Ne nazire se rasplet krize u Budvi: Neki stražare, a neki čekaju inspekciju

I kabinet Carevića je na „straži“, tako da su svake noći funkcioneri opštine i iz redova DF-a u zgradi Opštine, kako bi spriječili nasilno preuzimanje vlasti.
Krsto Radović je kazao “Vijestima” da nije dobijao najave Upravne inspekcije, ali da je u svojoj kancelariji 24 časa i da ih očekuje

19761 pregleda 118 reakcija 16 komentar(a)
Radović ne dozvoljava Ivanovićevoj da uđe u zgradu Opštine (arhiva), Foto: Luka Zeković
Radović ne dozvoljava Ivanovićevoj da uđe u zgradu Opštine (arhiva), Foto: Luka Zeković

Dokumentacija o (ne)zakonitoj smjeni predsjednika Skupštine Krsta Radovića (Demokrate) i gradonačelnika Marka Carevića (Demokratski front) sa sjednice u „Slovenskoj plaži“, predata je Ministarstvu javne uprave, saznaju “Vijesti”.

Od resora Suzane Pribilović (DPS), koja je i Budvanka, novoformirana skupština većina u toj opštini očekuje odgovor i mišljenje kakve korake treba dalje preduzeti.

Na sjednici 11. juna je 17 odbornika DPS, SD, Crnogorske i nezavisni Stevan Džaković smijenilo Carevića i Radovića, a za vršioca dužnosti predsjednika Opštine imenovao lidera Crnogorske Vladimira Bulatovića, dok je vršiteljka dužnosti šefice parlamenta odbornica DPS Snežana Kuč. Oni, međutim, odluke nijesu mogli da zavedu u skupštinsku arhivu čime bi ih ozvaničili, a nemaju ni opštinski pečat koji čuva Radović.

I dok on i njegove kolege danonoćno u svojim kancelarijama stražare kako bi spriječili da pečat uzme “nova većina”, oni pokušavaju da odluku o smjeni lokalnih čelnika sprovedu kroz „institucije sistema“. Uslov za to je da je najprije objave u “Službenom listu”, kako bi ona stupuila na snagu. „Jedino ko može razriješiti ovu situaciju je Upravna inspekcija MJU. Za nas je pravna situcija nesporna“, kazao je „Vijestima“ sagovornik.

Međutim, stav Carevićevog kabineta je da ta inspekcija nema nadležnosti da vrši kontrolu skupštinskih akata, već se to čini u sudskim postupcima pred Upravnim i Ustavnim sudom. Uplitanje upravne inspekcije pod kontrolom Pribilovićeve, smatraju, ponovo bi bila partijska direktiva.

Iz Ministarstva javne uprave “Vijestima” nije odgovoreno na ponovljena pitanja - da li će reagovati povodom sjednice SO Budva na kojoj je smijenjena aktuelna vlast i da li su njihove odluke sporne. Takođe i na koji način će obezbijediti poštovanje zakona i funkcionisanje lokalne uprave.

I kabinet Carevića je na „straži“, tako da su svake noći funkcioneri opštine i iz redova DF-a u zgradi Opštine, kako bi spriječili nasilno preuzimanje vlasti. Krsto Radović je kazao “Vijestima” da nije dobijao najave Upravne inspekcije, ali da je u svojoj kancelariji 24 časa i da ih očekuje.

On očekuje i da 17 odbornika dođe 29. juna u skupštinsku salu kada su, kako je kazao, po zakonu zakazani nastavci 33. i 34. sjednice lokalnog parlamenta na čijem dnevnom redu je njegova i smjena Carevića.

Šef kabineta predsjednika opštine Nikola Jovanović, kazao je da je situacija u Budvi pravno u potpunosti čista.

“Na političkoj sceni Budve na djelu je državni udar u kojem učestvuju državni organi i institucije. Na početku je to bila policija jer smo sjednice održavali okruženi policijskim službenicima, pod punom opremom za razbijanje demonstracija. Nakon toga je uslijedilo niz saopštenja MJU kojim upravlja ista partija, sa tumačenjima koja su politički instruisana ne bi li se pogurao lokalni ogranak partije da silom dođe na vlast”, rekao je on “Vijestima”.

Kao jedna od opcija za slučaj Budve pominje se i uvođenje prinudne uprave od strane Vlade Crne Gore, saznaju “Vijesti”.

Pribilovićevu izviđa SDT po prijavi Radovića

Krsto Radović juče je dobio odgovor VDT-a, koje ga je obavijestilo da je njegovu krivičnu prijavu protiv Suzane Pribilović i generalne direktorice Direktorata za lokalnu samoupravu Jadranke Vukčević zbog zloupotrebe službenog položaja, proslijedilo Specijalnom državnom tužilaštvu.

Dopis VDT-a adresiran je na Radovića kao predsjednika Skupštine opštine.

“Pribilovićeva i Vukčevićeva su organizovano, svjesno i voljno, nezakonito tumačeći zakonske propise i pravne akte opštine Budva, zloupotrebljavajući službeni položaj, donosili i dostavljali mišljenja MJU u cilju opravdavanja protivzakonitog djelovanja grupe odbornika u Budvi i održavanja nelegalne sjednice SO Budve, sazvane od strane te grupe odbornika protivno pozitivnopravnim propisima za dan 11. jun, u svrhu nezakonite smjene legalno izabranih organa vlasti i preuzimanja vlasti političkom korupcijom“, stoji u krivičnoj prijavi Radovića.

Bonus video: