Kontrola nad kasom i građevinski biznis ključni za DPS

“Najznačajniji resurs za uvećanje broja glasova je mogućnost zapošljavanja ili obećavanja zapošljavanja, ali i drugih činjenja“, smatra Boris Marić

27535 pregleda 188 reakcija 29 komentar(a)
Nezavisni odbornik Stevan Džaković sa Anđelom Ivanović iz Crnogorske, Foto: Vuk Lajović
Nezavisni odbornik Stevan Džaković sa Anđelom Ivanović iz Crnogorske, Foto: Vuk Lajović

Povratak kontrole nad gradskom kasom i zaposlenima u lokalnoj samoupravi, kao i nastavak planiranih poslova - ključni su razlozi zbog kojih je Demokratska partija socijalista sa partnerima u Budvi, krenula u rušenje tamnošnje vlasti tri mjeseca uoči redovnih lokalnih izbora.

“U političko-psihološkoj ravni DPS bi popravio svoju poziciju. Drugo, Budva je opština koja ima veliki finansijski potencijal, velike protoke interesa i novca u turizmu i građevinarstvu, a to je za strukturu koja je na vlasti moguća potencijalna prednost. Sa pozicije vlasti se vrši i kontrola nad organima za sprovođenje izbora. I naravno najznačajniji resurs za uvećanje broja glasova je mogućnost zapošljavanja ili obećavanja zapošljavanja, ali i drugih činjenja. DPS najbolje zna kolika je početna prednost u izbornu trku ući sa pozicije vlasti”, kazao je za “Vijesti” Boris Marić, izvršni direktor NVO CEGAS koja radi na analizi problematike lokalne samouprave u Crnoj Gori.

Izbori u Budvi pokazaće da li će aktuelna gradska vlast predvođena Demokratama i Demokratskim frontom dobiti podršku građana za način na koji su četiri godine vodili opštinu, ili će se DPS vratiti da gazduje metropolom najunosnijeg biznisa - građevinarstva i turizma.

Građani ljuti zbog promjene strane, Džakovića čuvala policija
Građani ljuti zbog promjene strane, Džakovića čuvala policijafoto: Printscreen

Skupština opštine (SO) Budva u srijedu uveče nije donijela odluku o razrješenju predsjednika SO Krsta Radovića, nakon što je u ponoć istekao zakonski rok od 30 dana da se izjasni. Isto se desilo u subotu sa inicijativom za smjenu predsjednika Opštine Marka Carevića. Inicijativu za provjeru povjerenja obojici podnio je DPS sa partnerima, među kojima je i bivši odbornik DF-a Stevan Džaković - koji sada ima status nezavisnog i koji je u međuvremenu prebjegao na “opozicionu” stranu u Budvi.

“Ako znamo da je desetine hiljada građana ostalo bez posla i to najviše u uslužnim djelatnostima, nije teško zaključiti koliko je značajno vršiti vlast u Budvi, gdje će trebati sezonska radna snaga pred izbore u septembru”, rekao je Marić.

Kao jedan od razloga da Crnogorska uskrati podršku budvanskoj vlastu je odluka Carevića da sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja 2. decembra prošle godine povuče Odluku o utvrđivanju javnog interesa - gradnja žičare Bečići - Brajići. Kompanija „Cable Car Montenegro“, koja stoji iza ovog biznisa, nakon toga je tužila Opštinu Budva i tražila raskid ugovora i nadoknadu štete od 5,1 milion eura, jer lokalna uprava nije ispoštovala obavezu da će izvršiti eksproprijaciju gotovo 35.000 kvadrata zemlje. U pitanju je zemljište preko koga je trebalo da prolaze stubovi žičare, a na šta vlasnici nijesu pristajali. Jedan od osnivača te firme, kako piše u Centralnom registru Poreske uprave, bio je i Dragan Ivančević, koji je takođe i jedan od onih koji su formirali Crnogorsku.

Rasprava o smjeni budvanskih čelnika i sumnja u korupciju zahtjevala policijsko obezbjeđenje-
Rasprava o smjeni budvanskih čelnika i sumnja u korupciju zahtjevala policijsko obezbjeđenje-foto: Vuk Lajović

Liderka Crnogorske Anđela Ivanović kaže da su oni više puta pokušavali da uskrate povjerenje vladajućoj koaliciji, ali da nekadašnje rukovodstvo stranke to nije htjelo da realizuje. Na čelu Crnogorske bio je Vladimir Pavićević, koji na partijskom kongresu nije ostao na liderskoj poziciji. “Prvo smo riješili stanje u svojoj kući. Ovo nije pitanje tri dana, pet dana, mjesec prije izbora, ovo je pitanje koje zaista postoji odavno”, kazala je Ivanović za “Vijesti”, navodeći da se osjećaju izigrano.

Ona kaže da je inicijativa za smjenu Carevića na mjestu i da je on ponašanjem na sjednici Skupštine pokazao, kako navodi, da ne zaslužuje da bude na tom mjestu. “Mi ćemo na njoj istrajati, makar tri dana prije izbora da ga smijenimo“, poručila je Ivanović.

Careviću je ranije Crnogorska zamjerila i što je predvodio litije u Budvi, čime je, kako su saopštavali, prekršio koalicioni sporazum kojim su se obavezalai da se uzdrže od isticanja nacionalnih simbola.

Šef budvanskih Demokrata Mijomir Pejović smatra da se DPS odlučio da na pragu redovnih izbora „otima vlast“, kako bi vratio poljuljano povjerenje kod birača. „Imajući u vidu ankete koje su im pristigle u posljednje vrijeme i koje govore o istorijskom minimumu podršku budvanskog DPS, oni su se odlučili na očajnički pokušaj da korumpiranjem jednog odbornika dođu makar i tih jedan ili dva mjeseca na vlast, ne bi li na taj način pokušali da svom poljuljanom članstvu simpatizerima pošalju navodnu poruku, o nekakvoj navodnoj snazi i da su navodno još prisutni u političkom životu Budve”, rekao je “Vijestima” Pejović.

Međutim, kako dodaje DPS je partija koje je daleko od onoga što je bila nekada, kada je predstavljala značajan politički činilac u Budvi i sada se nalaze na marginama političkog života i događaji koji su se desili u posljednjih sedam dana su upravo potvrdili tu tezu.

Zamoljen da odgovori zašto se lokalni odbor DPS -a odlučio da podrži i pokrene inicijative za smjene gradskih čelnika tri mjeseca prije izbora, lider DPS-a Budva Predrag Jelušić je kazao da je sve navedeno u incijativama koje su podnijete.

Nikolić: Posao koji smo započeli biće zakonski dovršen do kraja

Portparol i poslanik DPS-a Miloš Nikolić vjeruje, kako je rekao, da će nadležni državni organi adekvatno odgovoriti na “nezapamćeno pravno nasilje u okviru jedne važne institucije, kakav je predstavnički dom građana u Budvi”. “Imamo primjere flagrantnog kršenja Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta grada Budve, Poslovnika o radu Skupštine, nedozvoljavanje pojedinim odbornicima DPS-a da govore, maksimalna kršenja procedure neograničeno vrijeme trajanja rasprave, neograničeno vrijeme trajanje pojedinačnih diskusija”, naveo je Nikolić.

Miloš Nikolić i koordinator DPS za Budvu Andrija Nikolić
Miloš Nikolić i koordinator DPS za Budvu Andrija Nikolićfoto: Boris Pejović

Prema njegovim riječima, Demokratska Crna Gora se sada svjesno, nakon tri i po godine, i definitivno “ogolila” javnosti kao apsolutni partner DF-a.

“Aleksa Bečić i Demokratska Crna Gora su sada potpuno pod kišobranom DF-a i Andrije Mandića, odlučili da konačno priznaju ono što je njihova stvarna politika, a sve u cilju odbrane vlasti i odbrane golog interesa”, kazao je Nikolić. On je poručio da će posao koji su započeli biti dovršen do kraja i na zakonski način biće omogućeno da se ispoštuje volja trenutne većine u budvanskoj Opštini.

Jokić: Naučili smo da ne vjerujemo institucijama sistema

Bivši predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić (Demokrate), koji je smijenjen inicijativom DPS-a, rekao je za “Vijesti” da je situacija od prošle godine u Kotoru i ono što se proteklih dana dešavalo u Budvi potpuno identična, sa razlikom u nazivu aktera. “DPS u nastojanju da prekroji izbornu volju građana i da sruši Ustav Crne Gore je u ova dva grada zakupio različite izvođače, pa ono što su u Kotoru bili SDP i Bruna Lončarević, u Budvi su Crnogorska i Stevan Džaković”, kaže Jokić.

Kotorsko iskustvo je, kako je rekao, očigledno probudilo i ostale i pokazalo im da pravni, pametni, emancipatorski, evropski i sinhornizovani otpor nasilju DPS daje rezultate i da je najveći interes svakog iskrenog opozicionara bez obzira na partije da se očuvaju ostrva slobode, odnosno opozicione opštine.

“Demokrate su sa jednakim žarom stale u zaštitu i predsjednika Opštine i našeg predsjednika Skupštine i uvijek ćemo na isti način braniti Ustav i izbornu volju građana Crne Gore, svim demokratskim sredstvima. Iz kotorskog scenarija smo naučili da se nema ni minimum povjerenja u institucije sistema, te da se vlast mora braniti svim demokratskim sredstvima”, rekao je Jokić.

Bonus video: