rebalans budžeta najkasnije u prvoj sedmici juna i dodao da će biti usmjeren na smanjenje i racionalizaciju troškova.

"Ušteđeni novac mora biti usmjeren na isplatu zarada, penzija i socijale, kao i na investicije. Skresaćemo troškove gdje god budemo mogli, i to ne simbolično, već suštinski, kako bi očuvali javne finansije i njihovu stabilnost, jer nadolazi ekonomska kriza koja će biti teška i bolna i za vlast i za građane", rekao je Marković.

On je kazao da se tom izazovu mora odgovoriti na najbolji mogući način, kao i da je štednja državnog novca jedan od njih.

"Vjerujem da će rebalans dati odgovor i na tu potrebu", poručio je Marković i dodao da ne zna koliko će on biti vrijedan, jer na njemu radi Ministarstvo finansija.

Sve je ugroženo kada je u pitanj ekonomija

Marković je na pitanje da li projekat ekonomskog državljanstva može biti ugrožen odgovorio da je sve ugroženo kada je u pitanju ekonomija, usljed pandemije koronavirusa.

"Radimo sve da pokušamo da pokrenemo našu ekonomiju. Ono što mogu da kažem je da u ovom periodu prekinutih ekonomskih aktivnosti i smanjenog investicionog i svakog drugog interesovanja, taj program teče", rekao je Marković.

On je kazao da je bilo više aplikacija, kao i da su odobrene one za hotele u Kolašinu, na kojima su već počeli radovi.

"Interesovanja imamo, a vjerujem da će ona rasti kako se bude otvarala svjetska ekonomija", dodao je Marković.

On je kazao da misli da je već desetak pasoša prošlo kompletnu proceduru i saglasnost, od međunarodne pravne i bezbjednosne provjere, domaćih provjera, ali ne zna jesu li oni i formalno urađeni i uručeni.

Što prije nastaviti razgovore s MCP

Marković je na pitanje kada će razgovori sa Mitropolijom crnogorsko primorskom (MCP) biti nastavljeni odgovorio da bi to, po njegovom mišljenju, trebalo da bude što prije.

"Moj je stav je da to bude što prije. Dobio sam pismo od mitropolita razgovarali smo telefonom rekao sam da treba nastaviti razgovore, ali se razgovor ne može voditi na principu ucjene. Vidjećemo da li će pravni eksperti pronaći rješenje", rekao je Marković.

Bonus video: