DPS Budva: Svih 12 odbornika će glasati za smjenu Carevića i Radovića

Lider budvanskog DPS Predrag Jelušić kazao je da će odbornici prisustvovati dvijema sjednicama u šatoru postavljenom ispred zgrade Skupštine opštine, a da neće doći na prvu sjednicu na kojoj se raspravlja o poništenju Zakona o slobodi vjeroispovijesti

4987 pregleda 3 komentar(a)
Sa pres konferencije DPS Budva, Foto: Vuk Lajović
Sa pres konferencije DPS Budva, Foto: Vuk Lajović

Svih 12 odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) Budva, doći će sjutra na sjednicu lokalnog parlamenta i glasaće za smjene gradonačelnika Marka Carevića i predsjednika Skupštine opštine Krsta Radovića.

To je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali svih 12 odbornika i time demantovali da postoji razmimoilaženje unutar ove partije.

Lider budvanskog DPS Predrag Jelušić kazao je da će odbornici prisustvovati dvijema sjednicama u šatoru postavljenom ispred zgrade Skupštine opštine, a da neće doći na prvu sjednicu na kojoj se raspravlja o poništenju Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Pored očitih opstrukcija i vidu performansa koji se pripremaju za sjutrašnje održavanje tri zakazane sjednice Skupštine opštine, da će naši odbornici biti prisustni u punom kapacitetu. Očekujemo da aktuelna vlast, pored ovakve scenografije koja će nas sjutra čekati, neće ići do krajnjih granica i da neće raditi konačnu opstrukciju. Vjerujem da ćemo sjutra biti u prilici da formalizujemo većinu koju imamo, koja je iskazana kroz većinu raspoloženja građana Budve, kroz većinu od 17 odbornika", istakao je Jelušić.

On je kazao da je sjednica mogla da bude organizovana na drugačiji način, primjereniji Budvi.

"Bilo je mnogo drugih, primjerenijih prostora za održavanje sjednice, a ne pod šatorom. Ali nemamo ništa protiv, ako je neko procijenio da na ovakav način treba organizovati skupštinu, naši odbornici će biti u punom kapacitetu i ići će na svoje radno mjesto. Očekujemo da će oni koji su organizovali skupštinu na ovakav način, obezbijediti sjutra potpune civilizovane i radne uslove da svi odbornici mogu da odrade osnovni posao. Vjerujemo da će poslije petka stvari izgledati drugačije. Svima koji prate dešavanje u Budvi u protekle tri i po godine više je nego vidljivo da je ovaj period obilježen čestim sukobima, nesaradnjom u okviru te koalicije i jednom kontinuitetu neefikasnosti vršenja vlasti u interesu građana", kazao je Jelušić.

On je naveo da nije dobro da na početak same turističke sezone imamo "ovakve performanse od ove vlasti".

"Ali ništa novo, imali smo prilike da i ranije pred sezonu imamo ovakve ili slične performanse koji ne dolikuju civilizacijskom obavljanju vlasti, pogotovo Budvi koja ima vjekovnu istorijsku tradiciju.Vjerujemo da je vrijeme došlo da se formira nova vlast koja će biti efikasnija, predanija poslu, javnom interesu", naglasio je Jelušić i taksativno naveo šta je sve aktuelna vlast obećala, a nije ispunila.

Jelušić je kao jednu od zamjerki naveo i to da je nova gradska uprava zaposlila čak 185 radnika.

"U Opštini je 2016. bilo zaposleno 315 radnika, a za tri i po godine je isplaćeno 50 otpremnina, što znači da bi sada trebalo da bude oko 260 radnika. Međutim, brojke govore drugačije, trenutno ima zaposlenih 450, što znači da ima 185 radnika viška. Srazmjerno tome rastao je budžet, pa ako uporedimo 2016. kada je za bruto plate budžet iznosio 3,9 miliona eura, a krajem prošle godine 5,5 miliona eura, što je uvećanje za 45 odsto za zarade", rekao je Jelušić dodajući da je slična situacija sa javnim preduzećima.

Navodeći da je činjenica da je svega tri mjeseca ostalo do redovnih loklanih izbora, Jelušić je kazao da "više nije bilo pristojno čekati, a ne uraditi ništa", imajući u vidu neefikasnost aktuelne gradske uprave.

Ljubanović: Niko nije vršio pritisak na mene, glasaću za smjenu Carevića i Radovića

Upitan da li će glasati za smjenu Carevića, imajući u vidu da nije potpisao incijativu Crnogorske za razrješenje gradonačelnika, odbornik DPS, Gojko Ljubanović kazao je da će glasati za smjene i Carevića i Radovića.

On je naglasio da niko na njega nije vršio pritisak.

"Moje se ime i prezime vrtjelo u medijima, ne znam ko je plasirao i zašto. To je bio moj lični stav i tada i danas. Smatrao sam da sama incijativa potpisivanja ne znači ništa. Rekao sam da neću glasati za smjenu Carevića u krugu svojih prijatelja. Naravno, čekao sam da prođe neki period, kada će se sastati organi partije, gdje ćemo donijeti konačnu odluku i stav. Moj i stav većine kluba odbornika je bio da kada se vrši smjena, da to bude kompletnog rukovodstva, jer to je stav svake opozicije. Normalno je da ćemo jedinstveno nastupiti i kada je u pitanju smjena Carevića, smjena Radovića i u svim ostalim slučajevima nezakonito izabranih funkcionera Opštine", kazao je Ljubanović i dodao da nije uradio nikakav "nonsens niti presedan što nije poznat" kako su mediji predstavili njegov postupak.

On je dodao da smatra da ova vlast nije dobro vodila ovaj grad i da Budva nije ničija privatna prćija.

"O svemu ćemo sjutra popričati na skupštini, vrlo direktno i otvoreno. Pošto se provlači kroz medije da su pritisci vršeni na mene. Toga nije bilo, niti će biti, niti može biti. Moja partija baštini građansku, multietničku, multinacionalnu i prije svega evropsku Crnu Goru, kojoj pripadam. Nikada ni od koga nisam imao pritisak, niti bih pao pod bilo čiji pritisak osim pod svoje mišljenje, a to sam dokazao kroz rad Skupštine opštine", zaključio je Ljubanović.

Bonus video: