sdp pozdravila pažinov poziv za povlačenje predsjednika sudova

Zeković: Posao ministra pravde jeste da ukaže na devijacije u sudstvu

"Umjesto poziva i obrazloženja koje smo čuli juče tada smo imali objašnjenja o “svršenim i nesvršenim činjenicama” i tvrdnju da “ovo nije treći mandat predsjednice Vrhovnog suda”, kazao je potpredsjednik SDP-a

1456 pregleda 4 komentar(a)
Zeković, Foto: Igor Sljivancanin
Zeković, Foto: Igor Sljivancanin

Socijaldemokratska partija (SDP) je pozdravila poziv ministra pravde Zorana Pažina da se povuku predsjednici Vrhovnog i osnovnih sudova koji su na tim pozicijama više od dva mandata.

"Dobro je što je ministar Pažin prihvatio stav Evropske komisije da u demokratskom društvu nije prihvatljiva koncentracije moći, koja se očituje u više puta ponavljanim izborima čelnika sudova. Bilo bi bolje, i za Crnu Goru korisnije, da je uvažio istovjetan stav Socijaldemokratske partije prije godinu dana kada je on kao član Sudskog savjeta glasao za predsjednike sudova koje danas javno poziva da se povuku. Umjesto poziva i obrazloženja koje smo čuli juče tada smo imali objašnjenja o “svršenim i nesvršenim činjenicama” i tvrdnju da “ovo nije treći mandat predsjednice Vrhovnog suda”, kazao je potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković

On je dodao da posao ministra pravde kao političkog lica u Sudskom savjetu jeste i da prije drugih ukaže na devijacije u jednoj grani vlasti, sa prenesenim demokratskim legitimitetom.

"U kojoj pojedinci umisle da mogu da se “samoizabiraju” u nedogled. Sudska grana vlasti mora biti nezavisna od političkog uticaja, ali ne i od demokratske kontrole. Često smo imali suprotnu situaciju, jasan politički uticaj i odbijanje odgovornosti za sopstveni rad, upravo kao posljedicu “koncentracije moći, koja se očituje u više puta ponavljanim izborima čelnika sudova” i pojedince koji su umislili da su im sudovi predati na upravljanje i postali ekskluzivni atar njihovog uticaja, gotovo privatna svojina", zaključio je Zeković.