Demokrate: Pažinov poziv licemjeran i neiskren

Demokratska Crna Gora pozvala je Pažina da otvoreno prizna grešku koja je napravljena prošle godine i od predsjednice Vrhovnog suda zatraži da se povuče sa pozicije na koju je protivustavno izabrana

2896 pregleda 4 komentar(a)
Radenko Lacmanović, Foto: Demokratska Crna Gora
Radenko Lacmanović, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora poziv potpredsjednika Vlade i ministra pravde Zorana Pažina da svi predsjednici sudova koji su se zadržali na pozicijama više od dva mandata, postupajući po svojoj savjesti, a uvažavajući stav Evropske komisije, preispitaju riješenost da obavljaju funkciju predsjednika suda i u trećem mandatu, smatra neiskrenim i licemjernim, saopštile su Demokrate.

"Ministar pravde u izjavi konstatuje da demokratski kapacitet koji bi time iskazali ne bi doveo u pitanje njihovu egzistenciju, jer je postojećim zakonskim rješenjem propisano da, po isteku mandata, predsjednik suda ostaje da radi, kao sudija, u sudu u kojem je izabran, čime je svima njima zagarantovana profesionalna i socijalna sigurnost, a pritom zanemaruje radnike kojima su firme ugašene, a ostali su bez ikakvih socijalnih prava i adekvatnih nadoknada", navodi se u saopštenju Demokrata, koje potpisuje funkcioner ove stranke Radenko Lacmanović.

Iz ove partije su dodali da "naknadna pamet ministra Pažina, kao i svih u narodu bi se reklo da je najgora i Demokrate se pitaju da li je trebao izvještaj Evropske komisije za priznanje potpredsjednika Vlade da je napravljena prepreka na evropskom putu Crne Gore 2019. godine".

"Ovakva izjava nam liči na uklanjanje odrona, kojeg su prethodno oni postavili sa puta prema određenom gradu ili selu i predstavljanje u medijima građanima da za njih nema više prepreka do željene sredine. Umjesto da ministar pravde prizna grešku u kojoj je i sam učestvovao prilikom jednoglasnog izbora predsjednice Vrhovnog suda po treći put na tu funkciju i konstatuje da nam je to prepreka na putu ka porodici razvijenih država i naroda on iznosi neobavezujuće konstatacije od kojih neće Crna Gora imati koristi", navodi se u saopštenju.

Demokratska Crna Gora pozvala je Pažina da otvoreno prizna grešku koja je napravljena prošle godine i od predsjednice Vrhovnog suda zatraži da se povuče sa pozicije na koju je protivustavno izabrana.

"Takođe ne samo objektivna, već i subjektivna odgovornost gospodina Pažina u postupku izbora prve dame Vrhovnog suda, nalaže mu ako je evropskim principima odan, da podnese ostavku na mjesto ministra pravde u Vladi Crne Gore. Umjesto što poziva na savjest predsjednike sudova koji se na tim mjestima nalaze više od dva mandata, potpredsjednik Vlade mora da se konačno izjasni da li je to u skladu sa zakonom ili ne, jer to od njega traži ne samo stručna i laička javnost, već očigledno i Evropska komisija", navodi se u saopštenju Demokrata.

Oni su dodali da će do tada ovakve i slične stavove Pažina, doživljavati kao jeftin i neuspio politički trik.

"Koji za cilj ima da se stekne utisak kako Vlada ne samo da poštuje, već je i saglasna sa stavovima Evropske komisije o stanju u Crnoj Gori. To naprosto nije tačno jer Vlada i njen potpredsjednik Pažin, ne samo da ništa ne preduzimaju da se stanje na polju vladavine prava popravi već daju snažan doprinos da ostanemo taoci sistema u kojem vladaju pojedinci, a ne institucije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: