"MINISTARKA OBMANULA JAVNOST"

Minić: Dragici Sekulić bitnije da bude PR menadžerka i zaštitnica milionskih poslova Blaža Đukanovića

"Taman što je prošao šok javnosti o poslu u kojem je jedan Đukanović (izvršni direktor CEDIS-a) sa drugim Đukanovićem potpisao ugovor vrijedan 1.448.793 eura za izgradnju postrojenja trafostanice, juče saznajemo da ćemo opet Blažu Đukanoviću i njegovim partnerima dati 54.4 miliona da nam riješi sve probleme u Pljevljima"

7182 pregleda 73 reakcija 5 komentar(a)
Minić, Foto: Demokratska Crna Gora
Minić, Foto: Demokratska Crna Gora

Valentina Minić, poslanica Demokratske Crne Gore u Skupštini Crne Gore saopštila je danas da je ministarki ekonomije Dragici Sekulić bitnije da bude PR menadžerka i zaštitnica milionskih poslova Blaža Đukanovića, sina predsjednika crne Gore Mila Đukanovića

"Dok krijući informacije želi izmučenim građanima Pljevalja prodatii san o nekom manje maglovitom životu u ekološkoj državi koju nam je politika njegovog oca tri decenije devastirala, odnoso valorizovala", istakla je Minić.

Elektroprivreda (EPCG) i konzorcijum Dec International-Bemax-BB Solar-Permonte potpisali su juče ugovor za rekonstrukciju prvog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja. Konzorcijum u kojem su DEC International, Bemax iz Podgorice i BB Solar je u suvlasništvu Blaža Đukanovića, sina crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

"Taman što je prošao šok javnosti o poslu u kojem je jedan Đukanović (izvršni direktor CEDIS-a) sa drugim Đukanovićem potpisao ugovor vrijedan 1.448.793 eura za izgradnju postrojenja trafostanice, juče saznajemo da ćemo opet Blažu Đukanoviću i njegovim partnerima dati 54.4 miliona da nam riješi sve probleme u Pljevljima. Osim što je cjelokupna javnost čula da ćemo dobiti Termoelektranu koja će biti "jedina takva u ovom dijelu svijeta", čuli smo i da će nam rekonstruisana termoelektrana u Pljevljima, vjerovali ili ne "napraviti čistiji vazduh i čistiju vodu" dok je ministarka Sekulić obmanula javnost rekavši da "ovaj projekat zaista realno može da dovede toplotu do njihovih domova", iako dobro zna da se ekološkom rekonstrukcijom ostavlja samo priključak za potpuno odvojen projekat toplifikacije o kom se decenijama priča a koji će takođe papreno koštati", kazala je Minić. Ona je rekla da su nevjerovatni hvalospjevi oko projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja od strane Sekulić.

Minić je poručila i da je od Sekulić u februaru tražila odgovore na pitanja koja su se ticala planske dokumentacije, studije isplativosti kao i predviđenim količinama CO2 koje će TE emitovati nakon rekonstrukcije te usklađenosti sa novom obavezujućom "Zelenom Agendom" EU - koja ima za cilj dekarbonizaciju ekomija Zapadnog Balkana (napuštanje eksploatacije fosilnih goriva), tj. nultu emisiju CO2 do 2050 godine. "Odgovore na Zahtjev po članu 50 Poslovnika Skupštine Crne Gore nijesam dobila ni nakon 115 dana iako je rok za njihovo dostavljanje bio ograničen na 15 dana", rekla je Minić.

Ona je dodala da s obzirom na to da ministarka javne uprave Suzana Pribilović, članica OO DPS Budva i čelnica Ministarstva javne uprave ovih dana poziva na neke rokove iz Poslovnika SO Budva i daje savjete svojim partijskim kolegama, dok se pravnim razbojništvom organizuju paralelne sjednice na lokalnom nivou, Minić je poziva da se oglasi i "povodom brutalnog kršenja Poslovnika Skupštine Crne Gore od strane njenih partijskih kolega i da im preporuči model-kombinacijiu u kojoj bi nezadovoljni poslanici mogli da zakazu druženje i smijene promoterke poslova Blaža Đukanovića i ostale nesavjesne ministre iz Vlade koji sistematično urušavaju institucije i pravni sistem naše države".

"Obećavamo da pajsere nećemo nositi, jer se značajno razlikujemo od vasih drugara iz Kotora i Budve. Umjesto da kao ekonomistkinja i odgovorno lice u Ministarstvu iz pristojnosti prestane da Pljevlja predstavlja kao švajcarske Alpe, a Termoelekranu kao pluća koja će fosilnim gorivom disati za Pljevlja, i da se, umjesto promocije projekata sumnjivog ishoda, zapita zašto jedan čovjek osvaja tendere kao Edmund Hilari himalajske vrhove, gospođa Sekulić aktivno učestvuje u stvaranju imperije Blaža Đukanovića koji će, kako je krenulo, postati vlasnik svega što peče, struji i teče Crnom Gorom. Pošto odgovore na postavljena pitanja ni nakon dva zahtjeva i dvije urgencije upućene gospođi ministarki nijesam dobila, vjerujem da je zauzeta pripremom nekog sledećeg milionskog tendera koji će usrećiti građane Crne Gore kao što je ovih dana njihovim novcem usrećila Đukanoviće", zaključila je Minić.