DPS-u još samo lokacija fali za smjenu vlasti u Budvi: Policija pripravna, kotorski scenario prepisan

Sekretarka za lokalnu samoupravu Opštine Budva odbila zahtjev odbornika DPS-a, Crnogorske, SD-a i Džakovića da u skupštinskoj sali održe paralelnu sjednicu za smjenu Carevića i Radovića. Ministarstvo javne uprave tvrdi da lokalna vlast krši zakone, DPS zadovoljan zbog prećutne podrške. Još jednom vas pozivam da se okanete ćorava posla i najavljenog bezakonja, jer vam to ni u jednoj varijanti neće proći, poručio Krsto Radović kolegama

36875 pregleda 130 reakcija 37 komentar(a)
Nezavisni odbornik Stevan Džaković i liderka Crnogorske Anđela Ivanović, Foto: Vuk Lajović
Nezavisni odbornik Stevan Džaković i liderka Crnogorske Anđela Ivanović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 10.06.2020. 09:35h

Budvanska policija sjutra će biti u pripravnosti zbog mogućih incidenata ispred ili u zgradi Skupštine opštine, jer je iz lokalne vlasti juče ponovljeno da neće dozvoliti sjednicu koju je inicirala nova većina sa zahtjevom da se smijene opštinski čelnici Marko Carević (Demokratski front) i Krsto Radović (Demokrate).

Vladajuća koalicija najavila da neće dozvoliti ulazak u salu: Sa prethodne sjednice SO Budva
Vladajuća koalicija najavila da neće dozvoliti ulazak u salu: Sa prethodne sjednice SO Budvafoto: Vuk Lajović

Ministarstvo javne uprave juče je objavilo da je sjednica koja se nastavlja 29. juna probila rokove, čime su neformalno saglasni sa inicijativom nove većine predvođene Demokratskom partijom socijalista da održe svoju raspravu sa istim dnevnom redom.

Takav stav MJU sinoć je pohvalio i DPS u saopštenju budvanskog odbora, dok je predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović ​kazao “Vijestima” da ih to ne interesuje:

“Mišljenje članice Izvršnog odbora DPS Budva, čuvarke testamenta Svetozara Marovića, posebno senzibilne prema poslovima pravosnažno osuđenog Gugija i Gugi komerca nas interesuje koliko i lanjski snijeg! Pravnu argumentaciju smo javno iznijeli i jasno nam je da članica IO slabo uči,ali nemamo vremena da je podučavamo jer spremamo brojna iznenađenja, naravno demokratska”, najavio je Radović.

 “Nemamo vremena da učimo Pribilovićevu”: Radović
“Nemamo vremena da učimo Pribilovićevu”: Radovićfoto: Vuk Lajović

Novoformirana većina koju čine 17 odbornika DPS-a, Crnogorske, SD-a i nezavisni odbornik Stevan Džaković neće moći da uđe u salu SO, jer su sjednicu, kako tvrde u skupštinskoj Službi i Sekretarijatu za lokalnu samoupravu, zakazali protivzakonito.

Istovremeno, kako je juče rečeno “Vijestima”, 16 odbornika vladajuće koalicije (Demokrate, Demokratski front, URA, SDP, SNP) biće u skupštinskom holu i neće dozvoliti da se sala otvori.

Zahtjev za sazivanje sjednice lokalnog parlamenta, na kojoj bi se odbornici izjasnili o razrešenjima Carevića i Radovića, predalo je 16 od 17 odbornika nove većine. Najavljeno je da bi se za vršioca dužnosti gradonačelnika imenovao Vladimir Bulatović (Crnogorska), dosadašnji potpredsjednik Opštine, koga je Carevića razriješio, a sjednicom bi predsjedavala odbornica Crnogorske Anđela Ivanović.

Sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu Opštine Budva iz Građanskog pokreta URA Milijana Vukotić-Jelušić je u odbijajućem zahtjevu novoj skupštinskoj većini navela da sjednicu Skupštine po zakonu saziva predsjednik.

Vukotić Jelušić govori na jučerašnjoj konferenciji za medije
Vukotić Jelušić govori na jučerašnjoj konferenciji za medijefoto: Vuk Lajović

“On predsjedava i rukovodi njenim radom i stara se o realizaciji njenih odluka i drugih akata. Stoga je nemoguće salu skupštine ustupiti na korišćenju novoj većini jer bi njihovo zasjedanje i odlučivanje na sjednici bilo protivzakonito“, rekla je funkcionerka na presu GP URA.

Vukotić-Jelušić je odbornike informisala da je nastavak 33. i 34. sjednice SO Budva sa istim tačkama koje oni navode u zahtjevu, zakazan za 29. jun.

Iz Ministarstva javne uprave su na pitanje “Vijesti” da li nova većina ima pravo da zakaže sjednicu lokalnog parlamenta i po kom osnovu, odgovorili da su razmatraju zahtjev za davanje mišljenja, koji su im nedavno uputili odbornici SO Budva, a koji se odnosi na aktuelnu situaciju u toj opštini.

U odgovoru se navodi da će “u najkraćem roku dati mišljenje”.

Nedugo zatim MJU je objavilo stav u vezi prethodnih sjednica, u kome piše da je predsjednik SO Budva postupio suprotno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi i Statuta Opštine jer nije omogućio odbornicima da glasaju u roku od 30 dana od podnošenja predloga za razrešenje.

Prekršen zakon, Skupština nije odlučila u roku od 30 dana: Pribilović
Prekršen zakon, Skupština nije odlučila u roku od 30 dana: Pribilovićfoto: Boris Pejović

Navode da je taj rok utvrđen zakonskim i statutarnim odredbama.

“Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji je sistemski u oblasti lokalne samouprave, odredbom člana 40 utvrđena je zakonska obaveza predsjednika skupštine da saziva skupštinu po potrebi i to najmanje jednom u tri mjeseca, po sopstvenoj inicijativi i između ostalih, kao i na zahtjev jedne trećine odbornika, koju je dužan da sazove u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga”, navodi se u dokumentu.

Radović je u odgovoru novoformiranoj odborničkoj većini objasnio da su prilikom sazivanja sjednice prekršili Zakon o lokalnoj samoupravi.

„Sjednicu ste sazvali sa pozivom na odredbe člana 40 stav 4 Zakona o lokalnoj samoupravi, člana 34 stav 3 Statuta Opštine Budva i člana 52 Poslovnika o radu SO. Ukazujem vam da je odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta i Poslovnika na kojima temeljite pravo za sazivanja sjednice propisano da ako predsjednik Skupštine ne sazove sjednicu u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, sjednicu saziva podnosilac inicijative. Vaše navodno sazivanje sjednice je u direktnoj suprotnosti sa odredbama zakona, Statuta i Poslovnika na kojima temeljite pravni osnov za sazivanje sjednice. Jer, iz citiranih odredbi Zakona, Statuta i Poslovnika jasno proizilazi da podnosici incijative ne mogu sazvati sjednicu SO nakon što je to u zakonskom roku prethodno učinio predsjednik SO Budva“, naveo je u dopisu Radović.

On je kazao da je saglasno odredbama Zakona i Statuta u roku od 15 dana od podnošenja incijative zakazao skupštinsku sjednicu i datum održavanja odredio u roku kraćem od 15 dana od dana sazivanja.

Sjednica po podnesenom predlogu za razrešenje predsjednika opštine održana je 29. i 30 maja, a za razrešenje predsjednika parlamenta 29. maja i 3. juna.

“Na sjednicama je utvrđeno postojanje kvoruma, usvojen dnevni red, otvorena je rasprava, omogućeno predstavniku predlagača da obrazloži predlog, omogućeno predsjedniku opštine i predsjedniku SO da se izjasne, pribavljeni izvještaji radnih tijela Skupštine, nakon čega je počela rasprava. Takođe, dobro vam je poznato da predsjednik Skupštine saglasno članu 77 stav 4 Statuta ne može staviti na glasanje predlog o razrješenju i pored protoka roka od 30 dana, a da se prethodno svim učesnicima u Skupštini, koji to žele, ne omogući učešće u raspravi“, naglasio je Radović.

On je podsjetio da je napuštanje odbornika DPS, Crnogorske, SD i Džakovića 30. maja i 3. juna uslovilo to da zbog nedostatka kvoruma sjednice budu prekinute i nastavak njihovog održavanja bude zakazan za 29. jun.

„Još jednom vas pozivam da se okanete ćorava posla i najavljenog bezakonja, jer vam to ni u jednoj varijanti neće proći. U protivnom snosićete odgovornost za sve negativne posljedice koje iz ovakvog neodgovnornog, drastičnog kršenja zakona i propisa SO evidentno mogu proisteći“, naveo je Radović.

Neven Gošović (Demokrate) je juče na konferenciji za novinare podsjetio da su predstavnici vlasti zaboravili da saopšte javnosti da je promijenjen Zakon o lokalnoj samoupravi, kojim je omogućeno da sjednica mora biti završena najkasnije u roku od tri mjeseca od dana sazivanja.

Gošović
Gošovićfoto: Demokratska Crna Gora

U Kotoru je prošle godine smijenjena vlast na čelu sa Demokratama, po sličnom scenariju koji se dešava u Budvi, odnosno koordinacijom MJU i DPS-a, te paralelnom sjednicom čije je olduke kasnije potvrdila Vlada i Upravni sud.

Ivanovićeva: Ovo dobija elemente komedije, možda glasamo preko ZOOM aplikacije

Na pitanje da li će odbornici Crnogorske doći u četvrtak u skupštinsku salu, liderka Crnogorske Anđela Ivanović je za „Vijesti“ odgovorila da će „svako snositi odgovornost za kršenje zakona i osnovnih prava odbornika, te vjeruje da će nadležne institucije raditi svoj posao”.

Ivanović
Ivanovićfoto: Crnogorska

„Kako je ovo do sad imalo karakter horora zbog svega što smo doživjeli u i ispred šatora, sada već dobija elemente komedije. Upoznata sam o načinima koje naše kolege koriste sa namjerom da nas spriječe da se izjasnimo o razrešnju političkih funkcionera, na šta imamo pravo i po Ustavu, i po Zakonu, Statutu i Poslovniku. Očekujem da dođemo do rješenja problema na način da odbornici, svako iz svoje kuće, uz prisustvo novinara, preko ZOOM aplikacije dobiju mogućnost da se izjasne da su za smjenu predsjednika opštine i predsjednika Skupštine opštine“, rekla je Ivanovićeva.

Listing pokazuje Džakovićev blef, vlast nije za otvorene liste

Pokret za promjene, sa čije je liste na izborima izabran Džaković, objavio je dokument Skupštine Crne Gore iz koga se vidi da većina poslanika vladajuće koalicije nije bila spremna da podrži predlog da izborne liste budu otvorene.

U dokumentu se vidi da je većina odbila ili je bila uzdržana da se na dnevni red Skupštine uvrsti Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbonika i poslanika, koji je prije dvije godine podnio nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Predlog Damjanovića bi značio da Skupština raspravlja o otvorenim listama. To bi značilo da poslanici i odbornici budu vlasnici mandata koji bi dobili na državnim i lokalnim izborima, a ne partije, kao što je slučaj sada.

U srijedu u ponoć ističe rok od 48 sati koji je Džaković, od čijeg glasa zavisi smjena budvanskih čelnika, dao predsjednicima DF-a i Demokrata Andriji Mandiću i Aleksi Bečiću, kao i ostalim predsjednicima parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori koji podržavaju otvorene izborne liste i neposredne izbore.

Od njih traži da potpišu predlog izmjena zakona za čije je usvajanje potrebna dvotrećinska većina.

Džaković je kazao da ako to ne učine, oni su glavni krivci za promjenu vlasti u Budvi.

Damjanović je poručio Džakoviću da je DPS protiv otvorenih lista, a ne DF i Demokrate, čiji poslanici su podržali njegov predlog.

Demokrate su juče potpisale inicijativu za otvorene liste.

Policija spremna da reaguje ako bude incidenta

Policija će pratitit situaciju i u zavisnosti od toga reagovati, nezvanično je rečeno “Vijestima”. Pošto bi sjednica trebalo da bude održana u zgradi SO, policija ne smije ulaziti u zgradu, niti će biti ispred nje.

Policija ispred šatora u kome se održavala sjednica SO Budva
Policija ispred šatora u kome se održavala sjednica SO Budvafoto: Vuk Lajović

Pripravnost je međutim na visokom nivou zbog tenzija i incidenata koji su pratili prethodne sjednice, na čijem dnevnom redu je bila inicijativa za smjenu opštinskih čelnika. Iz Uprave policije nijesu zvanično odgovorili o tome da li imaju bezbjednosnu procjenu mogućih incidenata.

Policija bez naloga ne bio smjela da ulazi u skupštinsku salu, ali kako su tu praksu već napravili u državnom parlamentu, nije isključeno da je ne ponove i u Budvi.

Zgrada policije je 50-ak metara od opštinske, u kojoj je sjedište parlamenta.

Šator koji je ranije podignut zbog epidemijei u kome su održane posljednje sjednice SO je uklonjen.

Bonus video: