Joković: Ne isključujem mogućnost bojkota izbora

Joković je kazao da ne isključuju mogućnost koalicije ni sa Demokratskim frontom, ni sa drugim opozicionim partijama i istaknutim pojedincima

3788 pregleda 152 reakcija 16 komentar(a)
Joković, Foto: Filip Roganović
Joković, Foto: Filip Roganović

Socijalistička narodna partija (SNP) spremna je da sarađuje sa svima čiji je cilj smjena aktuelne vlasti, saopštio je njen lider Vladimir Joković, poručujući da ne isključuje mogućnost bojkota izbora.

Joković je kazao da ne isključuju mogućnost koalicije ni sa Demokratskim frontom, ni sa drugim opozicionim partijama i istaknutim pojedincima.

“Naša želja je da napravimo najširi mogući front ljudi koji traže drugačiju vlast u Crnoj Gori, bolji standard i pristojniji život za svakog građanina. U tom pravcu i na tom političkom fonu svi su oni dobrodošli partneri za saradnju”, rekao je Joković agenciji MINA.

Odgovarajući na pitanje da li isključuju mogućnost bojkota parlamentarnih izbora, Joković je naveo da je, imajući u vidu da se sve institucije koje odlučuju o regularnosti izbora nalaze u VD stanju i da nema usaglašenog izbornog zakonodavstva, pitanje da li je izborni proces uopšte moguć.

“Naš cilj je normalna politička utakmica u fer uslovima, bez Koverti, Snimaka, fantoma”, kazao je Joković.

Prema njegovim riječima, u iole normalnim uslovima pobjednik se sigurno zna.

“To je opozicija, odnosno neka nova Crna Gora, bez korupcije i kriminala, država u kojoj će konačno zavladati vladavina prava, a pravda biti dostupna svima”, dodao je Joković.

On smatra da je režim posljednja dešavanja u vezi sa pandemijom koronavirusa “iskoristio da preko Nacionalnog koordinacionog tijela i svojih paradržavnih institucija uđe u prljavu i otvorenu kampanju, gazeći sve norme i pravila”.

“U besudnoj zemlji dalek je put do fer izbora i upravo iz tih razloga bojkot istih ne bih isključio”, kazao je Joković.

On je rekao da očekuju i pomoć važnih međunarodnih faktora, koji bi izvršili dodatni pritisak na vlast.

“I time im poslali jasnu sliku da je smjenjivost vlasti demokratska kategorija u svim razvijenim evropskim državama, a Crna Gora teži da postane dio te i takve evropske porodice modernih društava”, kazao je Joković.

On je kazao da relevantna istraživanja pokazuju da podrška i rejting SNP-a sve vrijeme rastu i da su jedina politička partija u Crnoj Gori koja konstantno bilježi rast.

Samim tim, kako je rekao Joković, SNP je potpuno spreman za samostalan nastup na izborima.

“Sa druge strane, svjesni snage zajedničkog nastupa opozicije ostajemo tome posvećeni i još jednom izražavam nadu da će opozicija smoći snage da pronađe najbolji model nastupa na izborima, bilo da se radi o jednoj, ili više kolona”, kazao je Joković agenciji MINA.

U SNP-u su, kako je naveo, spremni na saradnju sa svima, čiji je cilj smjena aktuelne vlasti, a kako će to funkcionisati, ne zavisi samo od njih.

Joković je ocijenio da bez izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ili postizanja dogovora vlasti sa Srpskom pravoslavnom crkvom teško da je moguće imati regularan ambijent za izbore.

“Svjedoci smo da je veliku nestabilnost i podijeljenost u Crnoj Gori izazvao diskriminatorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Jednostavno, čaša nepravde je prelivena i taj zakon je bio samo kap u toj prepunoj čaši narodnog nezadovoljstva”, dodao je Joković.

Prema njegovim riječima, litije su zadale najveći demokratski udarac režimu i to je ono na šta nijesu bili spremni.

“Ono što Demokratska partija socijalista (DPS) radi je pokušaj da izmole još jedan mandate, što im građani Crne Gore ovog puta neće dozvoliti, jer jednostavno vremena za gubljenje nema. Ova država, sa nekom novom vlašću, mora da se okrene modernim, evropskim vrijednostima”, kazao je Joković.

Joković je rekao da je duboko ubijeđen da opozicija mora da ima usaglašen stav o najvažnijim pitanjima, jer “pojedinačni predlozi nemaju potrebnu snagu ni prema DPS-u, kao ni prema međunarodnoj zajednici”.

“Mislim da su ovo odlučujući momenti, jer svako vidi da je vlast uveliko u kampanji”, kazao je Joković.

U SNP-u, kako je naveo, smatrali su da je njihova dužnost i obaveza da opoziciju pozovu na sastanak i pokažu koliko je važno da nastupe jedinstveno.

Prema riječima Jokovića, usaglašeno djelovanje opozicije prijeko je potrebno posebno kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, “jer vrlo dobro znamo da vlast ne bira sredstva da se domogne fotelja i privilegija”

On je dodao da je zadovoljan spremnošću većine partija da krenu sa razgovorima.

“Imam strpljenja da sačekam i one od kojih nijesmo dobili odgovor. U tom pravcu ih i ovih dana ponovo podsjećamo, jer imamo samo jedan cilj, a to je pobjeda opozicije na predstojećim izborima i smjena aktuelnog režima”, kazao je Joković.

Kako je naveo, prednost i mogućnosti zajedničkog djelovanja najbolje su se pokazali ovih dana u Budvi.

“O svemu ćemo blagovremeno upoznati javnost, a naša vrata ostaju i dalje otvorena za sve one koji žele promjene i neku novu, bolju i odgovorniju vlast u Crnoj Gori”, poručio je Joković.

Na pitanje da prokomenaratiše sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i liderima srpskih partija i organizacija u Crnoj Goru, Joković je naveo da je SNP duboko ukorijenjen u Crnoj Gori i da je imidž i građanski karakter te stranke nešto čime se posebno ponose.

“U tom pravcu ne vidim nikakav problem što se sastajemo sa Vučićem, jer nas, između ostalih, glasaju Srbi građanske orjentacije i zato je potrebno da se na ovakvim i sličnim susretima čuje njihov glas i njihovo mišljenje”, rekao je Joković.

U SNP-u, kako je naveo, iskreno bi voljeli da im takve pozive upućuju i predsjednici drugih država u regionu, jer je razgovor najbolji način da se čuju različita mišljenja i stavovi.

“A sve isključivo u jednom cilju - da predstavnici različitih nacija i vjera budu ravnopravni i osjete u pozitivnom smislu sve nijanse i karakteristike multietničkog karaktera naše Crne Gore. Multietnički sklad je najveće bogatstvo Crne Gore”, zaključio je Joković.

Bonus video: